Sharing Economy: Οι «μαγικές» λέξεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην οικονομία

    Από: Startup Team

Αισιοδοξία, φρέσκιες ιδέες και νέοι επιχειρηματίες. Αυτά ήταν τα «συστατικά» που κυριάρχησαν στο Open Coffee Athens το οποίο είχε θέμα: Sharing Economy Greece και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς. Το Startup.gr ήταν εκεί και κατέγραψε όλα όσα συνέβησαν.

Ο όρος Sharing Economy αφορά ουσιαστικά μια οικονομία… χωρίς σύνορα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Και πως θα γίνει αυτό το 2014; Μα φυσικά με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών και του ίντερνετ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του οικονομικού μοντέλου είναι το διάσημο πλέον Ebay.com. Ένα site δηλαδή, στο οποίο συναλλάσσονται άνθρωποι από όλα τα μέρη του πλανήτη.

«Η Sharing Economy άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά από το 1995 και μετά ενώ καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς έτσι μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι», τόνισε κατά την διάρκεια του Open Coffee Athens η April Rinne, η οποία είναι η υπεύθυνη στρατηγικής του Collaborative Lab. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι «η Sharing Economy μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία».

«Με αυτή την μορφή οικονομίας, μπορείς εύκολα να κάνεις πράγματα που πριν δεν μπορούσες. Έχεις την δυνατότητα να νοικιάσεις ακόμα και ένα ιγκλού σε κάποια μακρινή χώρα, και να περάσεις εκεί τις διακοπές σου!» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η April Rinne.

Σύμφωνα με την ίδια οι τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποιος αξίζει να ασχοληθεί με την Sharing Economy είναι: τα έσοδα που μπορείς να αποκομίσεις, το γεγονός ότι αυτός ο τύπος οικονομίας είναι συνήθως φιλικός προς το περιβάλλον, αλλά ακόμα και η δικτύωση που σου παρέχει. Μέσα από την Sharing Economy μπορείς να κάνεις εύκολα νέους φίλους από όλο τον κόσμο.

Κατά την διάρκεια του Event μίλησαν πολλοί νέοι επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται μέσω των Startup επιχειρήσεων τους στην Sharing Economy. «To Cookisto είναι μια online αγορά που σου επιτρέπει να δεις τι μαγειρεύεται στην γειτονιά σου ή να μοιραστείς τις σπιτικές σου δημιουργίες!» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του site Cookisto.gr. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα η οποία σου επιτρέπει να φτιάξεις φαγητό, να το κοινοποιήσεις και να το μοιραστείς με άλλους… καλοφαγάδες.

Οι ιδέες κατά την διάρκεια του Event ήταν πολλές και ξεχοριστές. Παρουσιάστηκε, για παράδειγμα, το σύστημα Easybike™ (easybike.gr) το οποίο είναι ένα σύγχρονο σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων τελευταίας γενιάς. Επιτρέπει την πρόσβαση σε κοινόχρηστα ποδήλατα με αυτοματοποιημένο τρόπο και υπολογίζει τον πραγματικό χρόνο χρήσης των ποδηλάτων και την χρέωση που αντιστοιχεί.

Είδαμε επίσης πληροφορίες γύρω από το incrediblue.com. Μια πλατφόρμα η οποία σου επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να νοικιάσεις κάποιο σκάφος θαλάσσης. Παρουσιάστηκε ακόμη το Dopios.com. Ένα site που αναλαμβάνει να οργανώσει τις διακοπές σου από την στιγμή… που θα πατήσεις το πόδι σου στο μέρος που έχεις επιλέξει να παραθερίσεις. Με το να σε φέρει, δηλαδή, σε επαφή με ντόπιους κατοίκους, ο οποίοι είναι κοντά στα ενδιαφέροντα σου και παράλληλα γνωρίζουν την περιοχή που θα πας καλύτερα από τον καθένα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επίσης:  το Locish.com και το Airbnb.com.