Πάνος Βέργος - Studenthouse.gr

2 Χρόνια μετά την πρώτη συνέντευξη


Δημοσίευση : 2012-12-05

Η πρώτη μας συνέντευξη στον Πάνο Βέργο

Η πρώτη συνέντευξη έγινε το Δεκέμβριο του 2010!
Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: http://www.growing.gr/en/index.php?about=3&id=170

Tι έχει αλλάξει στην επιχείρησή σας από τότε που δώσατε συνέντευξη στο Growing; Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουμε?

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και καθώς φαίνεται στην γέννηση ενός startup, τα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του είναι αρκετά για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την βιωσιμότητά του. Ηwww.studenthouse.gr βαδίζει τον 24ο μήνα ζωής της κι ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν της, συναντάμε σημαντικές διαφορές κι αλματώδη πρόοδο. Η ιστοσελίδα μας είναι πλέον μια ώριμη αλλά ακόμα νέα υπηρεσία, η οποία βγήκε από την θερμοκητίδα μετά τους πρώτους εννέα μήνες λειτουργίας της και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2011. Τότε, η ζήτηση για φθηνή ενοικίαση άγγιξε το απόγειο της, εξαιτίας κυρίως της έναρξης της νέας φοιτητικής περιόδου, οπότε και επιβεβαιώσαμε την δυναμική του φρέσκου εγχειρήματός μας. Θυμόμαστε να φιλοξενούμε περί τους 5.000 μοναδικούς χρήστες ημερισίως και να καταχωρούμε έως και 150 νέες αγγελίες. Ξεκινώντας από μηδέν αγγελίες, καταφέραμε σε όλο αυτό το διάστημα να προβάλλουμε άνω των 7.000 πραγματικών αγγελιών σε 233 περιοχές στην Ελλάδα και να μας έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 800.000 μοναδικοί επισκέπτες. Με μεγάλη ικανοποίηση, είδαμε τις ανταγωνιστικές σελίδες, να μιμούνται την υπηρεσία μας και να εντάσσουν την φοιτητική στέγη ως νέα κατηγορία στις υπηρεσίες τους.

Αντιμετωπίσατε κάποιες αποτυχίες τις οποίες θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας? Και αν υπήρξαν τέτοιες - τι θα μπορούσατε να κάνετε για να τις αποφύγετε?

Όπως σε κάθε νέο εγχείρημα η έλλειψη εμπειρίας οδηγεί αναπόφευκτα σε λάθη. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι πολλά από αυτά τα είχαμε προβλέψει στο αναλυτικό business planμας, ωστόσο στην πράξη τα πράγματα δυσκολεύουν. Το ίντερνετ είναι ένα μαύρο κουτί και για την πλειοψηφία είναι μία trial and error διαδικασία. Στην περίπτωσή μας, δυσκολευτήκαμε να βρούμε τους κατάλληλους συνεργάτες, με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύτιμο χρόνο και χρήμα. Η τριβή με μία αγορά όμως και ειδικά με το οικοσύστημα του ελληνικού ίντερνετ, μας βοήθησε τελικά να δημιούργησουμε τις απαραίτητες γνωριμίες, κι εκτός από επιτυχημένες συνεργασίες αποκτήσαμε μέντορες που μας έδωσες σωστές συμβουλές σε καίρια χρονικά σημεία. Η συνεργάτες είναι το παν σε ένα νέο εγχείρημα και σίγουρα θα δίναμε την μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι.

Πως αντιμετωπίζετε την οικονομική κρίση στη σημερινή της έκταση? Και πως αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη της επιχείρησής σας;

Η κρίση δυστυχώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή μας. Συγκερκιμένα, μας απαγορεύει να κάνουμε ασφαλείς υποθέσεις για το μέλλον. Το κομμάτι που αφορά το μοντέλο εσόδων της StudentHouse υστερεί χρονικά σε σχέση με τις αρχικές μας προβλέψεις, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των χρηστών μας. Από την άλλη, η αγορά την οποία εξυπηρετούμε, η φθηνή ενοικίαση, έχει ισχυροποιειθεί αρκετά ενμέσω κρίσης, αφού η ζήτηση για ενοικίαση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Eπιπλέον, η ίδια η κρίση μας αναγκάζει να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για το πελατολόγιό μας, που διαφορετικά δεν θα ανακαλύπταμε. Πολύ σύντομα θα δείτε τις λύσεις αυτές στην πράξη.

