Δημήτρης Φαρμάκης: απόφοιτος του Stanford

Είναι αλήθεια πως για να σπουδάσεις στο Stanford πρέπει να είσαι ιδιοφυΐα? :)


Δημοσίευση : 2012-11-12

GROWING: Ο Δημήτρης Φαρμάκης είχε δώσει συνέντευξη στο Growing πριν περίπου 1 μήνα. Τον Απρίλιο του 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο παν/μιο του Stanford και έτσι σκεφτήκαμε πως ήταν μια καλή ευκαιρία να τον ρωτήσουμε κάποιες λεπτομέρειες για αυτή του την εμπειρία! Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ λοιπόν που μοιράστηκε μαζί μας τα παρακάτω:

Πως επέλεξες το Stanford?

Λόγω ισορροπίας (όσο περίεργο κ αν ακούγεται αυτό). Η έννοια της ισορροπίας αναφέρεται στο εξής τρίπτυχο: επίπεδο εκπαίδευσης - πλαίσιο εκπαίδευσης (θέματα, διαδικασίες λειτουργιών, ευελιξία κλπ) - εφαρμοστικότητα (το πόσο θεωρητικά η όχι είναι αυτά που κάνεις/μαθαίνεις). Άλλα πανεπιστήμια για παράδειγμα, συγκεντρώνονται σε μια πολύ πιο θεωρητική-ερευνητική σκοπιά, ενώ στο Stanford μέσω της έρευνας λύνονται πραγματικά προβλήματα. Εννοείται οτι υπάρχουν και άλλα φοβερά πανεπιστήμια που ήταν στις πρώτες επιλογές, σε άλλα έγινα δεκτός σε άλλα όχι. Εν τέλει όμως στις τελικές επιλογές που είχα να κάνω το Stanford ήταν η αδιαφιλονίκητα καλύτερη για μένα επιλογή.

Η διαδικασία αιτήσων ήταν δύσκολη?

Ναι. Γενικά οι αιτήσεις για Αμερική είναι αρκετά απαιτητικές (σίγουρα πιο δύσκολες από Ευρώπη - και μιλάω πέρα από τα γραφειοκρατικά). θέλουν χρόνο, έρευνα, πολύ προσοχή και... χρήματα. Τότε που έκανα αιτήσεις εγώ, 1 αίτηση για Αμερική (σε πανεπιστήμια όπως το Berkeley, Stanford κλπ) ήταν όσο 4-5 αιτήσεις Ευρωπαϊκές. Φανταστείτε οτι σε αυτά τα μέρη επιθυμεί να σπουδάσει κ εγώ δε ξέρω πόσες χιλιάδες εκατομμύρια κόσμος, ο οποίος φιλτράρεται από τη διαδικασία των αιτήσεων. Οπότε οι απαιτήσεις της αίτησης θα είναι ανάλογες.

Είναι αλήθεια πως για να σπουδάσεις στο Stanford πρέπει να είσαι υδιοφυία? :)

Όχι. Σίγουρα όχι. Εγώ σίγουρα δεν είμαι ιδιοφυία ας πούμε :P. Βρήκα όμως χρηματοδότηση για τις σπουδές μου, ίδρυσα δικό μου μάθημα στον κύκλο σπουδών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, βγήκα πρώτος σε διαγωνισμούς κλπ κλπ. Αυτό που αποκόμισα είναι ότι χρειάζεται ένα "πακέτο" θα έλεγα. Αυτό που "πρέπει" κατά τη γνώμη μου είναι να έχεις γερά νεύρα. Έχω δει παιδιάπου είναι ιδιοφυίες (χωρίς πλάκα) αλλά ήταν στο τσάκ να σηκωθούν να φύγουν. Γιατί? Γιατί όταν ο ανταγωνισμός είναι απάνθρωπος, όταν ΟΛΟΙ  γύρω σου είναι (τουλάχιστον) πάρα πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν (πράγμα που σε βγάζει εντελώς off μέχρι να το συνηθίσεις) ... τότε δεν παίζει και τόση σημασία το αν είσαι ιδιοφυία ή όχι. Μετράει περισσότερο το πόσες ώρες δουλείας θα ρίξεις. "The harder I work, the luckier I get" - Samuel Goldwyn. Και έχει δίκιο...

Όταν έμαθες ότι έγινες δεκτός (εδώ σε ζηλεύουμε όλοι) τι έκανες?

Αγχώθηκα (συγγνώμη που σας τη χαλάω :P). Και πολύ μάλιστα. Γιατί έπρεπε να βρω πως θα πληρώσω (έρχομαι από μεσαίας – αν υποθέσουμε ότι υπάρχει - τάξης οικογένεια που ούτε κατά διάνοια δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα)... οπότε, καταλαβαίνετε... Ε όταν μου πέρασε το άγχος, χάρηκα λίγο. Αλλά πάλι δε το είχα χωνέψει. Η συνέχεια της απάντησης μάλλον βρίσκεται στην επόμενη ερώτηση...

Όταν έφτασες εκεί πως ένοιωσες?

Με μια κουβέντα: "ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ". Συγγνώμη αλλά δε ξέρω πως αλλιώς περιγράφεται... Τότε ήταν και που το «χώνεψα» και ένιωσα τη χαρά της ικανοποίησης.

Είναι αλήθεια πως ένα μεγάλο ποσοστό αποφοίτων του Stanford γίνονται ΠΟΛΥ επιτυχημένοι επιχειρηματίες?

Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο. Σίγουρα είναι το μέρος που γεννήθηκε η Google αλλά δεν έχω κατά νου κάποιο ποσοστό. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι σαν ίδρυμα προωθεί την διακίνηση ιδεών, την επιχειρηματικότητα, τις πρακτικές λύσεις και τις συνεργίες όσο δεν πάει! Και προωθείται όχι μόνο από καθηγητές ή πλαίσια του πανεπιστημίου, αλλά και από τους ίδιους τους φοιτητές/ απόφοιτους μέσω εθελοντικών ομάδων και οργανισμών. Είναι γενικά το κλίμα συνεργίας και επίτευξης αλλαγών που καλλιεργεί το Stanford και εννοείται ότι αυτό ενθαρρύνει την ανεξάρτητη δημιουργικότητα σε διάφορες μορφές, όπως η επιχειρηματικότητα.

Τι έχουμε να ζηλέψουμε από το Stanford? (οι Έλληνες φοιτητές)

Το ότι εκεί ακούγονται, προωθούνται και υποστηρίζονται οι ιδέες. Από τη μεριά της η Ελληνική κοινότητα του Stanford προσπαθεί πολύ να κρατάει επαφή με φοιτητές στην Ελλάδα και να οργανώνει ετήσια ταξίδια στο Stanford αλλά και παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Τι έχουν να ζηλέψουν από εμάς? (οι Stanford Students)

Το ότι μαθαίνουμε στα δύσκολα και προσπαθούμε δυσανάλογα πολύ, από πολύ νωρίτερα.

Πες το μεγαλύτερο προσόν των φοιτητών του Stanford

Ότι δεν "κολλάνε" σε στεγανά και βάζουν στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προσπαθώντας να γίνουν καλύτεροι "μέσα" από τον άλλον, όχι σε βάρος/σε υπεροχή του άλλου. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και πήγα για μεταπτυχιακό στους Πολιτικούς Μηχανικούς. Ούτε λοξές ματιές είχα, ούτε κάποια "αντιμετώπιση" ούτε τίποτα. Ήμουν ένας από αυτούς, ο καθένας με τα δικά του προσόντα και είναι στο χέρι του καθενός να παίξει τα χαρτιά που έχει και να αποδείξει τι αξίζει. Όλα χρειάζονται. Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και αντιμετωπίζουν τα πράγματα με συνεργίες, όχι ο καθένας για τη πάρτη του. Σίγουρα υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά ο τρόπος δουλειάς και η οπτική είναι διαφορετική.

Ποιό είναι το σημαντικότερο που μπορεί να αποκομίσει κανείς απο το Stanford

Λυπάμαι πάλι αν σας απογοητεύω (πάλι) αλλά δεν είναι το χαρτί/πτυχίο. Όσοι έχουν πάει κυνηγώντας μόνο το χαρτί... το έχουν μετανιώσει (ξέρω περιπτώσεις). Το έχουν μετανιώσει γιατί όταν έφυγαν κατάλαβαν «τι» πραγματικά συνέβαινε εκεί, πόσα ξεχωριστά πράγματα,projects και ιδέες έτρεχαν. Είναι η εμπειρία και η συμμετοχή σε όλο αυτό το κομφούζιο παραγωγικότητας και συνεργίας. Είναι η διάδραση και η συνεργασία με ανθρώπους που είναι η καλύτεροι στον κόσμο σε αυτό που κάνουν. Τα γεύματα στις εγκαταστάσεις της Google, του Skype και του Facebook μόνο σαν μικρά bonusμπορούν να θεωρηθούν...

comments powered by Disqus
Άλλα νέα...

Reddit Self-serve Ad Platform 2.0

Launch + manage your own native ads on Reddit
30-03-2017 - 19:46
δείτε περισσότερα

Statspy

Game-changing analytical tools to improve your CS:GO game.
30-03-2017 - 16:11
δείτε περισσότερα

Instant Blend

Double exposure blender with artsy Instagram-ready frames
30-03-2017 - 15:15
δείτε περισσότερα

The Asian American Man Study 2016

Data and analysis of an annual survey of Asian American men
30-03-2017 - 13:46
δείτε περισσότερα

Sway

An interactive meditation app for mindfulness on the move
30-03-2017 - 13:32
δείτε περισσότερα

Blanket Media

A simple platform for social media shoutouts
30-03-2017 - 13:21
δείτε περισσότερα

GIPHY Capture 3.0

The best way to make GIFs just got better
30-03-2017 - 13:17
δείτε περισσότερα

Designbase

Visual inspiration bookmark tool within your Dropbox
30-03-2017 - 12:29
δείτε περισσότερα

Budweiser Red Light

Hockey goal light for when your favorite teams score
30-03-2017 - 12:00
δείτε περισσότερα

Atomic Free

Learn to prototype for free
30-03-2017 - 11:36
δείτε περισσότερα