Γιώργος Λάμπρου - Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χρειάστηκε να συμβάλω στη δημιουργία ενός Business Plan, από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου.


Δημοσίευση : 2012-12-03

Πώς σου φάνηκε η εμπειρία της Δημιουργίας Επιχειρηματικού Σχεδίου; Ποιο είναι το κύριο πράγμα που αποκόμισες από αυτήν;

Χρειάστηκε να συμβάλω στη δημιουργία ενός Business Plan, από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αφορμή τον 1ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου. Μια εμπειρία πρωτόγνωρη που είχε ως αποτέλεσμα τρείς μήνες δημιουργικής σκέψης και το χτίσιμο ισχυρών προσωπικών, επαγγελματικών και ακαδημαϊκών σχέσεων!

Όπου υπάρχει άμιλλα, εκεί υπάρχει και η νίκη\", είχε πει ο Αριστοτέλης (Στάγειρα, 384-322 πΧ). Τι προβλήματα υπήρξαν στην ομάδα σας και πως κατάφερες να τα αντιμετωπίσεις;

Οι πρώτες συζητήσεις ήταν δύσκολες! Πολύωρες συναντήσεις προσπαθώντας να οργανώσουμε και να παρουσιάσουμε μια πραγματική και ουσιαστική λύση σε υπαρκτά προβλήματα της αγοράς.

Πάντα όταν προσπαθείς να πετύχεις κάτι πρέπει κατ’ αρχήν να πείσεις τον ίδιο σου τον εαυτό ότι αξίζει τον κόπο και ότι μπορείς να το πετύχεις. Όταν τα καταφέρεις τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός και μπορείς να ξεκινήσεις τη δράση σου!

Πώς ήταν η εμπειρία του mentorship, αν υπήρχε;

Σταθήκαμε πολύ τυχεροί, ως ομάδα, όσον αφορά το mentorship. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις ιδέες και τις συμβουλές του Γιάννη Βλαχογιάννη, co-founder της Ελληνικής Start-up εν ονόματι Bugsense, που πλέον έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και ήδη η επιτυχία που γνωρίζει είναι αξιοσημείωτη.

Με τον Γιάννη καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας και με τη βοήθειά του να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια άμεσα υλοποιήσιμη ιδέα.

Αν ξαναέκανες την εργασία τι θα έκανες ίσως καλύτερα; (προτεινόμενα Do’s and Don’t)

Πολύ σημαντικό, σε κάθε επιχειρηματική ιδέα, είναι να βεβαιωθείς κατ’ αρχάς ότι ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη των καταναλωτών, κατά δεύτερον, ότι υπάρχει χώρος στη συγκεκριμένη αγορά για την είσοδο μιας νέας επιχείρησης και κατά τρίτον, ότι η ομάδα που έχεις είναι ικανή να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εγχειρήματος και να αφοσιωθεί στην υλοποίησή του.

Κάθε ομάδα που αναλαμβάνει την δημιουργία ενός Business Plan οφείλει να αποσαφηνίσει τα παραπάνω και στη συνέχεια να προχωρήσει.

Πώς βλέπεις εσύ και οι φίλοι σου το μέλλον της χώρας; Θεωρείς την επιχειρηματικότητα ως ευκαιρία που θα γίνει κομμάτι αυτού του μέλλοντος, και γιατί;

Η Επιχειρηματικότητα, για μένα, εμπεριέχει την έννοια της δημιουργίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε δομές, προϊόντα και υπηρεσίες που θα ωφελήσουν τη χώρα μας και θα συμβάλουν στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Η σημερινή ελληνική κοινωνία έχει μεγάλη ανάγκη από νέες ιδέες, νέες δράσεις που θα κινούνται όχι μόνο στην κατεύθυνση του ατομικού οφέλους αλλά του κοινωνικού.

Η υγιής επιχειρηματικότητα πρέπει να ενισχυθεί και να δοθεί η δυνατότητα σε νέους να επιχειρήσουν και να ασχοληθούν με μεράκι και πάθος ώστε να πετύχουν το όνειρό τους.
Η υγιής επιχειρηματικότητα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Εάν η ελληνική κοινωνία θέλει να συγκαταλέγεται σε αυτές πρέπει να αποτινάξει από πάνω της τις συνήθειες και τις νοοτροπίες μιας συντηρητικής κοινωνίας, που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, και να επενδύσει σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ποιο είναι το δικό σου ενδεχομένως όνειρο για το μέλλον; Θα δημιουργούσες δική σου επιχείρηση και γιατί;

Αυτή τη στιγμή οι ευκαιρίες που δίνονται σε ανθρώπους της ηλικίας μου αλλά και της κοινωνικής μου τάξης για να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Υψηλή φορολογία, σχεδόν ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυσκολία στην εύρεση χρηματοδότησης είναι μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε νέος επιχειρηματίας.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά λειτουργούν αποτρεπτικά, η επιχειρηματικότητα παραμένει ένα ελκυστικό σενάριο για το μέλλον.

Προς το παρόν απολαμβάνω, εκτός από φοιτητής, να είμαι μέλος μιας start-up της οποίας το μέλλον φαίνεται ευοίωνο. Ζώ ουσιαστικά και ‘γω το ταξίδι της επιχειρηματικότητας όντας Community Manager στη YouPlanet και μαζί με την υπόλοιπη ομάδα εργαζόμαστε με κατεύθυνση την επιτυχία της.

comments powered by Disqus
Άλλα νέα...

Progress

Finally, a good excuse to take a selfie!
26-03-2017 - 18:36
δείτε περισσότερα

jsnoxious

Create tiny APIs in your browser
26-03-2017 - 12:40
δείτε περισσότερα

Washé

The app that cleans your car
26-03-2017 - 10:53
δείτε περισσότερα

The Rapture Startup Framework

Huge Startup UI Tool for HTML5, Photoshop & Sketch.
26-03-2017 - 10:06
δείτε περισσότερα

eatpal

Lose weight without counting calories
26-03-2017 - 09:38
δείτε περισσότερα

Tranya Bot for Messenger

Smart bot that shows nearby gamers
26-03-2017 - 09:11
δείτε περισσότερα

Unsplash Bulk Downloader

Download a batch of stock images from Unsplash at once!
26-03-2017 - 09:11
δείτε περισσότερα

GeoKone

A web application for drawing awesome geometric shapes
26-03-2017 - 09:09
δείτε περισσότερα

Waiting List

Create (and view) countdown timers in your Mac Menu Bar
26-03-2017 - 07:16
δείτε περισσότερα

PizzaMe!

An app that finds the closest pizza to where you are.
26-03-2017 - 07:13
δείτε περισσότερα