Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Υπό προϋποθέσεις οι εμπορικές δραστηριότητες εκτός καταστήματος

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος», το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επισήμανε σε σχετική ανακοίνωσή του την ανάγκη προστασίας του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου, από τις κάθε είδους υπαίθριες (στάσιμες και πλανόδιες) εμπορικές δραστηριότητες που είτε διενεργούνται ευκαιριακά, είτε παράνομα, είτε με την ανοχή των αρμοδίων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συνεχίζει πως οι εν λόγω δραστηριότητες με όποια μορφή κι αν συγκροτούνται π.χ. παραλαϊκές, θρησκευτικές πανηγύρεις, bazaar, εκθέσεις κλπ. συνιστούν θύλακες φοροδιαφυγής και παραβατικότητας και ουδόλως εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών, ιδίως όταν λειτουργούν στον αστικό ιστό.

Επίσης, έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι αποδέχεται υπό προϋποθέσεις τη διενέργεια των κάτωθι και μόνο υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων.

  1. Τη λειτουργία των παραδοσιακών λαϊκών αγορών, με πώληση προϊόντων μόνο γης και θάλασσας από παραγωγούς.
  2. Την πώληση μόνο παραδοσιακών προϊόντων (κουλούρια, ξηροί καρποί, κάστανα, αραβόσιτο, φυσικά άνθη) από όσους διαθέτουν τη σχετική άδεια. Η άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας να γίνεται σε καθορισμένες περιοχές και να είναι υποχρεωτική η χρήση ταμειακής μηχανής.
  3. Τη λειτουργία υπαίθριων αγορών κατά τις εορταστικές περιόδους Πάσχα και Χριστουγέννων και την πώληση μόνο χειροποίητων παιχνιδιών, χριστουγεννιάτικων στολιδιών, παραδοσιακών γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων (μόνο για επιτόπια κατανάλωση) σε οριοθετημένους χώρους εκτός των ορίων των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων των πόλεων όπου θα διασφαλίζεται:
  • η νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας,
  • η νομιμότητα διακίνησης προϊόντων και αγαθών,
  • η τήρηση των κανόνων χρήσης και λειτουργίας των χώρων υγιεινής,
  • η ασφάλεια των εργαζόμενων και των επισκεπτών – καταναλωτών.

Όσον αφορά στη λειτουργία εκθέσεων, σε υπαίθριο ή στεγασμένο χώρο, αυτές θα πρέπει να διενεργούνται χωρίς πώληση εκθεμάτων, όπως ορίζει η ΚΥΑ 3508/29-12-11.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr