Επικοινωνία: 3 φράσεις που μειώνουν το στρες

    Από: Startup Team

Τα τελευταία χρόνια η Νευροεπιστήμη έχει αποκαλύψει πολλά εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με το στρες, όπως ότι ακόμα και η ήπια άσκηση το ανακουφίζει και ότι μπορείς να «αποτοξινώσεις» τις στρεσογόνες αναμνήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές η Νευροεπιστήμη απλώς εξήγησε με ποιο τρόπο η χημεία του εγκεφάλου κάνει τις τεχνικές αυτές να λειτουργούν. Οι ίδιες οι τεχνικές είναι πολύ παλιές, πολλοί άνθρωποι της εφάρμοζαν αυθόρμητα και άλλοι τόσοι αντιλήφθηκαν την αποτελεσματικότητά τους, παρατηρώντας. Έτσι, πέρα από την επιστήμη, για όσους είναι παρατηρητικοί, η «λαϊκή σοφία» έχει γεννήσει λέξεις, ή καλύτερα φράσεις, που εάν τις χρησιμοποιείς -εννοώντας τες πραγματικά- κατά την επικοινωνία σου με άλλους ανθρώπους σε αγχωτικές καταστάσεις, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του στρες. Μεταξύ άλλων οι εξής:

Από την Αννίτα Νιάκα

1. «Σε σέβομαι»

Εάν επιτρέψεις στην έλλειψη σεβασμού να καθοδηγήσει τις σκέψεις σου, γίνεσαι ο μυστικός εχθρός του άλλου ατόμου. Η δυσαρέσκεια και ο θυμός ξεπηδούν πίσω από την επιφάνεια. Και οι δύο ξέρετε ότι τελικά θα γίνει έκρηξη. Άρα η ασέβεια είναι σαν να κάθεσαι επάνω σε μία πυριτιδαποθήκη.
Λέγοντας «σε σέβομαι» -και εννοώντας το- στρώνεις το έδαφος για μία ισχυρή σχέση. Ο σεβασμός δημιουργεί σεβασμό, η σχέση αναπτύσσεται. Διαφωνίες ή διαμάχες που διαφορετικά θα προκαλούσαν έντονο στρες, μεταμορφώνονται τώρα σε προβλήματα που λύνετε μαζί.

2. «Σε καταλαβαίνω»

Όπως μπορεί να εγγυηθεί όποιος έχει ανάλογη εμπειρία, είναι απίστευτα αγχωτικό να εργάζεσαι κάπου, όπου η παρεξήγηση –η έλλειψη κατανόησης- είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Τεράστια προσπάθεια σπαταλιέται σε άσκοπες εργασίες και το χάος και η σύγχυση βασιλεύουν.
Για να «κάνουν το μαγικό τους», αυτές οι λέξεις πρέπει να λέγονται μόνο αφότου έχεις κάνει όντως τον κόπο να προσπαθήσεις να καταλάβεις. Αυτό σημαίνει να αφήσεις στην άκρη τις προκαταλήψεις σου και πραγματικά να ακούσεις τι λέει ο άλλος. Αυτό δημιουργεί διαύγεια, που είναι το αντίθετο του στρες.

3. «Σε συγχωρώ»

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο με βάση τους πόρους που διαθέτουν. Παρ’ όλα αυτά, τα λάθη είναι αναπόφευκτα και εάν διατηρείς μνησικακία και δυσαρέσκεια γι’ αυτά αφότου έχουν συμβεί, συντηρείς και πολλαπλασιάζεις το στρες.
Συγχώρεση δε σημαίνει να ανέχεσαι κακές συμπεριφορές. Το αντίθετο. Είναι ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό να αλλάξεις τη συμπεριφορά των άλλων όταν η πρόθεσή σου είναι να διορθώσεις, παρά να τιμωρήσεις. Οπότε, άφησε το λάθος στο παρελθόν -εκεί ανήκει- και προχώρα.

Δεν είναι τόσο σημαντικό να πεις ακριβώς αυτές τις φράσεις. Το σημαντικότερο είναι, όπως προαναφέραμε, να τις εννοείς, να εκπέμπεις την ουσία τους.