Ευτύχης Μπλέτσας

Έχοντας πάντα μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μαγειρική αποφάσισα να κυκλοφορήσω ένα βιβλίο με συνταγές τις μαμάς μου με τις οποίες επιβίωσα στην Αγγλία ως φοιτητής.


Δημοσίευση : 2011-06-01

Μία από τις πιο βασικές μας δραστηριότητες είναι τα Μουσικομαγειρέματα. Ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τη μορφή παράστασης και που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Τα μουσικομαγειρέματα παρουσιάζονται σε σχολεία, παιδικά φεστιβάλ και εκθέσεις.

Λίγα λόγια για τον Ευτύχη:

Ο Ευτύχης Μπλέτσας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Αγγλία και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη όπου μένει και έχει την έδρα της εταιρίας του “FOODMUSIC”.

Είvαι συγγραφέας των βιβλίων “Μαγειρική Οικονομία”, «Παστίτσιο της Μαμάς», παρουσιαστής της “Μαγικής Κουζίνας” και της “Κουζίνας της Μαμάς”, δημιουργός της παράστασης “Μουσικομαγειρέματα” που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική Ψυχαγωγία και  ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας όπου κάποιος μαθαίνει πώς να έχει περισσότερη Ενέργεια και καλύτερη Διάθεση. Εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικούς σταθμούς και είναι μόνιμος συνεργάτης εντύπων για θέματα μαγειρικής και διατροφής. Σκοπός του είναι η διατροφική αφύπνιση του κόσμου.

Έχει συνεργαστεί με κρατικούς φορείς στην Κύπρο για την διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, έλαβε ενεργό μέρος στο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Παιδείας για την προβολή των βασικών αρχών της υγιεινής διατροφής, ενώ συνεργάζεται συστηματικά με οργανισμούς και εταιρίες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων διατροφής στο εξωτερικό. Το 2009 συνεργάστηκε με την Αγγλόφωνη παραγωγή Planet Food, παγκόσμιας εμβέλειας, με συμμετοχή του σε ένα επεισόδιο αφιερωμένο γυρισμένο στην Ελλάδα για την Ελληνική κουζίνα.

Έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο μελετώντας κάθε διάσταση του φαγητού και έχει αποκτήσει διπλώματα Διατροφολογίας, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών Επιστημών, ενώ έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων Διατροφής, Υγιεινής Μαγειρικής και Ψυχολογίας. Ως δια βίου μαθητής, ξεκίνησε με ένα Bachelor in Computer and Networks στο Essex University, όπου αρίστευσε. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία για Master στο Imperial College όπου τελείωσε με διάκριση ένα MSc in Advanced Computing. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τη Μουσική Παραγωγή και έκανε πολλές συναυλίες με το συγκρότημά του.  Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές σε Θέατρο και Μουσική, προχώρησε με εξ’ αποστάσεως σπουδές Διατροφολογίας στο εξωτερικό και με ένα πτυχίο Psychology Management στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης ολοκληρώσει συμπληρωματικά προγράμματα σπουδών «Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας», «Χημείας Τροφίμων και Τεχνολογίας Διατροφής» και «Ανάπτυξης προγραμμάτων Αγωγής Υγείας» στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 2005 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο το Παστίτσιο της Μαμάς το οποίο προσκλήθηκε να παρουσιάσει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Το ένα έφερε το άλλο και το Φθινόπωρο του 2006 ξεκίνησε στην ΕΤ3 την εκπομπή η κουζίνα της Μαμάς η οποία γνώρισε γρήγορα μεγάλη επιτυχία και πήρε μεταγραφή για τον Alpha.  Για 4 τηλεοπτικές σαιζόν παρουσίασε με επιτυχία την εκπομπή με οδηγό τον ίδιο και με υπόκρουση τις συγχορδίες της κιθάρας του – ταξίδεψε τους τηλεθεατές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, κατέγραψε από τις μαμάδες και τους επαγγελματίες μάγειρες τις πιο νόστιμες τοπικές συνταγές και πρόβαλλε τις αξίες του καλού, και υγιεινού φαγητού.

Τον Μάιο 2009 παρουσιάστηκε στο πυροβολικό για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία και με την ευκαιρία αυτή ολοκλήρωσε το βιβλίο του με τίτλο «Μαγειρική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2010.

Πραγματοποιεί συνεχώς Μαγειρικά εργαστήρια για παιδιά, διαλέξεις «Διατροφικής Ευφυΐας», σεμινάρια «Μαγειρικής στο Γυαλί» και Μουσικομαγειρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. ενώ συνεχίζει να τραγουδάει και να μαγειρεύει σε τηλεοπτικές εκπομπές, γαστρονομικές γιορτές και φεστιβάλ φαγητού. Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία μπες στο site bletsas.gr

Λίγα λόγια για τις Δραστηριότητές του:

Ξεκίνησα την εταιρία επίσημα το 2006. Η εταιρία έχει την επωνυμία ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΠΛΕΤΣΑΣ & ΣΙΑ με έχει διακριτικό τίτλο FOODMUSIC. Το ετερόρρυθμο μέλος είναι η μαμά που βοηθάει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο.

Έχουμε ένα site για κάθε project/brand. Εταιρικό site θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το foodmusic.gr με τη βασική μας δραστηριότητα και το site Bletsas.gr Που λειτουργεί και ως κόμβος για όλα τα υπόλοιπα.

Η εταιρία έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο μου και να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζονται με τη φυσική μου παρουσία και εικόνα. Είναι μία καθαρή περίπτωση εταιρίας  personal brand με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα και μέγιστη ευελιξία.

Μερικά από τα βασικά project μας είναι τα εξής:

Μουσικομαγειρέματα

Μία από τις πιο βασικές μας δραστηριότητες είναι τα Μουσικομαγειρέματα. Ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τη μορφή παράστασης και που προάγει την υγεία με εκπαιδευτική ψυχαγωγία. Τα μουσικομαγειρέματα παρουσιάζονται σε σχολεία, παιδικά φεστιβάλ και εκθέσεις. Συνεργαζόμαστε επίσης με παιδότοπους, θέατρα και δημόσιους οργανισμούς. Μαζί με την παράσταση διοργανώνουμε διαγωνισμούς και εργαστήρια μαγειρικής για παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο foodmusic.gr

httpv://www.youtube.com/watch?v=weVczz7uKAw

Εκδόσεις

Έχουμε μία σειρά εκδόσεων που διακινούμε σε χονδρική αλλά και λιανική μέσα από τα site μας. Κάποια διατίθενται μόνο σε μορφή ebook ενώ κάποια άλλα είναι «αληθινά» βιβλία. Στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουμε και ένα πακέτο multimedia με τίτλο «Μουσικομαγειρέμτα» που θα περιέχει τα τραγούδια, κάποια βίντεο της παράστασης και βιβλίο συνταγών. Αυτό το πακέτο θα υποστηρίζει αμφίδρομα τις ζωντανές παραστάσεις και θα πωλείται στις εκδηλώσεις, σε επιλεγμένα καταστήματα και eshops.

Εμπόριο

Σημαντικό κομμάτι μας θα είναι το εμπορικό τμήμα που βρίσκεται σε ανάπτυξη. Δημιουργούμε έναν κατάλογο με εκπαιδευτικό υλικό, superfoods, είδη υγιεινής διατροφής και παραδοσιακά τρόφιμα που θα διακινούμε στο νέο μας eshop και στις ζωντανές εκδηλώσεις. Ο κατάλογος θα περιέχει και έτοιμα γεύματα με την υπογραφή Ευτύχη Μπλέτσα.

Foodweb

Τέλος έχουμε μία σειρά δικτυακών τόπων με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο που έχει κυρίως να κάνει με μαγειρική και διατροφή. Για παράδειγμα μία ιστοσελίδα αποκλειστικά για Μελομακάρονα (melomakarona.gr) μία αποκλειστικά για παστίτσιο (pastitiso.gr) και άλλες πολλές παρόμοιες που μπορείτε να βρείτε στο foodweb.gr. Σκοπός αυτών των σελίδων είναι να βοηθήσει τον επισκέπτη να βρει πολλές εναλλακτικές επιλογές και πληροφορίες για μία συγκεκριμένη συνταγή που θέλει να φτιάξει. Εμπορικά οι σελίδες αυτές έχουν σκοπό να επιφέρουν κάποια διαφημιστικά έσοδα.

Εταιρικές συνεργασίες

Συνεργαζόμαστε με εταιρίες τροφίμων και χώρους εστίασης είτε σε συμβουλευτικό, είτε για μαγειριές επιδείξεις και ομιλίες σε προωθητικές ενέργειας, εγκαίνια και εταιρικές εκδηλώσεις.

Μαγική Κουζίνα

Η μαγική κουζίνα είναι ένα νέο μας Project που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Κάθε εβδομάδα προβάλουμε διαδικτυακά ένα νέο βίντεο με συνταγή μαγειρικής. Η Μαγική Κουζίνα είναι η κουζίνα των παιδιών! Υπάρχουν πολλές προοπτικές και σχέδια για αυτό το brand όπως Μαγειρικό σχολείο και Παιδικό Εστιατόριο.

Ομιλίες και Σεμινάρια.

Ο Ευτύχης πραγματοποιεί σεμινάρια, ομιλίες και μαγειρικά εργαστήρια. Κάποια από αυτά είναι ανοιχτά για το κοινό και κάποια γίνονται για λογαριασμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εταιριών και φορέων. Οι πιο συνηθισμένοι τίτλοι και αντικείμενα είναι τα εξής:

Coaching Εταιριών ή ιδιωτών

Κάνω επίσης και 1-to-1 συμβουλευτική και coaching σε εταιρίες και ιδιώτες. Ο Ευτύχης δουλεύει περισσότερο σε θέματα παραγωγικότητας, δημιουργικότητας, διαχείρισης άγχους, διατροφής και προσωπικής ενέργειας.

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα μόνος?

Επειδή ήθελα να δημιουργήσω και να προσφέρω. Πιστεύω πως όλοι μας πρέπει να δούμε τον εαυτό μας σαν επιχείρηση και να βρούμε τρόπους για να δώσουμε λύσεις στα τεράστια προβλήματα που έχει ο κόσμος σήμερα. Ακόμα και είχα την ευκαιρία να ακολουθήσω μία ακαδημαϊκή ή υπαλληλική καριέρα το αρνήθηκα γιατί ήξερα ότι θα περιοριστώ και δε θα είμαι ευτυχισμένος.

Όταν τελείωσα με Distinction το MSc στο Imperial College, είχα πρόταση να εργαστώ εκεί ως ερευνητής και παράλληλα να κάνω διδακτορικό. Μία άλλη μου επιλογή ήταν να εργαστώ σε κάποια μεγάλη επενδυτική τράπεζα στο Λονδίνο ή την Αμερική. Τα χρήματα ήταν πάρα πολύ καλά αλλά μέσα μου δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω. Έβλεπα άλλους φίλους και γνωστούς που είχαν ακολουθήσει κάποιον από αυτούς τους δρόμους και ήξερα μέσα μου ότι δεν θα ήμουν ευτυχισμένος κάνοντας κάτι τέτοιο. Τώρα που βλέπω πως εξελίχθηκαν τα πράγματα στον τραπεζικό κλάδο, νιώθω διακαιόμενος με την απόφασή μου.

Τελειώνοντας τις σπουδές επέστρεψα στην Ελλάδα και επέλεξα να μείνω για ένα χρονικό διάστημα με τους γονείς μου, έτσι ώστε να μην έχω σημαντικά πάγια έξοδα. Δούλευα σε κάποια Project πληροφορικής και ιστοσελίδες ενώ παράλληλα έκανα και κάποιες αγοροπωλησίες μέσω Ίντερνετ.  Με είχε πιάσει το επιχειρηματικό δαιμόνιο αλλά ήξερα ότι πρώτα από όλα έπρεπε να βεβαιωθώ ότι θα ασχοληθώ με κάποιο αντικείμενο που μου αρέσει και που αγαπώ. Εκτός αυτού έπρεπε να μάθω τα πάντα γύρω από τη σωστή επικοινωνία και παρουσίαση. Για αυτό έκανα μαθήματα θεάτρου, επικοινωνίας και τραγουδιού.

