Επιχειρηματικά μαθήματα από τον Γουόρεν Μπάφετ στον Μπιλ Γκέιτς

    Από: Startup Team

Ελάχιστοι άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι πιο επιτυχημένοι από τον Μπιλ Γκέιτς, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι ο 58χρονος δισεκατομμυριούχος γνωρίζει τα πάντα. Υπάρχουν ακόμα πολύ σημαντικά επιχειρηματικά μαθήματα για να μάθει και ποιος είναι καλύτερος καθηγητής από τον επίσης δισεκατομμυριούχο και φίλο του Γκέιτς, τον γνωστό μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ.

Το 2013 ο Μπιλ Γκέιτς ταξίδεψε στην Ομάχα για την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της Berkshire Hathaway. «Είναι πολύ διασκεδαστικό, και όχι μόνο για τους αγώνες πινγκ πονγκ αλλά και πετάγματος εφημερίδων που κάνουμε με τον Γουόρεν» αναφέρει στη σελίδα του στο Linkden ο Μπιλ Γκέιτς.  «Είναι επίσης διασκεδαστικό γιατί έχω τη δυνατότητα να μάθω από τον Γουόρεν αλλά να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτεται».

Ο Μπιλ Γκέιτς αναλύει τα τρία πιο σημαντικά μαθήματα που έχει πάρει από τον Γουόρεν Μπάφετ.

«Πάντα να κοιτάς την μεγάλη εικόνα»

Όταν ο Γκέιτς γνώρισε τον Μπάφετ, η ενστικτώδης του κίνηση ήταν να επικεντρωθεί στην επιφανειακή επιτυχία του μεγαλοεπενδυτή από την Ομάχα, να διαλέγει και να επενδύει σε μετοχές. Ωστόσο ο Γκέιτς έμαθε πολύ γρήγορα ότι το κλειδί της επιτυχία του Γουόρεν Μπάφετ είναι βαθύτερο και είναι το να κοιτάει την μεγάλη εικόνα μιας εταιρίας.

Αντί να κοιτάει στις καθημερινές λεπτομέρειες της αγοράς, ο Γουόρεν εξετάζει τη συνολική ανάπτυξη. «Αυτό που κοιτάζει ο Γουόρεν είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει μια εταιρία και ένα αυτό μεγαλώνει ή είναι σε πτωτική πορεία» εξηγεί ο Γκέιτς.
«Ο κάθε μέτοχος θα πρέπει να λειτουργεί  όπως και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας εξετάζοντας την κερδοφορία της επιχείρησης και να αποφασίζει ποια είναι η αξία της».

«Να είσαι ειλικρινής με τους μετόχους»

Ο Γουόρεν Μπάφετ κάθε χρόνο στέλνει επιστολή στους μετόχους του, μια πρακτική που ενέπνευσε τον Μπιλ Γκέιτς να κάνει το ίδιο. Παρόλο που οι επιστολές του Μπάφετ περιέχουν επιχειρηματικές και επενδυτικές πληροφορίες, ο Γκέιτς εκτιμά ότι η ευθύτητά και η ειλικρίνεια τους είναι αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

«Είναι πρόθυμος να μιλήσει, να αναλύσει και να κριτικάρει θέματα stock options και παραγώγων» τονίζει ο Γκέιτς. «Δεν φοβάται να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αύξηση της φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα που πηγαίνουν κόντρα στα δικά του συμφέροντα». Όπως αναφέρει ο Μπιλ Γκέις το συμπέρασμα είναι ότι η ειλικρίνεια εκτιμάται.

Κοστολόγησε σωστά το χρόνο σου

«Όσα χρήματα και να έχεις, δεν μπορείς να αγοράσεις περισσότερο χρόνο» υπενθυμίζει ο Γκέιτς, τονίζοντας ότι ο Γουόρεν Μπάφετ το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα. Ο Μπάφετ κάνει μεγάλη προσπάθεια για να βρίσκεται κοντά στους συνεργάτες του και πάντα βρίσκει χρόνο για να απαντά προσωπικά στα τηλεφωνήματά τους.

«Είναι πολύ γενναιόδωρος με το χρόνο του στους ανθρώπους που εμπιστεύεται» τονίζει ο Γκέιτς. Επειδή γνωρίζει πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος δεν το σπαταλά σε ανούσιες συσκέψεις. Βάζει προτεραιότητες και «σπαταλά» χρόνο σε θέματα που τον ενδιαφέρουν πάρα πολύ αναφέρει ο Μπιλ Γκέιτς.