Γιατί να προσλάβεις έναν Backpacker?

    Από: Startup Team

Καθημερινά δέχεσαι στην εταιρεία email με βιογραφικά. Κάποια από αυτά είναι βιογραφικά νέων ατόμων, που μοιάζουν όμως να έχουν προοπτική. Ίσως δεν έχουν ακόμα την προϋπηρεσία- εμπειρία που απαιτεί η θέση προς κάλυψη στην εταιρεία σου, όμως θυμήσου πώς και πότε ξεκίνησες κι εσύ, και, αν πιστεύεις όντως σε αυτή την προοπτική τους, δώσε τους την ευκαιρία.

Η ανεργία στους νέους είναι τόσο υψηλή, αλλά ίσως ακόμα πιο τεράστια είναι και η δίψα τους για δουλειά και μάθηση. Ειδικότερα αν είναι όχι απλά νέοι, αλλά νέοι Backpackers!

Βιογραφικό σημείωμα

…Ενδιαφέροντα: ταξίδια

Υπάρχουν τόσες ευκαιρίες πλέον στους νέους να συλλέξουν εμπειρίες, να μάθουν και να αναπτυχθούν, ακόμα και αν το πορτοφόλι τους νιώθει έντονα την κρίση της Ελλάδας. Αναλυτικότερα, μέσα από εθελοντικά προγράμματα εργασίας, όπως της aiesec ή wwoofing, το Erasmus ή άλλα αντίστοιχα, τη δυνατότητα του couch surfing και άλλα, μπορούν οι νέοι, ακόμα κι όσο είναι μόλις φοιτητές, να ταξιδεύουν και να μαζεύουν γνώση και φίλους, που μόνο άμα τα είχες ζήσει κι εσύ, θα καταλάβαινες και στην πράξη πόσο σπουδαία εφόδια είναι. Και επειδή τα ταξίδια αρχίζουν εύκολα να γίνονται μια γλυκιά εμμονή για τους νέους που τα δοκίμασαν, θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν οικονομικά, και κάπως έτσι δημιουργείται η κατηγορία «είμαι νέος και Backpacker».

Οπότε, άμα βρεις εκείνον το νέο που άφησε τις δικαιολογίες στην άκρη και ανακάλυψε το μαγικό δρόμο των ταξιδιών, προσέλαβε τον αμέσως. Γιατί ο Backpacker συνάδελφός σου θα έχει σίγουρα να πει πολλά σε σένα και την εταιρεία σου από την δική του προσωπική προϋπηρεσία που λέγεται ταξίδια!

Η ιστορία που κρύβεται στο νέο που ξεκίνησε νωρίς να ταξιδεύει:

-Ο νέος έγινε φοιτητής, βλέπει τη ζωή μπροστά του, ονειρεύεται και πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

-Ο πατέρας του λόγω κρίσης δεν πολύ πληρώνεται.

-Η μάνα του – Ελληνίδα μάνα- φαντάζεται τον κόσμο εκτός Ελλάδος ως ένα μέρος που είναι μακριά και δεν θα τρως τίποτα και θα αρρωσταίνεις, οπότε δεν πρέπει να φύγεις.

-Ο πατέρας και η μάνα πιστεύουν ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με την όμορφη Ελλάδα.

-Οι θείοι και οι συγγενείς πιστεύουν ότι άμα οι γονείς σου σε αφήνουν να ταξιδεύεις στο εξωτερικό, μάλλον έχουν λεφτά, και ψέματα γκρινιάζουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Backpacker υποψήφιος συνάδελφός σου έψαξε, προσπάθησε και αποφασιστικά μπήκε στον κόσμο των ταξιδιών. Και ταξίδια δεν σημαίνει: με πήγε ο travel agent με το αμάξι που ενοικιάζαμε με τους γονείς μου, και όταν δεν κοιμόμουν, έβγαζα φωτογραφίες για να ανεβάσω τις πιο καλές στο facebook και να μετρώ μετά τα like και τα comment…!

