Συμβουλές από τον γκουρού των επενδυτών Γουόρεν Μπάφετ

    Από: Startup Team

Παρά το γεγονός ότι ο Γουόρεν Μπάφετ διανύει το 85 έτος της ζωής του, παραμένει ακόμα ο γκουρού των επενδύσεων και όταν μιλάει ελκύει το ενδιαφέρον επιχερηματιών, χρηματιστών, διαχειριστών χαρτοφυλακίων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η επενδυτική του φιλοσοφία δεν αποτελεί μυστικό, καθώς ο ίδιος έχει μοιραστεί επανειλημμένα μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ αυτής, μέσα από ποικίλες ρήσεις και αναφορές.

Διαβάστε παρακάτω μερικά από τα καλύτερα ρητά του Γουόρεν Μπάφετ, όπως τα μοιράστηκε με τον κόσμο μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις, συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά κ.ά.

1. Η αγορά μιας μετοχής είναι πολλά παραπάνω από την τιμή αυτής.

Η Coca-Cola είναι μία από τις πιο επιτυχημένες επενδύσεις του Μπάφετ. «Είναι πολύ καλύτερο να αγοράζει κανείς μια επιτυχημένη επιχείρηση σε μια καλή τιμή, παρά μια καλή εταιρεία σε… υπέροχη τιμή».

2. Δε χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να επενδύσεις καλά.

«Δε χρειάζεται να είναι κανείς πυρηνικός επιστήμονας. Οι επενδύσεις δεν είναι ένα παιχνίδι, όπου ο τύπος με IQ 160 κερδίζει εκείνον που έχει χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας».

3. Να γνωρίζεις τα βασικά.

«Για να επενδύσει κανείς με επιτυχία, δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει από beta, αποτελεσματικές αγορές, σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου, αποτίμηση δικαιωμάτων προαίρεσης ή αναδυόμενες αγορές. Μπορεί, μάλιστα, να είναι καλύτερο να μη γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί την επικρατούσα άποψη στις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, το πρόγραμμα σπουδών των οποίων τείνει να κυριαρχείται από τέτοια μαθήματα. Κατά την άποψή μας, οι φοιτητές χρειάζεται να διδάσκονται μόνο δύο μαθήματα: “Πώς αξιολογεί κανείς μια επιχείρηση” και “Πώς πρέπει να σκέφτεται κανείς για τις τιμές της αγοράς”».

4. Τα κακά πράγματα δεν είναι εμφανή όταν οι καιροί είναι καλοί.

«Στην τελική, μαθαίνεις ποιος κολυμπά γυμνός, μόνο όταν φύγει η παλίρροια».

5. Η καλύτερη εποχή για να αγοράσει κανείς μια εταιρεία είναι όταν βρίσκεται σε μπελάδες.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί είναι όταν μια καλή επιχείρηση αρχίζει να έχει προβλήματα… Θέλουμε να την αγοράσουμε όταν είναι στο “χειρουργικό κρεβάτι”».

6. Να αγοράζετε επιχειρήσεις που μπορούν να διοικήσουν ηλίθιοι.

«Προσπαθώ να αγοράζω μετοχές επιχειρήσεων, οι οποίες να είναι τόσο καλές που ακόμη κι ένας ηλίθιος να μπορούσε να τις διοικήσει. Αργά ή γρήγορα αυτό θα συμβεί έτσι κι αλλιώς».

7. Να είστε άπληστοι, όταν οι άλλοι φοβούνται.

«Οι επενδυτές πρέπει να θυμούνται ότι ο ενθουσιασμός και οι δαπάνες είναι οι εχθροί τους. Αν επιμένουν να προσπαθούν να “εξαργυρώσουν” το χρόνο παραμονής τους… σε μετοχές, θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να γίνουν άπληστοι μόνο όταν οι υπόλοιποι φοβούνται».

8. Ένας καλός επιχειρηματίας είναι και καλός επενδυτής.

«Είμαι καλύτερος επενδυτής, επειδή είμαι επιχειρηματίας και καλύτερος επιχειρηματίας, επειδή δεν είμαι επενδυτής».

9. Ο χρόνος θα δείξει.

«Ο χρόνος είναι ο καλύτερος φίλος των καλών επιχειρήσεων και ο εχθρός των μετρίων».

10. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα.

«Κανόνας No. 1: ποτέ μη χάσεις λεφτά. Κανόνας No. 2: μην ξεχνάς τον κανόνα νούμερο 1».