Πάνος Βέργος - Studenthouse.gr

2 Χρόνια μετά την πρώτη συνέντευξη


Δημοσίευση : 2012-12-05

Η πρώτη μας συνέντευξη στον Πάνο Βέργο

Η πρώτη συνέντευξη έγινε το Δεκέμβριο του 2010!
Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: http://www.growing.gr/en/index.php?about=3&id=170

Tι έχει αλλάξει στην επιχείρησή σας από τότε που δώσατε συνέντευξη στο Growing; Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουμε?

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και καθώς φαίνεται στην γέννηση ενός startup, τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του είναι αρκετά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την βιωσιμότητά του. Ηwww.studenthouse.gr βαδίζει τον 24ο μήνα ζωής της κι ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν της, συναντάμε σημαντικές διαφορές κι αλματώδη πρόοδο. Η ιστοσελίδα μας είναι πλέον μια ώριμη αλλά ακόμα νέα υπηρεσία, η οποία βγήκε από την θερμοκητίδα μετά τους πρώτους εννέα μήνες λειτουργίας της και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2011. Τότε, η ζήτηση για φθηνή ενοικίαση άγγιξε το απόγειο της, εξαιτίας κυρίως της έναρξης της νέας φοιτητικής περιόδου, οπότε και επιβεβαιώσαμε την δυναμική του φρέσκου εγχειρήματός μας. Θυμόμαστε να φιλοξενούμε περί τους 5.000 μοναδικούς χρήστες ημερισίως και να καταχωρούμε έως και 150 νέες αγγελίες. Ξεκινώντας από μηδέν αγγελίες, καταφέραμε σε όλο αυτό το διάστημα να προβάλλουμε άνω των 7.000 πραγματικών αγγελιών σε 233 περιοχές στην Ελλάδα και να μας έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 800.000 μοναδικοί επισκέπτες. Με μεγάλη ικανοποίηση, είδαμε τις ανταγωνιστικές σελίδες, να μιμούνται την υπηρεσία μας και να εντάσσουν την φοιτητική στέγη ως νέα κατηγορία στις υπηρεσίες τους.

Αντιμετωπίσατε κάποιες αποτυχίες τις οποίες θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας? Και αν υπήρξαν τέτοιες - τι θα μπορούσατε να κάνετε για να τις αποφύγετε?

Όπως σε κάθε νέο εγχείρημα η έλλειψη εμπειρίας οδηγεί αναπόφευκτα σε λάθη. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πολλά από αυτά τα είχαμε προβλέψει στο αναλυτικό business planμας, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα δυσκολεύουν. Το ίντερνετ είναι ένα μαύρο κουτί και για την πλειοψηφία είναι μία trial and error διαδικασία. Στην περίπτωσή μας, δυσκολευτήκαμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες, με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Η τριβή με μία αγορά όμως και ειδικά με το οικοσύστημα του ελληνικού ίντερνετ, μας βοήθησε τελικά να δημιούργησουμε τις απαραίτητες γνωριμίες, κι εκτός από επιτυχημένες συνεργασίες αποκτήσαμε μέντορες που μας έδωσες σωστές συμβουλές σε καίρια χρονικά σημεία. Η συνεργάτες είναι το παν σε ένα νέο εγχείρημα και σίγουρα θα δίναμε την μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι.

Πως αντιμετωπίζετε την οικονομική κρίση στη σημερινή της έκταση? Και πως αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Η κρίση δυστυχώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή μας. Συγκερκιμένα, μας απαγορεύει να κάνουμε ασφαλείς υποθέσεις για το μέλλον. Το κομμάτι που αφορά το μοντέλο εσόδων της StudentHouse υστερεί χρονικά σε σχέση με τις αρχικές μας προβλέψεις, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των χρηστών μας. Από την άλλη, η αγορά την οποία εξυπηρετούμε, η φθηνή ενοικίαση, έχει ισχυροποιειθεί αρκετά ενμέσω κρίσης, αφού η ζήτηση για ενοικίαση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Eπιπλέον, η ίδια η κρίση μας αναγκάζει να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για το πελατολόγιό μας, που διαφορετικά δεν θα ανακαλύπταμε. Πολύ σύντομα θα δείτε τις λύσεις αυτές στην πράξη.

Υπάρχει \"ελπίδα\" για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα;

Όσο η ανεργία καλπάζει, τόσο η επιχειρηματικότητα θα κερδίζει έδαφος. Ο πολυμήχανος λαός μας κι η αρκετά ανήσυχη νέα γενιά μας ήδη κινητοποιεί τις επιχειρηματικές καταβολές μας. Παράλληλα γίνονται κάποιες ευνοϊκές κινήσεις από πλευράς πολιτείας, οπότε το έδαφος αργά και σταθερά γίνεται ολοένα και πιο πρόσφορο για νέους παίχτες, νέες υπηρεσίες και νέα προϊόντα.

Μέσα από τη δική σας εμπειρία, τι συμβουλές θα δίνατε σήμερα στα νέα παιδιά που ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία? Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό?

Όποιος πιστεύει ότι στο εξωτερικό σήμερα η εύρεση εργασίας είναι ευκολότερη αρκεί να ρίξει μια ματιά στους εθνικούς δείκτες ανεργίας της κάθε χώρας.Η αναζήτηση εργασίας για έναν Έλληνα καθίσταται ακόμα δυσκολότερη, αναλογιζόμενη την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουμε υποστεί στην φήμη μας διεθνώς σαν έθνος. Χωρίς να θέλω να γίνω αποτρεπτικός, τη λύση οφείλουμε να την δώσουμε εντός των συνόρων της Ελλάδας, δημιουργώντας πραγματική αξία και να αντρέψουμε το αρνητικό αυτό κλίμα, ξεκαθαρίζοντας πρώτα τα του οίκου μας.

Έγινε κάτι στη ζωή σας που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας?

Μέσα από την επιχειρηματικότητα ανακάλυψα έναν ολόκληρο συναρπαστικό και διαδραστικό νέο κόσμο, γνώρισα ανθρώπους με όραμα και αισιόδοξη οπτική, πολλές φορές με αξιοζήλευτες αρετές, που με κινητοποιούν καθημερινά και βελτιώνουν τα σημεία που υστερώ. Επιπλέον, η εταιρία μου, μου έδωσε το βήμα να εκφράζω τις απόψεις μου δημοσίως και να επηρεάζω ανθρώπους μέσα από το μικρό μου παράδειγμα. Αυτό πλέον, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για συνέπεια στο αρχικό πλάνο, καθώς επίσης έγινα θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης διάχυσης της πληροφορίας, χωρίς αναστολές, φόβο και προκαταλήψεις. Η πληροφορία είναι δύναμη και πρέπει να μοιράζεται.

comments powered by Disqus

Burrow

Clever, comfortable furniture
17-02-2018 - 15:31
δείτε περισσότερα

Free Pixabay Plugins for Photoshop and Microsoft Office

Search & insert images into Photoshop and MS Office projects
17-02-2018 - 09:16
δείτε περισσότερα

TrailerNite

Sit back and enjoy trailers from the latest movies.
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Mysplash

A deft and powerful Unsplash client for Android
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Namey

Let AI choose the best name for your baby 👶
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Piggy Boxxy

A paper wallet subscription box for your #altcoin portfolio
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

BotCenter

Automatically and intelligently assist your clients online.
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Mkuki

A native Android experience for Product Hunt
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Seed

Validate and store your ideas in one place 💡
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Hey Kappa

You can discover all popular and newest streamer moments.
17-02-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα