Επενδύοντας στην Ηλεκτρική Ενέργεια: O πυλώνας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας

    Από: Startup Team

Πηγή Epixeiro.gr

ε τη συμμετοχή κορυφαίων εκπρόσωπων του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου, της βιομηχανίας, του χρηματιστηρίου, των τραπεζών όπως επίσης ανώτατων στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ENERGY), του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και του Υπουργείου Υποδομών, άνοιξε σήμερα τις εργασίας το διήμερο Επενδυτικό και Αναπτυξιακό φόρουμ της Α-ENERGY, με τίτλο «Επενδύοντας στην Ηλεκτρική Ενέργεια: Ο πυλώνας μιας ανταγωνιστικής οικονομίας».

Το φόρουμ πραγματοποιείται από εχθές και συνεχίζεται μέχρι σήμερα (2-3 Ιουλίου) στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών (Λεωφ. Αθηνών 110). Οι εργασίες άνοιξαν με χαιρετισμό του Υφυπουργού Ενέργειας κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και επίκαιρη ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη. Κατά τις δύο μέρες του φόρουμ οι ομιλητές θα καταθέσουν απόψεις και προτάσεις σχετικά με το νέο ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο, τα δύσκολα θέματα του ενεργειακού κόστους, την απελευθέρωση της αγοράς, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (μοντέλο ΝΟΜΕ), το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την αύξηση και βελτίωση της λιγνιτικής παραγωγής, τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων και τις ΑΠΕ.

Ασημάκης Παπαγεωργίου: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιών
στην ελληνική αγορά ενέργειας

Στην επιστροφή της εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ενέργειας και τις επικείμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ενέργειας, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, στον χαιρετισμό που απεύθυνε κατά το άνοιγμα των εργασιών του φόρουμ της Α- ΕΝΕRGY σήμερα το πρωί. Τον τελευταίο καιρό, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου έχουν γίνει σημαντικά βήματα, που οδήγησαν σε ουσιαστική εξυγίανση της ελληνικής αγοράς ενέργειας: μεταξύ αυτών ήταν το new deal για τις ΑΠΕ με το οποίο εξαλείφθηκε το έλλειμα του ΛΑΓΗΕ, ο σχεδιασμός των διασυνδέσεων Υψηλής Τάσης και της ενίσχυσης των δικτύων Χαμηλής Τάσης με συστήματα έξυπνης μέτρησης και κυρίως σε στενή συνεργασία με την ΡΑΕ, ο σχεδιασμός του νέου ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς που θα επιτρέψει την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των μηχανισμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά τα μέτρα αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο ώστε η Ελλάδα να πετύχει μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας η οποία θα παράσχει βελτιωμένες συνθήκες για την βιομηχανική και παραγωγική δραστηριότητα, περισσότερες δηλαδή ευκαιρίες για τόνωση της απασχόλησης.
Ιδιαίτερα σημαντική εν όψει των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ (σήμερα εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση της μικρής ΔΕΗ), είναι κατά τον κ. Παπαγεωργίου, η «ψήφος εμπιστοσύνης» των διεθνών αγορών μακροπρόθεσμων κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επένδυσης με μακροπρόθεσμη προοπτική σε ρυθμιζόμενο περιβάλλον, εκδηλώθηκε διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Αλλά και η ΔΕΗ κατόρθωσε να δανειστεί με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους νέα κεφάλαια, τα οποία βελτιώνουν τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση και δίνουν στην μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις για την αναβάθμιση και ενίσχυση του παραγωγικού της δυναμικού, κατέληξε ο κ. Υφυπουργός.

Νάντια Γιαννακοπούλου: Έρχεται η περιβαλλοντική «Διαύγεια»

Την επικείμενη δημιουργία, πιθανόν και από τον Σεπτέμβριο, ενός ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας από όπου θα περνούν όλες οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης ώστε να διευκολύνονται οι ενεργειακές επενδύσεις και να διασφαλίζεται διαφάνεια για όλους, επενδυτές και τοπικές κοινωνίες, εξήγγειλε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου. Στον σύντομο χαιρετισμό της η κυρία Γιαννακοπούλου περιέγραψε τα σημαντικά βήματα που έγιναν στο ΥΠΕΚΑ με το νόμο 40/14 για απλοποίηση και βελτίωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα οι διαδικασίες οργανώθηκαν σε ένα μόνο στάδιο και συντομεύθηκαν, σε ό,τι αφορά τα έργα καυσίμου ομαδοποιήθηκαν και ξεκαθάρισαν, ενώ πολλά μεσαίου και μικρού μεγέθους έργα εξαιρέθηκαν των παλιών χρονοβόρων διαδικασιών και απαιτούν πλέον μόνο περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Άλλα σημαντικά βήματα που έγιναν με το νόμο 40/14 ήταν η τυποποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης με τον ορισμό συγκεκριμένων προδιαγραφών που ξεκαθαρίζουν τους κανόνες και η ενσωμάτωση στις αδειοδοτικές διαδικασίες του ΥΠΕΚΑ μιας σειράς άλλων αδειών που έως πρότινος ήταν ανεξάρτητες και αφορούσαν τα δασαρχεία, τη διαχείριση αποβλήτων, τις περιοχής Natura κλπ. Κατά την ΓΓ του ΥΠΕΚΑ, η νέα νομοθεσία είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που ευνοεί τις επενδύσεις καθώς ξεκαθαρίζει τα θολά τοπία και επικεντρώνει τη συζήτηση σε συγκεκριμένους στόχους με σκοπό να εκλείψουν οριστικά οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και υλοποίηση των επενδύσεων.

Διαβάστε Περισσότερα στο Epixeiro.gr