1. Ταξίδια σημαίνει έρευνα, προγραμματισμός, δράση και συνεχής εγρήγορση και ευελιξία. Η έρευνα ξεκινά καιρό πριν το ταξίδι. Με βάση το όραμα και τους ανάλογους επιμέρους στόχους – επιθυμίες, o Backpacker έφτιαξε πρόγραμμα και κατέληξε στο budget. Μα ήδη μέσα από την έρευνα που έχει προηγηθεί, σκέφτηκε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, τις ευκαιρίες και τις απειλές, καθώς επίσης πρώτα και τους παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος εκεί που μπορεί να επηρεάσουν και να ελλοχεύσουν κινδύνους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Είναι αληθινά χρήσιμο να δοθεί η σημασία που αρμόζει στη διαδικασία της έρευνας, γιατί η σωστή έρευνα μειώνει, πρώτα από όλα στο μυαλό μας, τον φόβο του αγνώστου. Βέβαια όσο κι αν μπορεί να μελέτησε σωστά, κάθε «ταξιδιώτης» είναι διαφορετικός από τους άλλους και ο κόσμος έτσι κι αλλιώς αλλάζει, οπότε πάντα κάθε ταξίδι είναι μοναδικό. Δεν μπορεί ποτέ κανείς να τα προβλέψει όλα..

2. Ο Backpackerξεκινά ακολουθώντας το πρόγραμμα που έχει ορίσει. Είναι απίστευτα σημαντικό να έχει την υπομονή για όσο μεγαλύτερη επιτυχία στα time & space management.

Time management με βάση τους στόχους τους δικούς του ή και της παρέας του, σε συνδυασμό πάντα με τη σχετική πληροφορία που προστίθεται κάθε φορά, και μπορεί να ανατρέψει το αρχικό «ευέλικτο» πρόγραμμά του. Στο τέλος , μπορεί να μην πρόλαβε βέβαια όλα όσα είχε σημειώσει, αλλά τουλάχιστον έβαλε προτεραιότητες και μάλλον κατάφερε τα περισσότερα και πιο σημαντικά του. Space management στις αποσκευές και τους χώρους διαμονής. Ακολουθώντας το πρόγραμμα, έκανε τη ζωή του εύκολη, ανακατατάσσοντας τις προμήθειές και τα αποθέματα σύμφωνα  με το πότε μπορεί να χρειαζόταν το κάθετι. Φρόντιζε από την αρχή αλλά και πριν από κάθε στάδιο του ταξιδιού του να είσαι όσο πιο καλά προετοιμασμένος και πρακτικός.

3. Ένας Backpacker έχει μάθει τι είναι παρατήρηση- στοχασμός- ερώτηση- διερεύνηση. Γιατί είναι σημαντικό να παρατηρείς, να ρωτάς, ή και να ξαναρωτάς, να επαναλαμβάνεις και να σημειώνεις, αλλά κυρίως να κρίνεις τις απαντήσεις και τις πληροφορίες που σου δίνονται, καθώς και ποιος είναι αυτός που στις δίνει. Πάντα υπάρχει ο καλός ο άνθρωπος που θα σε βοηθήσει, αλλά ίσως χρειαστεί να ψάξεις αρκετά μέχρι να βρεθεί. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να πάρεις τη σωστή πληροφορία τη στιγμή που θες. Θέλει και τύχη, αλλά κυρίως πρέπει να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, γιατί ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται ίσως να είσαι και τόσο καχύποπτος, ο καλός ο άνθρωπος μπορεί απλά να μη σε κατάλαβε. Τα αγγλικά σου, ή οι όποιες λέξεις που χρησιμοποίησες, το σώμα, η παντομίμα ή και το ύφος μπορεί να μην μετέδωσαν το μήνυμα που έπρεπε, και μπορεί άθελά του να σε καθοδηγήσει λάθος. Γι’ αυτό ξαναρώτα και κοίτα προσεκτικά τι εννοεί. Εμπόδια στην επικοινωνία σε άλλη περίπτωση μπορεί να αποτελέσουν η υπερ- πληροφόρηση, ή η επιλεκτική αντίληψη ( ο πομπός ή ο δέκτης καταλαβαίνουν όσα θέλουν), ή και η προκατάληψη. Παράδειγμα ίσως συνδυασμού τέτοιων θορύβων επικοινωνίας είναι η περίπτωση που λόγω πίεσης χρόνου και φόβου για το άγνωστο, κάποιοι μπορεί να δημιουργήσουν επίτηδες αναστάτωση- θόρυβο για να προκαλέσουν την αμεσότητα της πώλησης παρουσιάζοντας την υπηρεσία τους ως μοναδική λύση και ευκαιρία την προκειμένη στιγμή. Ακόμα όμως κι αν υπάρχουν συμφέροντα στον «φίλο/-ους» του στο δρόμο, ο Backpacker παρατηρεί και τη μη λεκτική επικοινωνία και το περιβάλλον, ξαναρωτά και κρίνει, μέχρι που κάποτε η αλήθεια αποκαλύπτεται.

