Cluster «αγγέλων» επενδυτών για startups αλά… βρετανικά

    Από: Startup Team

Είναι γνωστό ότι το ΕΒΕΑ ετοιμάζει μια σημαντική προσπάθεια για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Το Δίκτυο των Business Angels έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την προώθηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ανάταξη της οικονομίας. Παράγοντες του επιχειρηματικού κλάδου εκτιμούν ότι το αντίστοιχο νέο βρετανικό μοντέλο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το επόμενο βήμα στην Ελλάδα.

Το βρετανικό πρόγραμμα φοροαπαλλαγών Enterprise Investment Scheme (EIS), αναβαθμίστηκε το 2012 και σε έναν χρόνο κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια από επενδυτές άνω του 1,23 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 1993 με στόχο να ενθαρρύνει ιδιώτες να επενδύσουν σε νέες επιχειρήσεις μέσω της παροχής φορολογικών απαλλαγών. Στην ουσία επιτρέπει σε ιδιώτες με μεγάλα πορτοφόλια να διεκδικήσουν μειώσεις φόρου ανάλογα με την επενδυτική τους δραστηριότητα.
Πλέον η Βρετανία σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα, με ακόμα γενναιότερες φοροαπαλλαγές το Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS), το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει και στην Ελλάδα περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Το SEIS επικεντρώνεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις με τη φοροαπαλλαγή να φτάνει το 50% του ποσού που θα τοποθετήσει ο ιδιώτης για συνολικό ποσό ετήσιας επένδυσης 100.000 στερλίνες (123.000 ευρώ).
Ο ιδιώτης μπορεί να καταθέσει το αίτημα για φοροαπαλλαγή εντός πενταετίας από τη χρονιά που πραγματοποίησε την επένδυση. Αν οι μετοχές πωληθούν νωρίτερα, τότε η φοροαπαλλαγή είτε θα καταργηθεί είτε θα μειωθεί. Να σημειωθεί ότι όσοι επενδυτές συμμετέχουν στο πρόγραμμα (EIS ή SEIS) δεν μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα στις εταιρείες που χρηματοδοτούν και δεν μπορούν να κατέχουν πέραν του 30% μιας επιχείρησης.