Φτάνοντας στην επιχειρηματική επιτυχία, με τη βοήθεια του Coaching

    Από: Startup Team

Μια ομιλία λίγο πιο… διαδραστική πραγματοποιήθηκε χτες (5/6) στο InnovAthens και είχε ως θέμα «Προπόνηση ζωής για επιχειρηματίες». Ομιλήτρια ήταν η κα Ελένη Σκόνδρα, μέλος του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος), με διεθνείς σπουδές στους τομείς του Marketing και της Επικοινωνίας. Το Startup.gr ήταν εκεί.

Στόχος του event ήταν  να αναδείξει τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι νέοι επιχειρηματίες από τη μέθοδο του Coaching (Προπόνηση Ζωής).  Ουσιαστικά Coaching είναι η συνεργασία  με τον πελάτη σε μια δημιουργική διαδικασία, που προκαλεί τη σκέψη και τον εμπνέει να βελτιστοποιήσει το δυναμικό του, τόσο σε προσωπικά όσο και σε επαγγελματικά θέματα. Το Coaching λειτουργεί μέσω της ενεργοποίησης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης του πελάτη.

Ταυτόχρονα, είναι σε θέση να εντοπίσει  περιστάσεις, καταστάσεις και συνθήκες που υπονομεύουν την πρόοδο του και να τον βοηθήσει να ανακαλύψει λύσεις και ευκαιρίες που δεν του ήταν προφανείς στο παρελθόν. «Το Coaching έχει να κάνει με το μέλλον. Δεν ασχολείται με το παρελθόν. Έχει ως αντικείμενο τις νέες ευκαιρίες» τόνισε μεταξύ άλλων η κα Σκόνδρα, κατά την διάρκεια της συζήτησης.

Στο event έγινε εκτενή αναφορά στην σημασία της αυτοπεποίθησης. «Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική. Δείχνει στον άλλο άνθρωπο ποιοι είμαστε», επεσήμανε η κα Σκόνδρα. Όπως σημειώθηκε, είναι κάτι που φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και τις κινήσεις μας.

Ένας ακόμα όρος ο οποίος αναλύθηκε ήταν η αποφασιστικότητα. «Είναι καλύτερα να πάρεις μια λάθος απόφαση, παρά να μην πάρεις καμία απόφαση, μας λέγανε στην IBM» υπογράμμισε η συντονίστρια της συζήτησης. Οι παρευρισκόμενοι, απάντησαν μάλιστα και σε ερωτηματολόγιο, από τις απαντήσεις του οποίου, προέκυπτε μια βαθμολογία για την αποφασιστικότητα του καθενός.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το πρόβλημα του στρες, το οποίο ταλαιπωρεί πολλούς νέους (και όχι μόνο) επιχειρηματίες. «Η αδρεναλίνη είναι θετική. Το στρες, δηλαδή το άγχος, δεν είναι ποτέ καλό. Είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας» είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Σκόνδρα. Παράλληλα, δόθηκαν κάποια απλά tips για την αντιμετώπιση του στρες. Ένας εύκολος τρόπος είναι η επαναλαμβανόμενη αναπνοή «με το διάφραγμα».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας παρατέθηκαν τα 7 βασικά χαρακτηριστικά της επιτυχίας. Αυτά είναι:

1. Ότι συμβαίνει είναι για κάποιο σκοπό και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

2. Δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχουν μόνο αποτελέσματα.

3. Ότι και να συμβεί, πάρε την ευθύνη.

4. Δεν χρειάζεται να καταλαβαίνεις απόλυτα κάτι, για να το αξιοποιήσεις.

5. Οι άνθρωποι είναι το μεγαλύτερο σου κεφάλαιο.

6. Η εργασία είναι διασκέδαση.

7. Δεν μπορείς να έχεις επιτυχία, χωρίς να αφιερώσεις χρόνο στο αντικείμενο σου.

Στο κλείσιμο της ομιλίας, έγινε αναφορά και στο τι είναι τελικά στόχος. «Στόχος είναι το όραμα μας, με συγκεκριμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης» τόνισε από την πλευρά της η Ελένη Σκόνδρα.