VOULIWATCH I Δυναμώνουμε τη Δημοκρατία

    Από: Startup Team

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η ψηφιακή πλατφόρμα Vouliwatch έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από την Κυριακή, 16 Μαρτίου 2014.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ψηφιακή πλατφόρμα που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε πως λειτουργεί η νομοθετική εξουσία, να επικοινωνήσουμε, να αξιολογήσουμε και να ελέγξουμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Το Vouliwatch είναι η ελληνική εκδοχή του ParliamentWatch που ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία) και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν και να αξιολογούν την κοινοβουλευτική δραστηριότητα βουλευτών και ευρωβουλευτών, αλλά και να τους θέτουν απευθείας ερωτήσεις.

Η πλατφόρμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δοκιμαστική λειτουργία (beta).

Το Vouliwatch ιδρύθηκε ως πολιτικά ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με στόχο να ενδυναμώσει τη δημοκρατία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και φέρνοντας πιο κοντά τους Έλληνες πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Είναι ένα start up κοινωνικής καινοτομίας που υποστηρίζεται οικονομικά, διαχειριστικά και τεχνολογικά από τα μέλη της ιδρυτικής του ομάδας. Έχει ως στόχο να αναπτυχθεί μέσω crowdfunding και συμμετοχής σε προγράμματα χρηματοδότησης που προωθούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη λογοδοσία και την πολιτική συμμετοχή. Η δημιουργία ενός δικτύου υποστηρικτών και φίλων είναι, επίσης, βασική επιδίωξη των ιδρυτών της πλατφόρμας.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάνουμε το πρώτο βήμα για ένα επίκαιρο και καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο, που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη συμμετοχή τους στα κοινά και τη σχέση τους με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, βουλευτές και ευρωβουλευτές.

 

Λίγα Λόγια για τις λειτουργίες του Vouliwatch:

Μέσω της ειδικής ιστοσελίδας, δίνονται οι εξής δυνατότητες στους χρήστες:

  • Κοινωνικός κοινοβουλευτικός έλεγχος: κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει απευθείας ερωτήσεις στους Έλληνες βουλευτές, να ενημερώνεται για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα και να την αξιολογεί.
  • Γνώση και εξοικείωση με τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία μέσα από απλή και εύχρηστη πληροφόρηση, μέσα από την ανάδειξη, με εύληπτο τρόπο, των διαδικασιών λειτουργίας της Δημοκρατίας, του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Ανάδειξη θεμάτων προς κοινοβουλευτική αξιοποίηση. Για παράδειγμα, οι πολίτες εισάγουν ένα θέμα που χρήζει νομοθέτησης, η κοινότητα χρηστών το αξιολογεί και τα πιο δημοφιλή αποστέλλονται στους βουλευτές για αξιοποίηση (έλεγχο, πρόταση νόμου ή νομοθετική ρύθμιση).
  • Συζήτηση και δράσεις ανοιχτής διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, η κοινότητα χρηστών συζητά και αναδεικνύει το ‘θέμα του μήνα’, πάνω στο οποίο διοργανώνονται πολιτικά εργαστήρια, εκδηλώσεις ή συντάσσονται προτάσεις νομοθέτησης.

Εκτός από τα σύγχρονα εργαλεία μετάδοσης της πληροφορίας και διάδρασης με τους πολίτες, οι πλέον πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθειά μας είναι και όλα τα μέσα ενημέρωσης, ψηφιακά και παραδοσιακά, ως σημαντικοί φορείς της πληροφορίας στο κοινό.

Η ζωντανή σας παρουσία, η αναπαραγωγή των συζητήσεων που θα λαμβάνουν χώρα στην πλατφόρμα, τα σχόλια και οι ιδέες σας θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την πλατφόρμα και να αναβαθμίσουμε τη νομική και λειτουργική της υπόσταση.

Γι’ αυτό, η με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σας είναι πολύτιμη για να μεταδώσουμε το Vouliwatch και να το μετατρέψουμε σε ένα εύχρηστο, άμεσο και αξιόπιστο εργαλείο για τους πολίτες και τους  Βουλευτές / Ευρωβουλευτές.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεσή σας.

Γραφείο Τύπου Vouliwatch

Επικοινωνία: press@vouliwatch.gr

Μαρία Ναθαναήλ/ +30 6942 011140

Νάντια Δρακούλα/ +30 6947 719426