OpenFund-Γιώργος Τζιραλής

theopenfund.com


Δημοσίευση : 2012-12-19

Κατά την διάρκεια του διδακτορικού μου, προσπάθησα να βρώ έναν τρόπο ώστε τα αποτελέσματα της έρευνάς μου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα από το ακαδημαϊκό και από το ευρύτερο κοινό. Ξεκίνησα λοιπόν με την start-up, AskMarkets. Την ίδια χρονική περίοδο, δουλεύοντας στο εργαστήριο, αναρωτήθηκα εάν υπάρχουν και άλλοι νέοι επιχειρηματίες οι οποίοι μοιράζονται τις φιλοδοξίες ή αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες με τις δικές μου. Μαζί λοιπόν με κάποιους φίλους, δημιουργήσαμε το Open Coffee Greece.

Στην πορεία συνηδειτοποιήσαμε ότι τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζαμε ως νέοι επιχειρηματίες ήταν λίγο ή πολύ τα ίδια σε μία τοπική κοινωνία. Προσπαθήσαμε λοιπόν να βρούμε μία κοινή λύση η οποία θα βοηθούσε τους νέους επιχειρηματίες σε προσωπικό επίπεδο αλλά θα βοηθούσε συνάμα και το γενικότερο πλαίσιο μίας κοινωνίας. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το Openfund. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πώς βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Γιατί επιλέξατε την Ελληνική αγορά; Mια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση μπορεί να δώσει ευκαιρίες;

Ζούμε και εργαζόμαστε εδώ, έχουμε έντονα βιώματα και βαθιά πίστη ότι το εγχείρημά μας έχει λόγο ύπαρξης και ισχυρές προοπτικές ακριβώς εδώ. Κάθε πρόβλημα αναζητά τη λύση του και η ύφεση δεν είναι παρά ένας πολλαπλασιαστής της αξίας των λύσεων που θα επιβιώσουν.

Οι περισσότεροι σήμερα θα αναζητούσαν ασφαλέστερους τρόπους να επενδύσουν τα χρήματά τους από το να τα ρισκάρουν σε ένα startup. Ποιος είναι ο λόγος που συνεχίζετε να παίρνετε αυτό το ρίσκο;

Πρόσφατα αντιληφθήκαμε όλοι πως υπάρχει κίνδυνος ακόμη και στις πιο ασφαλείς επενδύσεις. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε το ρίσκο ως αναπόσπαστο συστατικό της αγοράς, ή της ίδιας της ζωής αν θέλετε γενικότερα.

Στην Ελλάδα ακούμε συνεχώς τη λέξη ανάπτυξη, μπορείτε μέσα από την εμπειρία σας, να μας δώσετε μια εικόνα για το πως ένα startup, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και σε τι βαθμό;

Θα πρότεινα να μετατοπίσουμε τη συζήτηση από την μάκρο κλίμακα στην μίκρο κλίμακα. Μία startup μπορεί να αντλήσει κεφάλαια, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να πραγματοποιήσει εξαγωγές. Αν όλοι κάνουμε το σωστό, η οικονομία δεν έχει επιλογή παρά να ακολουθήσει.

Έχετε κάποιο παράδειγμα από ένα startup το οποίο αναπτύχθηκε περισσότερο απ\' ότι περιμένατε; Αν ναι, ποιό στοιχείο του πιστεύετε ήταν εκείνο το οποίο οδήγησε σε αυτή την επιτυχία σε σχέση με άλλα startups;

Θα επικαλεστώ το ήδη αρκετά προβεβλημένο Taxibeat. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικά για την αρχική του ανάπτυξη τα εξής στοιχεία: α) έμπειροι και αφοσιωμένοι ιδρυτές, με γνώση του κλάδου και νοοτροπία ταχείας αφομοίωσης γνώσης από κάθε δυνατή πηγή, β) μία μεγάλη αγορά που είχε ανάγκη το εν λόγω προϊόν και γ) ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες κάθε εμπλεκόμενου με μοναδικό τρόπο

Οι μεγάλες εταιρίες έχουν να φοβηθούν κάτι από τα startups; Ακολουθώντας κατάλληλη στρατηγική είναι εφικτό σήμερα να \"απειλήσουν\" τα startups μεγάλες εταιρίες;

Κάθε μεγάλη εταιρεία υπήρξε μικρή και άσημη. Εκ φύσεως, κάθε νέα εταιρεία φέρει χαρακτηριστικά τα οποία είναι αξιοζήλευτα από κάθε μεγάλη, για παράδειγμα την ταχύτητα και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους, το διαφορετικό προφίλ κινδύνου και αρκετά άλλα.

Σε τι τύπου Startups είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε; Από ποια industries;

Με το Openfund II επενδύουμε σε εταιρείες που ιδρύονται και λειτουργούν με έδρα την Ελλάδα, δημιουργούν προϊόντα με βάση το λογισμικό και διεθνή καινοτομία που απευθύνονται στις διεθνείς αγορές.

Σε τι είδους ανθρώπους είστε διατεθειμένοι να επενδύσετε; Έχει σημασία η προσωπικότητά τους;

Οι ιδρυτές συνιστούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο μίας νέας εταιρείας. Η νοοτροπία και η προσωπικότητά τους είναι σημαντικό τμήμα αυτής, ωστόσο δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αποτίμησης των τελευταίων. Αν μη τι άλλο, και ένας επενδυτής κρίνεται πρωτίστως από τα αποτελέσματα της κρίσης του.

comments powered by Disqus
Άλλα νέα...

DeepAI

Easily build the power of AI into your applications
25-04-2017 - 10:22
δείτε περισσότερα

Booster

A mobile version of QVC for millennials
25-04-2017 - 09:34
δείτε περισσότερα

Mattermark in Salesforce AppExchange

Automatically Enrich Leads in Salesforce with Mattermark
25-04-2017 - 09:27
δείτε περισσότερα

Crugo

The out of the box communication platform for your business.
25-04-2017 - 09:09
δείτε περισσότερα

Trackoji

Emojional feedback and analytics
25-04-2017 - 08:38
δείτε περισσότερα

Nonstop Chuck Norris

Chuck Norris has his own mobile game – fact!
25-04-2017 - 08:19
δείτε περισσότερα

DJI Goggles

Control a drone with head movement
25-04-2017 - 08:11
δείτε περισσότερα

Appcues 2.0

Better user onboarding. Code free.
25-04-2017 - 07:34
δείτε περισσότερα

SendPulse for Slack

Do email marketing without leaving Slack!
25-04-2017 - 07:18
δείτε περισσότερα

Inside Deals

Hand-picked products, deals, and ways to save money.
25-04-2017 - 07:08
δείτε περισσότερα