Υπάρχει \"ελπίδα\" για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα;

Όσο η ανεργία καλπάζει, τόσο η επιχειρηματικότητα θα κερδίζει έδαφος. Ο πολυμήχανος λαός μας κι η αρκετά ανήσυχη νέα γενιά μας ήδη κινητοποιεί τις επιχειρηματικές καταβολές μας. Παράλληλα γίνονται κάποιες ευνοϊκές κινήσεις από πλευράς πολιτείας, οπότε το έδαφος αργά και σταθερά γίνεται ολοένα και πιο πρόσφορο για νέους παίχτες, νέες υπηρεσίες και νέα προϊόντα.

Μέσα από τη δική σας εμπειρία, τι συμβουλές θα δίνατε σήμερα στα νέα παιδιά που ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία? Μήπως τελικά θα ήταν καλύτερα να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό?

Όποιος πιστεύει ότι στο εξωτερικό σήμερα η εύρεση εργασίας είναι ευκολότερη αρκεί να ρίξει μια ματιά στους εθνικούς δείκτες ανεργίας της κάθε χώρας.Η αναζήτηση εργασίας για έναν Έλληνα καθίσταται ακόμα δυσκολότερη, αναλογιζόμενη την ανεπανόρθωτη ζημιά που έχουμε υποστεί στην φήμη μας διεθνώς σαν έθνος. Χωρίς να θέλω να γίνω αποτρεπτικός, τη λύση οφείλουμε να την δώσουμε εντός των συνόρων της Ελλάδας, δημιουργώντας πραγματική αξία και να αντρέψουμε το αρνητικό αυτό κλίμα, ξεκαθαρίζοντας πρώτα τα του οίκου μας.

Έγινε κάτι στη ζωή σας που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας?

Μέσα από την επιχειρηματικότητα ανακάλυψα έναν ολόκληρο συναρπαστικό και διαδραστικό νέο κόσμο, γνώρισα ανθρώπους με όραμα και αισιόδοξη οπτική, πολλές φορές με αξιοζήλευτες αρετές, που με κινητοποιούν καθημερινά και βελτιώνουν τα σημεία που υστερώ. Επιπλέον, η εταιρία μου, μου έδωσε το βήμα να εκφράζω τις απόψεις μου δημοσίως και να επηρεάζω ανθρώπους μέσα από το μικρό μου παράδειγμα. Αυτό πλέον, αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για συνέπεια στο αρχικό πλάνο, καθώς επίσης έγινα θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης διάχυσης της πληροφορίας, χωρίς αναστολές, φόβο και προκαταλήψεις. Η πληροφορία είναι δύναμη και πρέπει να μοιράζεται.

comments powered by Disqus
Allergies or a cold?

🤧Is your runny nose from allergies or a cold? Find out.
23-04-2018 - 11:00
δείτε περισσότερα

startup name check

startup name check, save time, launch faster.
23-04-2018 - 10:53
δείτε περισσότερα

TravelOffers

Departure city + budget = monthly email with flight offers
23-04-2018 - 09:45
δείτε περισσότερα

Press Conferences by Publicize

On-Demand Startup Press Conferences
23-04-2018 - 08:45
δείτε περισσότερα

Free time calculator

How much free time do you have remaining?
23-04-2018 - 08:40
δείτε περισσότερα

UTrons - Your Sales Bots

Put Your Sales on Autopilot with Sales Bots
23-04-2018 - 08:28
δείτε περισσότερα

Keikai

Spreadsheet for Big Data
23-04-2018 - 08:09
δείτε περισσότερα

React in patterns

Common design patterns used while developing with React.
23-04-2018 - 07:19
δείτε περισσότερα

Top music chart for Google Assistant

I will help you to get top music chart of your country.
23-04-2018 - 07:07
δείτε περισσότερα

Findshot

Get inspiring free-to-use photos straight to your inbox 💌
23-04-2018 - 07:05
δείτε περισσότερα