Από φοιτητής εν δυνάμει επιχειρηματίας...

Η επιτυχία εισαγωγής σου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΑΣΟΕΕ) σε γεμίζει με όνειρα, καθώς επίσης αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που σου δίνονται με τη πάροδο του χρόνου, μπορείς να βλέπεις πια σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν.


Δημοσίευση : 2012-12-12

Γράφει ο Δημήτρης Μεθενίτης

Η επιτυχία εισαγωγής σου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΑΣΟΕΕ) σε γεμίζει με όνειρα, καθώς επίσης αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που σου δίνονται με τη πάροδο του χρόνου,  μπορείς να βλέπεις πια σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν.


Έναυσμα για εμένα αποτέλεσε η επιχειρηματική ιδέα ενός φίλου. Και η ευκαιρία ο πρώτος διαγωνισμός επιχειρηματικής ιδέας που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ο.Π.Α. το 2011 .Όταν μου προτάθηκε η συμμετοχή στο διαγωνισμό και μία νέα ιδέα ήταν κάτι που το πίστεψα από την πρώτη κι όλας στιγμή , έτσι κλήθηκα και εγώ να βοηθήσω στην υλοποίηση μέσα σε  μία νέα ομάδα . Η εμπειρία μοναδική, συνειδητοποιήσαμε  την σημαντικότητα ύπαρξης του business plan για ένα start-up και την δυσκολία υλοποίησης του. Η άψογη όμως καθοδήγηση από μέντορες, επιχειρηματίες και καθηγητές και γενικά ανθρώπους που αντιλαμβάνονται γρήγορα το "παλμό" της αγοράς, κάλυψε όλες τις αδυναμίες  λόγω της απειρίας μας . Το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο για εμάς, πρώτη θέση στο "ηλεκτρονικό επιχειρείν", αλλά και νέοι δρόμοι για την υλοποίηση της ιδέας όπως μας υποσχέθηκαν.

Η συνέχεια αμέσως μετά το διαγωνισμό...

Ύστερα από ένα μικρό χρονικό διάστημα μας ενημέρωσαν από το Πανεπιστήμιο ότι βρίσκονταν σε επαφή με τον ΕΟΜΜΕΧ και την Bic of Attica. Οι οργανισμοί  αυτοί, έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Μας ανακοινώθηκε ένα ταξίδι που θα είχε τρεις “σταθμούς”, πρώτο τη Γαλλία, δεύτερο την Ιταλία και τρίτο στην Αθήνα. Το ταξίδι αυτό βασισμένο στο πρόγραμμα MaccBam της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούσε χρηματοδοτήσεις και καθοδήγηση νεοφυών επιχειρήσεων.

Στη Μασσαλία...

Ο πρώτος σταθμός η Μασσαλία αποτέλεσε ουσιαστικά το "βάπτισμα του πυρός" για εμάς. Δεν γνωρίζαμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση για χρηματοδότηση με εξειδικευμένα άτομα όπως οι business Angels, πόσο σημαντικό είναι να αποδόσεις μέσα από μια συνοπτική παρουσίαση της ιδέας τι ακριβώς έχεις σκεφτεί και πως αυτό υλοποιείται. Επιπροσθέτως να πείσεις για  τα κύρια στοιχεία που ενδιαφέρουν τον υποψήφιο επενδυτή όπως το κόστος, το break even point, πότε θα πάρει τα χρήματά του πίσω και όποιο άλλο στοιχείο θεωρείται σημαντικό για κάποιον ο  οποίος ρισκάρει ένα εύλογο κεφάλαιο . Λάβαμε μια μεγάλη εμπειρία για πρώτη φορά, δεν βελτιωθήκαμε απλά. Ουσιαστικά πήραμε μία γνώση πολύ νωρίς, από τα φοιτητικά μας χρόνια, πριν ακόμα θεωρούμαστε ολοκληρωμένοι για την αγορά εργασίας  όσον αφορά το προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.

Στο Μιλάνο...

Ο δεύτερος σταθμός το Μιλάνο μας βρήκε πολύ καλύτερα προετοιμασμένους. Αρκετές παρουσιάσεις, λίγος χρόνος, πολύ  "δύσκολες" ερωτήσεις στο τέλος, πήραμε μια γεύση για αυτό που ονομάζεται και ως "pitching". Όμως η εμπειρία που είχαμε αποκομίσει από το προηγούμενο ταξίδι μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε τα μέγιστα και να έχουμε τρεις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Business Angels. Οι δύο από τους τρεις Angels οι οποίοι εκπροσωπούσαν δύο μεγάλες Ιταλικές εταιρίες χρηματοδότησης έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με τον έναν ιδιαίτερα φτάσαμε στο σημείο να υπογράψουμε ένα τυπικό προσύμφωνο συνεργασίας.(Συνεργασία η οποία δεν προχώρησε από μέρους μας διότι οι όροι δεν αποτύπωναν το βαθμό ωφέλειας που εμείς αναζητούσαμε).

Στην Αθήνα...

Τελευταίος σταθμός η Αθήνα, όπου μια εξαιρετική  εκδήλωση  για τα Ελληνικά δεδομένα επιτυγχάνεται (από τους ανθρώπους της Bic of Attica και της ETEAN). Η προετοιμασία ήταν η βέλτιστη από μέρους μας, χωρίς άγχος, χωρίς αδυναμίες του πρόσφατου παρελθόντος και έχοντας ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί, ένα "prototype" ήμασταν έτοιμοι πια. Το "prototype" αποτελεί "κεφάλαιο", διότι ο υποψήφιος επενδυτής εκτός από τις δυνατότητες και τις γνώσεις, αντιλαμβάνεται την ικανότητα υλοποίησης της ιδέας από τα μέλη της ομάδος.

Από φοιτητές...

Ολοκληρώνοντας αυτό το ταξίδι, όλοι μας αποκομίσαμε κέρδη, σε διάφορα επίπεδα, όπου μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα γίναμε από φοιτητές εν δυνάμει επιχειρηματίες . Δανειζόμενος μία φράση του συνεργάτη μου σε αυτό το project θα λέγαμε πως  "οι ικανότητες υπάρχουν, οι ευκαιρίες δίνονται εμείς απλώς πρέπει να τις αδράξουμε". Σήμερα υπάρχει πλουραλισμός ευκαιριών  μέσα από το Πανεπιστήμιο, που εκτός από θεωρητικές γνώσεις προσφέρει εμπειρία για μελλοντικά στελέχη, εργαζόμενους ή επιχειρηματίες.

comments powered by Disqus


Titan

An investing app build like a hedge fund
21-03-2018 - 20:29
δείτε περισσότερα

The Copywriting Bible

100 viral outlines for your copy 🚀
21-03-2018 - 18:04
δείτε περισσότερα

DeepJ

AI-composed piano music in real time
21-03-2018 - 17:46
δείτε περισσότερα

PersonLogic 2.0

The operating system for people data.
21-03-2018 - 17:24
δείτε περισσότερα

Cryptodex

Your all-in-one cryptocurrency address book
21-03-2018 - 16:13
δείτε περισσότερα

Customer Service Quotes by Freshworks

Twitter for Quotes 😎😎
21-03-2018 - 12:44
δείτε περισσότερα

Face Licker

Your face on a giant lollipop
21-03-2018 - 11:20
δείτε περισσότερα

Muzbnb

Muslim-friendly version of Airbnb
21-03-2018 - 10:51
δείτε περισσότερα

Folk

The next generation contact manager
21-03-2018 - 09:32
δείτε περισσότερα

Pipedrive Gold Plan

Sales CRM plan that eliminates time consuming admin
21-03-2018 - 09:29
δείτε περισσότερα