Το CV του μελλοντικού επιχειρηματία. Ανάλυσέ το.

    Από: Startup Team

Μέχρι τώρα, ξέρεις ότι το βιογραφικό είναι η ιστορία της ζωής σου όπως λένε και οι λέξεις (curriculum vitae), με έμφαση στις γνώσεις σου, την επαγγελματική σου εμπειρία, τις δεξιότητές σου και τα ενδιαφέροντά σου. Επίσης, μέχρι τώρα ξέρεις τη χρήση του η οποία βεβαίως είναι η εξέτασή του από τον υποψήφιο εργοδότη σου προκειμένου να σε προσλάβει.

Είναι σίγουρο, ότι έχεις ασχοληθεί αρκετές ώρες και έχει πειραματιστεί, μέχρι να το κάνεις ελκυστικό, περιεκτικό, ενδιαφέρον και αποδοτικό για το σκοπό του. Στο κάτω-κάτω είναι η πρώτη εικόνα που θα έχει ο υποψήφιος εργοδότης για σένα, ο οποίος πρέπει να το ξεχωρίσει ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που θα λάβει.

Τώρα όμως σκοπεύεις να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση, επομένως δεν σου χρειάζεται πλέον, σκέφτεσαι μάλιστα να το διαγράψεις και τελείως από τα έγγραφά σου! Σωστά; Χμ, όχι ακριβώς. Πριν πατήσεις το delete, λάβε υπόψιν σου τα παρακάτω:

1. Πολλά βιογραφικά, είναι «ωραιοποιημένα» ή έστω «βελτιωμένα» ως προς τις πληροφορίες που παρέχουν.

Αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου σπάνιο μια και ο στόχος του συντάκτη τους είναι η εύρεση εργασίας. Η εργασία είναι ένα υπέρτατο αγαθό, είναι πολύτιμη και αναγκαία για τη διαβίωση του ατόμου που εξαρτάται από αυτήν. Με άλλα λόγια, τέτοιες «βελτιώσεις» είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων «βελτιώσεων»:

  • Γράφεις ότι έχεις εξαιρετική γνώση Η/Υ (ενώ ξέρεις τα βασικά).
  • Μιλάς  και γράφεις άριστα Αγγλικά (ας είναι καλά το google translate)
  • Δεν αναφέρεις θέσεις εργασίας που θεωρείς άσχετες ή υποτιμητικές για το επαγγελματικό σου image: (πχ ότι έχεις δουλέψει σερβιτόρος)
  • Δεν αναφέρεις εργασίες που έκανες για λίγο διάστημα
  • «Αναβαθμίζεις» τη θέση που κατείχες (από πωλητής γίνεσαι υπεύθυνος πωλήσεων)
  • «Επεκτείνεις» το χρόνο εργασίας σε προηγούμενη θέση/εταιρία κ.α

Σκοπός μου δεν είναι να σε κρίνω βεβαίως. Απλά, μήπως ήρθε η ώρα να ψάξεις για τις δικές σου «βελτιώσεις», (αν έχεις κάνει καμιά);

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου! Αν τα Αγγλικά σου είναι μέτρια, αν δεν ήσουν ποτέ στέλεχος διοίκησης, ή αν δεν έχεις μείνει ποτέ πάνω από μερικούς μήνες σε μια εταιρία, ΕΣΥ τουλάχιστον πρέπει να το ξέρεις!

Γιατί; Γιατί απλά, τώρα ο εργοδότης σου είσαι ΕΣΥ και θα πρέπει να είσαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό σου σχετικά με τα προσόντα και τις δεξιότητες που διαθέτεις. (Επιπλέον, το ότι έχει δουλέψει σερβιτόρος, μπορεί να σε έχει εφοδιάσει με ικανότητες που δεν αξιολογείς σωστά, όπως ταχύτητα, καλή μνήμη, ακρίβεια, επικοινωνιακό ταλέντο κ.α).