4. Σε αυτά τα πλαίσια, και πάντα σύμφωνα και με το μέρος, την κουλτούρα και τους χαρακτήρες που συναντά, ο Backpacker μαθαίνει να εξασκείται και στην τέχνη της διαπραγμάτευσης. Τα λεγόμενα παζαρέματα είναι τόσο συνηθισμένα σε κάποιες χώρες, που μπορεί να μάθεις τέτοιες τεχνικές στην πράξη που δεν έμαθαν ίσως ποτέ όσοι σπούδαζαν διπλωμάτες χρόνια. Είναι παιχνίδι που θέλει επιμονή και υπομονή. Δεν ξέρεις πάντα αν έχασες ή νίκησες στο τέλος, αλλά συνήθως γελάς “νιώθοντας win win” τη σχέση σου με τον «αντίπαλο».

5. Σε γενικές γραμμές ο Backpacker δεν μένει στο πρόβλημα όταν κάποιο πρόβλημα δημιουργείται, γιατί λόγω καταστάσεων και συνήθως πιεσμένου budget και χρόνου έχει εξασκηθεί να προσαρμόζεται, να προσανατολίζεται και να βρίσκει λύσεις. Γίνεται μέλος ομάδας ή και καθοδηγεί ομάδα που αισθάνεται ότι μοιράζονται το ίδιο πρόβλημα και μαζί πετυχαίνουν λύση. Έτσι επιπλέον ο Backpacker γνωρίζει και νέους ανθρώπους και δημιουργεί και ένα καινούριο network από διάφορες χώρες.

Το person- environment fit στο κάθε ταξίδι του Backpacker λίγο πολύ θα γίνει κάποια στιγμή. Είναι τόσο δύσκολο ή εύκολο να γίνει ανάλογα την προσωπικότητα του, την κουλτούρα και το βαθμό διαφορετικότητας που συναντά εκεί. Βέβαια ακόμα και στην ίδια χώρα, μπορεί οι συνθήκες να είναι πολύ διαφορετικές ακόμα και ανά περιοχή. Δεν είναι όμως μόνο τα μέρη και οι άνθρωποι που συναντάς στα ταξίδια.

6. Ο Backpacker μαζεύει γνώση κι από την ιστορία, την οικονομία, την κουλτούρα και την τέχνη που έρχεται σε επαφή. Παρατηρώντας την τέχνη καταλαβαίνεις συχνά το επίπεδο παιδείας, υποπτεύεσαι ιστορικά γεγονότα, αναμείξεις και αλληλεπιδράσεις με άλλους λαούς, νιώθεις την αντίληψη για την ηθική και κυρίως το ρόλο της εξουσίας και της θρησκείας στην καθημερινότητά τους, συγκρίνεις, αισθάνεσαι, μαθαίνεις. Ακόμη συνειδητοποιείς το μέγεθος της ανάγκης των ανθρώπων να ανήκουν σε ομάδες για διαφορετικούς λόγους ανάλογα την περίπτωση και τη χρονική περίοδο, αλλά και αντιλαμβάνεσαι και εν τέλει εξηγείς πώς λαμβάνονταν οι αποφάσεις τους και πώς στην ουσία διάλεξαν να ζουν από το παρελθόν μέχρι και το τώρα. Γιατί στην ουσία οι εμπειρίες μας διαφοροποιούν, κατά τα άλλα όλοι άνθρωποι γεννιόμαστε..

Ο Backpacker έχει καταγράψει τις σημειώσεις του για τον κόσμο και πώς να τον αλλάξει, έχει ζήσει την εμπειρία, και την έχει επιμηκύνει όσο γινόταν για να μεγαλώσει έτσι κι άλλο το ταξίδι του. Αν θες να δεις τις σημειώσεις του στην πράξη, προσέλαβε το νέο Backpaker και δεν θα χάσεις, αλλά αντίθετα θα φέρεις τη θετική αλλαγή!

Έτσι κι αλλιώς αν θεωρούσουμε ότι το άτομο αυτό είναι εταιρεία, τότε έχει σίγουρα μάθει να δουλεύει καλά με τον εαυτό του για τον εαυτό του, γιατί τα ταξίδια είναι πάγιο κέρδος στη ζωή..