H ευρω-μεσογειακή συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, το άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας/Έρευνας υπό την προεδρία του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και με τη συμμετοχή της Ιταλίδας υπουργού Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας Stefania Giannini, της Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα και την Επιστήμη Màire Geoghegan –Quinn, της Επιτρόπου για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία Μαρίας Δαμανάκη, του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Βασιλάκου και του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία Robert-Jan Smits.

Η συνάντηση εστιάστηκε σε τρία θέματα: στην πολιτική πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας για την Ευρω-μεσογειακή συνεργασία για την Έρευνα και την Καινοτομία, στις Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (EIPs) και στην πρόσφατη Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο: «Καινοτομία στην Γαλάζια Οικονομία: αξιοποίηση των θαλασσών μας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στην πρωινή συνεδρία, που αφορούσε στην Ευρω-μεσογειακή συνεργασία, σημειώθηκε ότι η Έρευνα και η Τεχνολογία προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές χώρες για να αναπτύξουν και αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους σε ανθρώπινο δυναμικό, φυσικούς πόρους και τεχνολογία προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιφερειακές και παγκόσμιες κοινωνικές προκλήσεις προς όφελος των λαών της περιοχής.

Η συνεδρία ξεκίνησε με χαιρετισμό/εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Αρβανιτόπουλου ο οποίος επιβεβαίωσε την δέσμευση της ελληνικής προεδρίας για την πρωτοβουλία PRIMA.

Στη συνέχεια, η κα Giannini, επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Ιταλίας, ενώ ο κ. Βασιλάκος τόνισε τη σημασία της Ε+Τ+Ι συνεργασίας στην Μεσόγειο ως ενός από τα σημαντικότερα εργαλεία πολιτικής για την ειρηνική συνύπαρξη και την ανάπτυξη. Τη σκοπιμότητα της δράσης, καθώς και επίσης και τη σημασία της για τις χώρες της νοτίου Μεσογείου επεσήμαναν αντίστοιχα: ο συντονιστής της πρωτοβουλίας, πρύτανης του πανεπιστημίου της Σιένα Angelo Riccaboni, ο πρόεδρος του Ελληνικού κέντρου θαλασσίων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Βασείλιος Λυκούσης και ο σύμβουλος του υπουργού έρευνας της Αιγύπτου El-Zoheiry. Από την τοποθέτηση των υπουργών στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, διαπιστώθηκε ευρύτατη υποστήριξη της πρωτοβουλίας και αναγνωρίστηκε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις ώστε να προωθηθεί άμεσα αυτή η πρωτοβουλία και να καταλήξει σε πρόγραμμα στη βάση του άρθρου 185 ΣΛΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr