Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Google, Apple και Microsoft στο επιχειρηματικό «αντάρτικο» κατά του Τραμπ

Google, Apple και Microsoft στο επιχειρηματικό «αντάρτικο» κατά του Τραμπ
Ημερομηνία: 31/01     Εμφανίσεις: 1932
πηγή: protothema.gr

Τεχνολογικοί «γίγαντες» και άλλες μικρότερες εταιρείες επέκριναν το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ και χρηματοδοτούν με δωρεές την αντίδραση

Οι εταιρείες τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια και άλλες ανά τις ΗΠΑ, εδώ και χρόνια, αποτελούν την «ατμομηχανή» της παγκοσμιοποίησης και έχουν κάθε λόγο να είναι τα σύνορα ανοιχτά, για να κυκλοφορούν τα προϊόντα τους και να προσελκύουν «εγκεφάλους» από όλο τον κόσμο. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που εκδήλωσαν το θυμό και την αντίδρασή τους για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από επτά χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, καθώς και να περιορίσει γενικότερα το μεταναστευτικό ρεύμα.

Έως την Παρασκευή οι εταιρείες αυτές -που κατά κύριο λόγο ψηφίζουν παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς- είχαν μια επαμφοτερίζουσα στάση έναντι του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ελπίζοντας να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης. Όμως, μετά από το επιλεκτικό «εμπάργκο» στη μετανάστευση, που κάνει διακρίσεις με βάση τη θρησκεία, μέσα στο Σαββατοκύριακο το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε και η Σίλικον Βάλεϊ, κινούμενη ανάμεσα στην απαισιοδοξία, στην ανησυχία και στην οργή, άρχισε το επιχειρηματικό...αντάρτικο.

Οι τεχνολογικοί «γίγαντες», όπως η Google, η Apple και η Microsoft, καθώς και οι μικρότεροι τεχνολογικοί δορυφόροι τους, επέκριναν το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ, δήλωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν με δωρεές την αντίδραση σε αυτό δια της νομικής οδού και θα βοηθήσουν με τους δικηγόρους τους τούς ουκ ολίγους στοχοποιούμενους μουσουλμάνους και άλλους μετανάστες εργαζομένους τους.

«Δεν είναι μια πολιτική που υποστηρίζουμε», δήλωσε η Apple. «Ανήσυχη» δήλωσε η Google. Για «λαθεμένο και θεμελιώδες βήμα προς τα πίσω», το οποίο «θα δημιουργήσει παράπλευρες ζημιές στη φήμη και στις αξίες της χώρας», έκανε λόγο η Microsoft.

Σχεδόν όλοι που ζουν και εργάζονται στη Σίλικον Βάλεϊ, προέρχονται οι ίδιοι από κάποια άλλη χώρα ή είναι παιδιά μεταναστών, με πρώτο και καλύτερο τον συν-ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, ο βιολογικός πατέρας του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Συρία το 1954. Οι πρόγονοι του επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχαν μεταναστεύσει από τη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ της γυναίκας του Πρίσκιλα από την Κίνα και το Βιετνάμ.

Αν και απέφυγαν να επιτεθούν προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ και δεν φάνηκε να έχουν ακόμη κάποια συνεννοημένη κοινή γραμμή για τις αντιδράσεις τους, οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν σαφώς πιο ξεκάθαρη αντίδραση, σε σχέση με άλλους επιχειρηματικούς κλάδους (π.χ. τράπεζες ή αυτοκινητοβιομηχανίες), που εν γένει παρέμειναν σιωπηλοί για την επίμαχη απόφαση του αμερικανού προέδρου.

Ο επικεφαλής της Tesla και της Space X Έλον Μασκ (γεννημένος στη Νότια Αφρική) και ο επικεφαλής της Uber Τρέηβις Κάλανικ δήλωσαν στο Twitter ότι θα φέρουν το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στο επιχειρηματικό συμβούλιο του Τραμπ, όπου και οι δύο συμμετέχουν. Ο Κάλανικ χαρακτήρισε στο Facebook το προεδρικό διάταγμα Τραμπ «λανθασμένο και άδικο» και δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει τους μετανάστες οδηγούς της Uber που έχουν προβλήματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix Ριντ Χέιστινγκς έγραψε στο Facebook ότι οι πράξεις του προέδρου Τραμπ «είναι τόσο αντιαμερικανικές που προκαλούν πόνο σε όλους μας» και πρόσθεσε ότι «ήλθε η ώρα να ενώσουμε τα χέρια για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές αξίες της ελευθερίας και των ευκαιριών».

«Βρίσκομαι εδώ επειδή είμαι πρόσφυγας», δήλωσε ο συνι-ιδρυτής της Google Σεργκέι Μπριν, ο δέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, που μετανάστευσε από τη Σοβιετική Ένωση, όταν ήταν έξι ετών και ο οποίος την Κυριακή συμμετείχε σε διαδήλωση υπέρ των μεταναστών στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.

«Όπως πολλοί από εσάς, ανησυχώ για την επίπτωση των πρόσφατων προεδρικών διαταγμάτων που υπέγραψε ο πρόεδρος Τραμπ», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στο Facebook του, αν και ορισμένοι θεώρησαν μάλλον ανεπαρκή και καθυστερημένη την αντίδρασή του.

Δύο κοσμοθεωρίες φαίνεται να συγκρούονται ανοιχτά πλέον, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς. Από τη μιά, η αναφανδόν υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης με «όχημα» την τεχνολογία και, από την άλλη, η εθνικιστική και προστατευτική ατζέντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Πέρα από τη μετανάστευση, η διαμάχη Τραμπ-Σίλικον Βάλεϊ σύντομα μπορεί να επεκταθεί σε πλειάδα άλλων πεδίων, όπως η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ (που μπορεί να επιφέρει δασμολογικά αντίποινα κατά των αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων), οι χαμένες στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας από τις άμεσες παραγωγικές επενδύσεις αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών σε άλλες χώρες (για να παράγουν φθηνότερα τα προϊόντα τους σε εργοστάσια εκεί) και η κυβερνοασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικότητας (καθώς οι απαιτήσεις της εθνικής ασφάλειας συγκρούονται με το αίτημα για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων).

Ήδη εργαζόμενοι της Σίλικον Βάλεϊ -προγραμματιστές, μηχανικοί, ειδικοί του μάρκετινγκ, εργάτες κ.α.- καθώς και άλλοι ακτιβιστές οργανώνουν διαμαρτυρία για τις 14 Μαρτίου στο Πάλο 'Αλτο της Καλιφόρνια με σύνθημα "Tech Against Trump" (Η Τεχνολογία εναντίον του Τραμπ), καλώντας κάθε εργαζόμενο σε μεγάλη ή μικρή τεχνολογική εταιρεία, που έως τώρα έχει μείνει σιωπηλός, να βγει από το γραφείο, το εργαστήριο ή το εργοστάσιο και να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

διαβάστε περισσότερα εδώ: protothema.gr


Superbot

An AI bot to discover and get things done
24-02-2018 - 12:24
δείτε περισσότερα

Samsung Max

Protect your data on the go, from Opera 🔒
24-02-2018 - 10:01
δείτε περισσότερα

Turtle

New kind of anonymous messaging app
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

X-Files: Deep State

A mystery investigation game
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

MTJF

Convert friendships into a relationship without the risk 😘
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

MemesChain

Own & monetize your memes, with the power of Blockchain & AI
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

New Tab Emoji

each time you will get Random cool Emoji
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

Pictogrify

Generate unique pictograms from any text
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

ContentCoon

Simple & beautiful social media content calendar
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα

Echo

Ad free and community driven social network
24-02-2018 - 10:00
δείτε περισσότερα