Οι σταθερές βάσεις είναι το μεγαλύτερο βήμα στη καριέρα μας

    Από: Startup Team

Τα πρότυπα για τους περισσότερους νέους αφορούν την απόλυτη επιτυχία. Και όταν λέμε απόλυτη επιτυχία εννοούμε τους κορυφαίους του κάθε τομέα. Μπορεί αρχικά αυτό να οδηγεί σε όνειρα για υψηλούς στόχους αλλά ο υπερβολικός ενθουσιασμός δεν βοηθά όταν θα έρθει αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.

Κορυφαίος μπορείς να είσαι κάθε στιγμή

Το σημαντικότερο γεγονός που θα μπορείς να συνδυάζεις ευκαιρίες και δυνατότητες είναι να έχεις το “γνώθι σαυτόν”. Μία ευκαιρία όπου δεν έχει το μέγεθος που θα ήθελες , δεν σημαίνει ότι δεν θα σου δώσει εμπειρία. Για να φτάσεις στους υψηλότερους στόχους θα πρέπει να εξασκήσεις το ταλέντο, δυνατότητες και να λαμβάνεις γνώσεις που θα βοηθήσουν. Αυτό θυμίζει ίσως τους μεγάλους αθλητές. Εμείς βλέπουμε μόνο το αποτέλεσμα. Οι προπονήσεις τους όμως είναι επίπονες, μονότονες και συνεχείς. Χωρίς αυτές όμως δεν μπορούν να έχουν πιθανότητες να διακριθούν. Και διάκριση σημαίνει όχι μόνο σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους, αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητές μας, γιατί πάντα υπάρχουν κάποια όρια , τα οποία όμως μπορούμε να τα διευρύνουμε μέχρι ενός σημείου.

Η επιμονή και η υπομονή θα πρέπει να γίνουν μέρος της ζωής σου

Όλοι θα θέλαμε να γίνουμε επιτυχημένοι από την πρώτη στιγμή της επαγγελματικής καριέρας, είναι γεγονός. Υπάρχουν όμως ίσως τρεις οδοί ως προς την επιτυχία. Εκείνοι που επιτυγχάνουν κάτι πολύ γρήγορα, αλλά είναι αρκετά λίγοι. Μπορούμε να κοιτάξουμε παραδείγματα επιχειρηματιών όπου βρήκαν κάποια εξεζητημένη καινοτομία. Εκείνοι που με μικρά βήματα και μικρές επιτυχίες φτάνουν στην μεγάλη. Και εκείνοι που σιγά-σιγά κάνοντας βήματα σταθερά , έχοντας στο μυαλό τον υψηλό στόχο , βρίσκουν την ευκαιρία για επιτυχία την κατάλληλη στιγμή.

Η γρήγορη επιτυχία είναι το σημερινό πρότυπο – παγίδα

Σήμερα όλα κινούνται ταχύτατα. Οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς και πράγματα που στο παρελθόν ήταν πολύ δύσκολα να επιτευχθούν σήμερα θεωρούνται δεδομένα, παρά την ύφεση. Αυτό έχει δώσει την ψευδαίσθηση στον περισσότερο κόσμο ότι η επιτυχία τους θα είναι άμεση. Αυτή η αμεσότητα σε συνδυασμό με τις λιγοστές ευκαιρίες που υπάρχουν φέρνουν την απογοήτευση. Και μετά την απογοήτευση έρχεται η αδράνεια . Το ζήτημα είναι όχι μόνο πόσο γρήγορα θα ξεπεράσει κάποιος την αδράνεια αλλά και πως θα μπορέσουν οι περισσότεροι να εξισορροπήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τους στόχους σε μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, ανάλογα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτουν.

Βήμα- βήμα έρχεται η προσωπική επιτυχία

Είναι περίεργο κάποιος να μιλά για επιτυχία την ώρα που υπάρχει τέτοια μεγάλη ανεργία. Λογικό είναι σε περίοδο ύφεσης να μείνεις άνεργος , όχι όμως άεργος. Λογικό είναι να χάνει κάποιος κέρδη όχι όμως να μην ψάχνει τρόπους βελτίωσης. Η μαγική συνταγή είναι να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει “από μηχανής θεός” αλλά υπάρχουμε μόνο εμείς και οι συνεργάτες μας. Με μικρότερα βήματα μπορούμε να φτάσουμε σε υψηλότερους στόχους και όταν δοθεί η ευκαιρία τότε θα μπορούμε να είμαστε σε θέση να τους πετύχουμε.

Η αδράνεια ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν. Και οι μεγάλες αλλαγές δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την συμβολή της πλειονότητας εκείνων που μπορούν να (τις) επηρεάσουν.

 

 

Δημήτρης Μεθενίτης