Η Apple Ανακοινώνει Το iOS 8

    Από: Startup Team

Πηγή AWAY.gr

Αμέσως μετά το OS X 10.10 Yosemite, σειρά είχε το iOS 8. Πριν από 12 μήνες η Apple ανακοίνωνε το iOS 7 και μαζί με αυτό τις μεγαλύτερες αισθητικές αλλαγές που είχε δει το iOS από τη δημιουργία του. Το iOS 8 διατηρεί τις ίδιες γραμμές, τα ίδια χρώματα, και μαζί του φέρνει διάφορες ουσιαστικές προσθήκες.

Το iOS 8 είναι διαθέσιμο από χτες για τους εγγεγραμμένους προγραμματιστές. Για τον υπόλοιπο κόσμο θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Δυστυχώς για τους κατόχους κάποιου iPhone 4, το iOS 8 είναι συμβατό μόνο με iPhone 4S ή νεότερο.

Η υγεία στο επίκεντρο

Η πιο σημαντική απ’ όλες ακούει στο όνομα Healthkit. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί με στόχο να συλλέγει διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με την φυσική κατάσταση και την υγεία του κάθε χρήστη. Η αντίστοιχη εφαρμογή που θα εμφανίζεται στο iPhone σου ονομάζεται Health. Μέχρι τώρα έπρεπε να χρησιμοποιείς διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές μετρικές. Όλες πλέον θα εμφανίζονται, εφόσον το επιλέγουν οι προγραμματιστές, συγκεντρωμένες στο Health.

Παράλληλα η Apple συνεργάζεται με την Mayo Clinic και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα από το check-up σου να εμφανίζονται αμέσως στο Health και αντίστοιχα το Health να ειδοποιεί τον αντίστοιχο γιατρό για τα επίπεδα της πίεσης του αίματος. Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Healthkit είχαν καταφέρει να διαρρεύσουν τις προηγούμενες εβδομάδες, οπότε είχαμε μάθει για αυτά πριν την παρουσίαση.

Τώρα μοιράζεσαι περισσότερα με την οικογένεια σου

Αμέσως μετά περνάμε στο Family Sharing, ένα κομμάτι του iOS 8 στο οποίο η Apple έχει επενδύσει αρκετά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εσένα και την οικογένεια σου (όταν χρησιμοποιείτε την ίδια πιστωτική κάρτα) να μοιράζεστε αυτόματα φωτογραφίες, ημερολόγια και ειδοποιήσεις.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Family Sharing έχει να κάνει με τα παιδιά, τα οποία ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει αγορές στο App Store ή το iTunes χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Τώρα όταν ένα παιδί προσπαθεί για παράδειγμα να αγοράσει μια εφαρμογή από ένα iPhone, θα του εμφανίζεται μια ειδοποίηση που θα γράφει “A request to buy this app will be sent to your parent” και από εκεί θα έχουν τις επιλογές Ask και Cancel. Εφόσον επιλέξουν το Ask, ο γονιός θα ειδοποιηθεί εκείνη τη στιγμή στο κινητό του για το όνομα και το κόστος της εφαρμογής. Από εκεί μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την αγορά.

Έρχονται τα 3rd party πληκτρολόγια

QuickType ονομάζεται η καινούργια τεχνολογία που ανέπτυξε η Apple για το πληκτρολόγιο στο iOS 8. Αυτή λειτουργεί όπως ακριβώς και το SwiftKey, προβλέποντας την επόμενη λέξη που θα γράψεις. Για την πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνει από τον τρόπο που γράφεις γενικά αλλά και προς την κάθε σου επαφή ξεχωριστά. Δυστυχώς τα ελληνικά δεν βρίσκονται ανάμεσα στις γλώσσες που θα υποστηρίζονται αρχικά από το QuickType.

Στα πλαίσια της γενικότερης ανανέωσης στο SDK του iOS, η Apple προχωράει στο “άνοιγμα” των πληκτρολογίων. Όπως μαθαίνουμε, με το iOS 8 θα μπορείς να αντικαταστήσεις το αρχικό πληκτρολόγιο και να βάλεις όποιο άλλο θέλεις. Αναφερόμενη στο θέμα της ασφάλειας, η Apple εξηγεί πως τα πληκτρολόγια αυτά θα έχουν πρόσβαση μόνο στην είσοδο κειμένου και αν κάποιο θέλει να επικοινωνεί με το διαδίκτυο για να παρέχει  για παράδειγμα καλύτερες προτάσεις, θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια από τον χρήστη.

Διαβάστε Περισσότερα στο AWAY.gr