Jimmy Αθανασόπουλος – Διευθυντής Βραβείου Ελληνικής Επιχειρηματικότητας

    Από: Startup Team

Πηγή: Growing.gr

Tο Βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας προσφέρει την ευκαιρία δωρέαν παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και χρηματοδότησης έως και €500,000 με σκοπό την υποστήριξη μιας νέας επιχείρησης. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ευκαιριών τόσο για έμπειρους όσο και για ανερχόμενους επιχειρηματίες παρέχοντάς τους απαιτούμενους πόρους για την έναρξη της επιχειρηματικής τους ιδέας: χρηματοδότηση, διοικητική και τεχνική υποστήριξη και την ανάθεση ενός μέντορα.
Το Βραβείο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας χρηματοδοτείται και διαχειρίζεται από τον Όμιλο Libra για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Ηellenic Initiative), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με σκοπό την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Η δέσμευση του ομίλου Libra αλλά και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Ηellenic Initiative) για αυτό το βραβείο υπολογίζεται άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πως ξεκίνησε η ιδέα διεξαγωγής του βραβείου ήταν μία συλλογική απόφαση της Ελληνικής Πρωτοβουλίας;

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια. Η αποστολή μας είναι να καταστρώσουμε και να υλοποιήσουμε βιώσιμα προγράμματα για την τόνωση της οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει ο ίδιος την ευημερία του μακροπρόθεσμα.

Τα Ελληνικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας προσφέρουν στους Έλληνες επιχειρηματίες την ευκαιρία να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να στείλουν μήνυμα ελπίδας στους συμπατριώτες τους.

Πόσο σημαντική είναι η σύνθεση των ομάδων; Εκτός από τις γνώσεις παίζει ρόλο για εσάς και η προσωπικότητα των μελών;

Η σύνθεση των ομάδων ειναι καθαρά εσωτερικό θέμα και αφορά μόνο τους αιτούντες. Άλλωστε οι κριτές θα έχουν πρόσβαση στα κατατεθειμένα πλάνα από την online βάση του www.hellenicaward.com. Αυτό εξασφαλίζει και την εχεμύθεια στην υποβολή. Επαφή με τους αιτούντες ενδέχεται να υπάρξει μόνο στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησης και στην περίπτωση που απαιτούνται κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις από την επιτροπή.

Εάν διακρίνετε μία έλλειψη σε κάποιο γνωστικό πεδίο του επιχειρηματικού πλάνου μίας ομάδας υπάρχει περίπτωση να την απορρίψετε ή όλα θα καλυφθούν με το mentoring που θα δώσετε μετά τη διάκρισή τους;

Τα κριτήρια σταθμίζονται εξ ίσου και γι’ αυτό η συμβουλή μας προς τους διαγωνιζόμενους είναι να φροντίσουν η επιχειρηματική τους ιδέα να διαθέτει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Παρ’ όλα αυτά, η τελική απόφαση των κριτών θα προσανατολισθεί προς τα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία έχουν τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να βραβευθεί και ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο είναι εξαιρετικά πειστικό με την έννοια ότι υπερέχει συντριπτικά ως προς ένα συγκεκριμένο κριτήριο.

Αποδεχόμαστε ότι κάθε επιχειρηματικό σχέδιο καταστρώνεται σταθμίζοντας εν γένει διαφορετικά το κάθε κριτήριο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί έπειτα από συνέντευξη μέλους της Επιτροπής Κριτών με εκπρόσωπο του κάθε φιναλίστ.

Ένα από τα κριτήρια που μας έκανε εντύπωση είναι οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που σας έκανε να προσθέσετε αυτό το κριτήριο που για άλλους θα αποτελούσε ρίσκο;

Η Ελληνική Πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ειδικά για να υλοποιήσει προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Λόγω των ιδιαίτερων οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, το βραβείο όντως στοχεύει, συγκεκριμένα, επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα αλλά και πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα και τα οποία σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μία νέα επιχείρηση. Η επιδίωξή μας είναι τα έσοδα των επιχειρηματικών ιδεών που θα βραβευτούν να τονώσουν την ελληνική οικονομία και οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν να δημιουργηθούν κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα.

Καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη των επενδυτών σταδιακά αποκαθιστάται ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα πολλές επιχειρήσεις και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Tι μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον; Καθώς αναφέρετε στην ιστοσελίδα σας πως “το 2013 σηματοδοτεί την έναρξη ενός ετήσιου κύκλου βράβευσης της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας”.

H εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία συμμετέχει στο πρόγραμμα του βραβείου με το ποσό των US $500.000, επιπλέον της δέσμευσης $5 εκατομμυρίων από τον Όμιλο Libra. Έχοντας επιπλέον κεφάλαια προκύπτουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην ανάπτυξη του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας του προγράμματος, ή ακόμα και να παρέχουμε επιπλέον χρηματοδότηση στους νικητές.

Παράλληλα, η Ελληνική Πρωτοβουλία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες όπως:

  • Συμβολή στην ανάδειξη τοπικών ικανοτήτων και δημιουργία αυτοπεποίθησης για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη
  • Διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων και εξασφάλιση εταιρικών κεφαλαίων στην Ελλάδα
  • Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τεχνική υποστήριξη
  • Δωρεές για την κάλυψη συναφών αναγκών όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας
  • Συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση για την προβολή της Ελλάδας ως χώρου για άμεσες ξένες επενδύσεις και για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και κυρίως στους νέους;

Να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Να μην αποθαρρύνονται. Να προγραμματίζουν με μακροχρόνιο ορίζοντα δημιουργώντας ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να είμαστε πλάι τους, προσφέροντας τη δυνατότητα για το αρχικό κεφάλαιο, αλλά και τη συμβουλευτική υποστήριξη με ορίζοντα 5ετίας, προκειμένου να τους βοηθήσουμε να πετύχουν. Η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψιν μιας και διευρύνει το πεδίο δραστηριότητας μιας επιχειρήσης.

Το “σλόγκαν” της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι το “όλοι μαζί”, ακούμε συνεχώς στην Ελλάδα τη λέξη ανάπτυξη. Ο όμιλος Libra χρηματοδοτεί μία μεγάλη προσπάθεια, η λύση για την ανάπτυξη μήπως είναι όσοι μπορούν να ακολουθήσουν;

Το σύνθημα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι «Όλοι Μαζί», που σημαίνει ότι πρόκειται για συλλογική προσπάθεια.

Όταν διαχειρίζεσαι σε ένα τέτοιο project, πάντα ελπίζεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι παραπάνω. Αλλά εάν αυτό το πρόγραμμα αποτελέσει έμπνευση για κάποιους άλλους ώστε να ξεκινήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες τότε θα μπορούμε να το θεωρήσουμε ως ένδειξη επιτυχίας, παράλληλα με το επιχειρηματικό κίνητρο που παρέχει το ίδιο το βραβείο.

Θα προτρέπαμε τις επιχειρήσεις που ξεκινούν τώρα να συλλογιστούν την τεράστια προστιθέμενη αξία από την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης που αποτελούν μέρος του βραβείου.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό:

Βραβείο Ελληνικής επιχειρηματικότητας: www.hellenicaward.com

Ελληνική Πρωτοβουλία: www.thehellenicinitiative.org

Facebook page: www.facebook.com/TheHellenicInitiative

Twitter: twitter.com/THI_Hellenic