To Women on Top δίνει διέξοδο στις γυναίκες

    Από: Startup Team

Η Διευθύντρια Σύνταξης του Cosmopolitan και συγγραφέας Στέλλα Κάσδαγλη ξεκίνησε μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία… μόνο για γυναίκες! Το Women on Top είναι ένα δίκτυο που δίνει τη δυνατότητα σε οποιαδήποτε γυναίκα να βρει την ιδανική μέντορα για να την υποστηρίξει στις επαγγελματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

H Στέλλα μίλησε στο sofokleousin.gr για την ιδεά της, το πώς λειτουργεί το δίκτυο Mentoring αλλά και για τα επόμενα σχέδια του Women on Top.

Με ποιο τρόπο λειτουργεί το δίκτυο;

Όποια γυναίκα αισθάνεται ότι θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη διαδικασία του mentoring, μπορεί να μας στείλει την αίτησή της μέσα από την αντίστοιχη σελίδα του site μας. Εμείς, θα έρθουμε σε επαφή μαζί της για να διερευνήσουμε, αν χρειάζεται, καλύτερα τις ανάγκες της και στη συνέχεια θα αρχίσουμε την αναζήτηση της κατάλληλης μέντορα για την περίπτωσή της -είτε από τη δεξαμενή μεντόρων του δικτύου μας, είτε απ’ έξω.

Όταν βρεθεί η κατάλληλη, θα φέρουμε τις δύο γυναίκες σε επαφή και στη συνέχεια οι δυο τους θα ορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας τους, με βάση τη διαθεσιμότητα της μιας και τις ανάγκες της άλλης. Σε όλη τη διάρκεια της σχέσης τους, εμείς βρισκόμαστε στο πλάι τους για να απαντήσουμε σε ερωτήματα, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους και να προσφέρουμε το πλαίσιο ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από τη συνεργασία τους, και για τις δύο.

Πώς μια «καινούργια» μπορεί να μάθει από την «παλιά» και πώς μια «παλιά» μπορεί να εμπνεύσει την «καινούργια»;

Η καινούρια μαθαίνει πρώτον με το να λαμβάνει εμπειρίες, γνώσεις, feedback, ερεθίσματα και δεύτερον με το να δεσμεύεται η ίδια στην προσωπική της ανάπτυξη. Το mentoring είναι ιδανικό και για τα δύο. Η μέντορας μπορεί πάντα να εμπνεύσει και με την αφήγηση της δικής της πορείας και με την κωδικοποίηση των μαθημάτων που πήρε μέσα από τις σωστές και τις λάθος επιλογές της, αλλά κυρίως με το παράδειγμά της και με τα χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών που έχει κάνει στη διάρκεια της καριέρας της. Με έναν τρόπο, λειτουργεί ταυτόχρονα ως πρότυπο και ως εγχειρίδιο προς ναυτιλομένους.

Πώς προέκυψε η ιδέα ή η ανάγκη για τη δημιουργία του δικτύου Women On Top;

Ήταν μία δική μου ανάγκη, την εποχή που ήμουν έγκυος στην κόρη μου και αναρωτιόμουν πώς στο καλό θα συνδυάσω την οικογένεια με τα επαγγελματικά μου όνειρα, πόσο μπορώ να λείψω από τη δουλειά, τι θα βρω όταν γυρίσω και ποιος τελικά είναι ο κατάλληλος επαγγελματικός δρόμος για μένα. Τότε ήθελα πάρα πολύ να έχω μία γυναίκα που τα έχει περάσει όλα αυτά για να τα συζητήσω μαζί της (υπάρχουν πολλά τέτοια θέματα που δεν μπορείς να συζητήσεις ούτε με τους φίλους σου, γιατί δεν έχουν ιδέα από το χώρο στον οποίο δουλεύεις ούτε με άμεσους συναδέλφους σου, με τους οποίους συνδέεσαι και με σχέσεις ανταγωνισμό, εξάρτησης ή συμφερόντων).

Τότε σκέφτηκα ότι αν για μένα ήταν πρόκληση το να βρω μία μέντορα, πώς θα μπορούσε να τη βρει μία γυναίκα λιγότερο έμπειρη/δικτυωμένη/ακόμα και εξωστρεφής από μένα; Και κατέληξα ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος για να μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη μέντορα που θα την υποστηρίξει στις όποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίζει στη δουλειά. Έτσι γεννήθηκε το WoT.
Πέρα από την ηθική ικανοποίηση, τι κερδίζεις ως μέντορας;

Κερδίζεις πολύ χειροπιαστές δεξιότητες, που είναι πολύτιμες για κάθε δουλειά, όπως η ενεργητική ακρόαση, η ικανότητα καθοδήγησης και οι δεξιότητες επικοινωνίας. Κερδίζεις μια σημαντική εμπειρία για το βιογραφικό σου. Κερδίζεις την πολύτιμη δικτύωση που σου προσφέρει, όχι μόνο η one-to-one επαφή με το “ζευγάρι” σου, αλλά και η συμμετοχή σε ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών.

Επίσης, εμείς ως δίκτυο, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να αναδεικνύουμε και να επικοινωνούμε τη δουλειά των μεντόρων μας -στη δική μας πλατφόρμα και όχι μόνο. Η αλληλοϋποστήριξη στη δουλειά δεν είναι φρουφρού και αρώματα, είναι ένα πολύ πραγματικό εργαλείο προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης.

Σε ποιο σημείο βρίσκεστε τώρα και σε τι επίπεδο φιλοδοξείς να φτάσει το WoT;

Έχουν ήδη σχηματιστεί στο δίκτυο πάνω από 80 ζευγάρια μεντόρων-mentees και ο αριθμός ολοένα και μεγαλώνει. Στόχος μας είναι να αποτελεί το Women On Top ένα από τα πιο βοηθητικά και αποτελεσματικά και προσιτά εργαλείο που σου έρχονται στο μυαλό, για όλες τις γυναίκες που βλέπουν τη δουλειά ως κάτι παραπάνω από απλό μέσο βιοπορισμού και θέλουν να την κάνουν ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ζωής τους.