Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com, Του Κώστα Φαρμάκη

Πότε μια εταιρεία παύει να είναι startup; Με δεδομένο ότι τα έγκυρα αμιγώς τεχνολογικά site θεωρούν το Facebook -εταιρεία 9 ετών, με 4.000 εργαζόμενους και με αξία πολλών δισ. δολαρίων- startup, η απάντηση είναι: μάλλον ποτέ.

Αν ως startup ορίζεται η εταιρεία που εξελίσσεται συνεχώς, που έχει συνεχή και μεγάλη ανάπτυξη, που δοκιμάζει οικονομικά μοντέλα, που βρίσκει τη θέση της στην αγορά, που δεν ξέρει -κυριολεκτικά- πού θα είναι σε δύο χρόνια, τότε οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας είναι startups. Startup θα ήταν και το YouTube αν δεν το είχε αγοράσει η Google. Που, φυσικά, δεν είναι πια startup.

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, τις 10 «πολυτιμότερες» startup του κόσμου, όλες με αξία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια, όλες με αποδεδειγμένο οικονομικό μοντέλο – ή απλώς ελκυστικές για τυχόν εξαγορά.

Για όσες εταιρείες είναι στο χρηματιστήριο αναγράφεται η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση. Για τις υπόλοιπες τα ποσά είναι κατ’ εκτίμηση σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία. Τα έσοδα αναφέρονται στο 2012.


1. Facebook

Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Χρηματιστηριακή αξία: $108 δισ. 
Κλάδος: Social media
Launch: 2004
Έσοδα: $5 δισ.
Εργαζόμενοι: 5.300

Με 1,15 δισ. ενεργούς χρήστες, ανακοινώνει αποτελέσματα-ρεκόρ από τρίμηνο σε τρίμηνο. Τα έσοδα του 2013 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισ. Είναι μακράν η πιο επιτυχημένη startup, η αξία της είναι μεγαλύτερη από όση όλες οι επόμενες μαζί.

2. Groupon

Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Χρηματιστηριακή αξία: $7,8 δισ.
Κλάδος: Ηλεκτρονικό εμπόριο
Launch: 2008
Έσοδα: $2,33 δισ.
Εργαζόμενοι: 10.000

Μετά την σχεδόν καταστροφή του φθινοπώρου του ’12, όταν η μετοχή έπεσε στα $2,6 και την άρον άρον αποχώρηση του ιδρυτή Άντριου Μέισον από τη θέση του CEO τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία έχει ανακάμψει, η μετοχή της κινείται στα 11,5 δολάρια και όλοι περιμένουν να δουν αν η άνοδος έχει βάση.

3. Spotify

Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Eκτιμώμενη αξία: $5,2 δισ.
Κλάδος: Music streaming
Launch: 2008
Έσοδα: $577 εκατ.
Εργαζόμενοι: 450

Το δημοφιλές ιντερνετικό ραδιόφωνο έδρα τη Σουηδία έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα $288 εκατ. από επενδυτές και έχει 6 εκατ. επί πληρωμή συνδρομητές που ακούν τη μουσική που τους αρέσει όποτε τους αρέσει.

4. Twitter

Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Εκτιμώμενη αξία: $5 δισ.   
Κλάδος: Social media
Launch: 2006
Έσοδα: $350 εκατ. (εκτιμ. 2013: $500 εκατ.)
Εργαζόμενοι: 1.200

Με 240 εκατ. ενεργούς χρήστες ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο και όλες οι αναλύσεις το αντιμετωπίζουν από θετικά μέχρι με ενθουσιασμό. Φυσικά, κανείς δεν έχει διάθεση να επαναλάβει τις υπερβολές που προηγήθηκαν του IPO του Facebook. Εδώ οι προβλέψεις είναι πιο ρεαλιστικές.

5. Dropbox

Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Eκτιμώμενη αξία: $4 δισ.
Υπηρεσία: Online storage
Launch: 2008
Έσοδα 2013 (εκτμ): $500 εκατ.
Εργαζόμενοι: 200

Με ανάπτυξη 50% ετησίως, 175 εκατ. χρήστες -οι 2 εκατ. επί πληρωμή- και 200.000 επιχειρήσεις στο πελατολόγιο όλα δείχνουν ιδανικά για τη μόλις 5 ετών εταιρεία που έχει φτιάξει το, κατά γενική ομολογία, καλύτερο σύστημα online αποθήκευσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