2. Γράψε αναλυτικά δίπλα από κάθε θέση εργασίας τις αρμοδιότητες που είχες καθώς και την αποτελεσματικότητά σου.

3. Τώρα κάνε μια λίστα με εργασίες/αρμοδιότητες στις οποίες είσαι αποδεδειγμένα καλός και αποδοτικός και μια δεύτερη με αυτές που δεν κατέχεις καλά Π.χ

Είμαι καλός:

 

Δεν τα πάω καλά:

 

Στο να θέτω προτεραιότητες και στη διαχείριση χρόνου Με τα λογιστικά

Στην επικοινωνία με πελάτες

Με την οργάνωση γραφείου

Στις πωλήσεις

Με την επιλογή συνεργατών

4. Τώρα κάνε μία ανάλογη λίστα με πράγματα που σου αρέσουν και μία με αυτά που βαριέσαι να κάνεις Π.χ

Μου αρέσει:

Δεν μου αρέσει:

Να βρίσκομαι με κόσμο

Να γράφω κείμενα, άρθρα, παρουσιάσεις

Να βρίσκομαι συχνά εκτός γραφείου, σε συναντήσεις, εκθέσεις, events κ.α

Να εξηγώ/διδάσκω/εκπαιδεύω

Να βρίσκομαι στο διαδίκτυο για ενημέρωση/ψυχαγωγία/εργασία κλπ

Να έρχομαι σε επαφή με κρατικούς/κοινωνικούς φορείς

5. Σκέψου ποια ακριβώς είναι τα ενδιαφέροντά σου και πόσο καλά τα έχεις καλλιεργήσει. Εδώ, αντί για άλλη ανάλυση, θα σου δώσω το παράδειγμα ενός γνωστού μου που είχε σπουδάσει λογιστικά.

Έχοντας λοιπόν αποκτήσει μια δεκαετή επαγγελματική εμπειρία σε διάφορες εταιρίες, αποφάσισε κάποτε να ανοίξει το δικό του λογιστικό γραφείο. Ήταν ήδη 35 ετών, είχε και κάποια χρήματα να επενδύσει, είχε έρθει ο καιρός να πάψει να είναι υπάλληλος και να ανοίξει τα δικά του φτερά.

Αναλύοντας το βιογραφικό του, διαπίστωσε ότι παρ΄όλο που ήταν καλός στη δουλειά του, δεν του άρεσε καθόλου να κάθεται κλεισμένος όλη μέρα μέσα σε ένα γραφείο μελετώντας νόμους και νούμερα. Το είχε κάνει αρκετά επιτυχημένα όλα αυτά τα χρόνια, επειδή αυτή ήταν η δουλειά που είχε σπουδάσει και η μόνη που ήξερε να κάνει, αλλά στη σκέψη ότι θα έφτιαχνε τη δική του επιχείρηση πάνω σε αυτόν τον τομέα, και θα περνούσε την υπόλοιπη ζωή του πάνω από ένα Η/Υ τον έπιανε κατάθλιψη!

Στα «ενδιαφέροντά του» είχε γράψει μόνο 3 λέξεις: «Λατρεύω τα  σκυλιά».

Πράγματι, είχε εκπαιδεύσει 3 δικά του και αρκετών φίλων και γειτόνων του στο εξοχικό του σπίτι. Την ίδια στιγμή, ήξερε τι έπρεπε να κάνει.

Άρχισε να συμπληρώνει τις ήδη αρκετές γνώσεις του πάνω σε αυτόν τον τομέα και ταυτόχρονα γράφτηκε σε μια σχολή εκπαιδευτών σκύλων!

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, λέει πως ήταν η πιο σοφή επαγγελματική απόφαση που θα μπορούσε να πάρει, καθώς έχει τη δική του επιτυχημένη σχολή εκπαίδευσης σκύλων, ζώντας πλέον μόνιμα στην εξοχή!