Έχοντας πάντα μία ιδιαίτερη αγάπη για τη μαγειρική αποφάσισα να κυκλοφορήσω ένα βιβλίο με συνταγές τις μαμάς μου με τις οποίες επιβίωσα στην Αγγλία ως φοιτητής. Αυτό το βιβλίο το κυκλοφόρησα μαζί με ένα cd με τραγούδια που είχαν ως θεματολογία το φαγητό. Το βιβλίο ήταν δική μου έκδοση και όταν το κυκλοφόρησα έκανα τρελό “spamming” σε όσους ήξερα και δεν ήξερα για να διαλαλήσω το προϊόν μου!  Το έστειλα σε δημοσιογράφους και έτσι άρχισα να εμφανίζομαι σε κάποιες εκπομπές, ραδιόφωνα και περιοδικά.

httpv://www.youtube.com/watch?v=r94b0xkPxZo

Δύο εμφανίσεις στον Γρηγόρη Αρναούτογλου ήταν σημαδιακές για να με δει ο κόσμος και στη συνέχεια να μου ζητήσουν να κάνω ένα δοκιμαστικό για μία ταξιδιωτική εκπομπή μαγειρικής που θα ξεκινούσε στην ΕΤ3 το 2006. Η εκπομπή ξεκίνησε με τίτλο «Η κουζίνα της μαμάς» και είχε άμεση ανταπόκριση από τον κόσμο. Την επόμενη σαιζόν πήρε μεταγραφή στον Alpha όπου έμεινε για 3 ολόκληρες σαιζόν. Μαζί όμως με τις επαναλήψεις που παίζουν ακόμα σε σταθερή βάση, η εκπομπή έχει κλείσει τα 6 χρόνια προβολής στην Ελληνική τηλεόραση.

Η τηλεόραση μου έδωσε μεγάλη αναγνωσιμότητα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είχα το μηχανισμό έτοιμο στημένο για να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία με το μέγιστο τρόπο. Έγιναν όμως κάποιες κινήσεις και άρχισε σιγά σιγά να δημιουργούνται οι υποδομές. Το 2009 υπηρέτησα τη Στρατιωτική μου θητεία στο πυροβολικό στην Ξάνθη. Είναι αλήθεια ότι ο Στρατός μου έκοψε αρκετή φόρα επιχειρηματικά αλλά τουλάχιστον αυτούς τους 10 μήνες οργανώθηκα, ανασυντάχθηκα και τελείωσα κάποια βιβλία που έγραφα.

Σκοπός μου είναι η διατροφική αφύπνιση του κόσμου. Το φαγητό μας επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής μας όπως την υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον. Είμαστε ότι τρώμε και τα μέλλον μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που βάζουμε στο πιάτο μας. Αν σαν κοινωνία τρώμε καλά και έχουμε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση, είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μου πηγαίνει στα παιδιά επειδή πιστεύω ότι αυτά είναι η «σωτηρία» μας. Πρέπει να τα εφοδιάσουμε με γνώσεις και ικανότητες που θα τα βοηθήσουν να κάνουν τις καλύτερες επιλογές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τον τρόπο σκέψης τους.

Στην εποχή των βιομηχανικών τροφίμων, των μεταλλαγμένων και του junk food, τα παιδιά συγκροτούν την πιο ευαίσθητη – και συνάμα την πιο ανυπεράσπιστη – ομάδα  του πληθυσμού, αφού η διατροφή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την ανάπτυξή τους.  Γι’ αυτό το λόγο η ενημέρωσή τους για το «τι τρώνε» και η εκπαίδευσή τους για το «τι πρέπει να τρώνε» συνιστούν κοινωνική ανάγκη και πρέπει να αποτελούν διαδεδομένη και αποτελεσματική δημόσια πρακτική. Μέσα από τα Μουσικομαγειρέματα και τις άλλες μας δραστηριότητες προσπαθούμε να αυξήσουμε την διατροφική ευφυΐα των παιδιών και να τα εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορούν μεγαλώνοντας να κάνουν έξυπνες επιλογές που αφορούν τη διατροφή τους, την υγεία και την ψυχολογία τους.

Ο Ευτύχης σε Σχολείο Μαγειρεύει με Παιδιά

httpv://www.youtube.com/watch?v=PbMTaikNL3U

Τι συμβουλές δίνεις για τους νέους επιχειρηματίες out there!

Θα δώσω μία «συνταγή» με 7 υλικά:

1. Θετική στάση και αισιοδοξία. Το πιο σημαντικό συστατικό σε κάθε συνταγή είναι η καλή μας διάθεση!

2. Υπευθυνότητα. Να αναλάβουν την ευθύνη κάθε τους κίνησης και να μην κατηγορούν την κρίση, την οικονομία, τη φορολογία ή οποινδήποτε άλλο εξωτερικό παράγοντα που δε μπορούν να επηρεάσουν.

3. Ξεκάθαρος στόχος. Να έχουν ξεκάθαρη εικόνα αυτού που προσπαθούν να πετύχουν. Να έχουν ένα συγκεκριμένο πλάνο και να έχουν οραματιστεί την επιχείρησή τους σε 3,5 και 10 χρόνια.

4. Δέσμευση. Να γράψουν όλους τους λόγους για τους οποίους κάνουν ότι κάνουν. Όσο περισσότερα κίνητρα έχουν τόσο περισσότερη δύναμη αποκτούν. Είναι καλό οι λόγοι να περιλαμβάνουν άλλους ανθρώπους, αγαπημένα πρόσωπα αλλά και ένα αίσθημα αποστολής, ότι δηλαδή αυτό που κάνουν βοηθάει τον κόσμο και την κοινωνία με κάποιον τρόπο.

5. Πρωτοβουλία. Να κάνουν το ξεκίνημα και να βάλουν τις ιδέες τους σε εφαρμογή. Να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κάνουν το πρώτο βήμα.

6. Υπομονή και επιμονή. Η επιτυχία δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται αφοσίωση και προσπάθεια. Η προσωπική εξέλιξη και η δια βίου εκπαίδευση είναι απαραίτητα. Πρέπει επίσης να ξέρουν ότι θα υπάρξουν στραβοπατήματα. Το σημαντικό όμως δεν είναι πόσες φορές θα πέσουν αλλά πόσο γρήγορα θα σηκώνονται μετά από κάθε πτώση. Η αποτυχία είναι συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας… Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αποτυχία!

7. Ενθουσιασμός και Ενέργεια. Ο Ενθουσιασμός είναι το καύσιμο της επιτυχίας. Αυτό σε κάνει να συνεχίζεις όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Η Ενέργεια όμως είναι το πιο σημαντικό πράγμα, σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Όταν έχεις ενέργεια μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Σε πρακτικό επίπεδο, θεωρώ την διαχείριση της προσωπικής ενέργειας ως το πιο καταλυτικό παράγοντας επιτυχίας. Με περισσότερη ενέργεια αυξάνεται η παραγωγικότητα, φτιάχνει η ψυχολογία και βελτιώνεται η επικοινωνία. Αν ήταν να δώσω μία και μόνο συμβουλή είναι να προσέχουν τον εαυτό τους και να τρέφονται υγιεινά. Η καλή τους υγεία και άριστη ενέργεια είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο!

comments powered by Disqus

Impocall

Really useful and simple iOS app to manage your calendar.
15-12-2018 - 08:05
δείτε περισσότερα

Paytouch

POS software to sell, manage and grow your business.
15-12-2018 - 08:02
δείτε περισσότερα

RaterFox for Chrome 2.0

The must-have Chrome extension for movie hunters
15-12-2018 - 08:01
δείτε περισσότερα

PowerSong

Find which songs make you run or cycle faster!
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

ListWithMe

Create and share editable lists in iMessage
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Visibly

Nurture a culture of employee advocacy
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Responsive Design Checker

Check how responsive is your website across device sizes
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Git Butler

Automate GitHub pull request & issue workflows
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

SnoozYe

Put Kanye West news to sleep 😴
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα

Kodi King

Board game of strategy played between friends, family & kids
15-12-2018 - 08:00
δείτε περισσότερα