«Η «ΠΡΟπαίδεια» του επαγγελματία!»

    Από: Startup Team

Από μικρό παιδί σίγουρα θα θυμάσαι εκείνους τους μήνες της ζωής σου τότε στο Δημοτικό, που ο δάσκαλος σου μάθαινε την προπαίδεια, κι εσύ πολεμούσες επί ώρες στο σχολείο και στο σπίτι να την καταλάβεις, να τη μάθεις και να τη συνηθίσεις.

Ε κάποια στιγμή, ναι, τη συνήθιζες! Και ο αυτόματος πιλότος του μυαλού σου ήξερε κι έδινε αμέσως την σωστή απάντηση, χωρίς καμία πλέον προσπάθεια σκέψης.

Τώρα, όμως, μεγάλωσες. Ξεκινάς τη δουλειά! Μα σαν παιδάκι πάλι δημοτικού πρέπει σιγά σιγά να αποκτήσεις και πάλι τις βάσεις. Τις βάσεις της καριέρας σου αυτή τη φορά.

Πρέπει να μάθεις την προπαίδεια του επαγγελματία!

Παρακάτω αναλύονται οι παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες της επιτυχίας σου: Όλα αυτά τα ΠΡΟ που πρέπει να μάθεις και να τα κάνεις πράξη κάθε μέρα …για να φέρεις το σωστό αποτέλεσμα στο καθημερινό τεστ του διευθυντή και του πελάτη σου.

  1. Προ-σοχή= Πρόσεχε ότι σου λένε και σημείωνε για να θυμάσαι. Οι γύρω σου αναζητούν την προσοχή σου. Κοίτα τους στα μάτια ότι κι αν σου λένε και έχε τα αυτιά σου ανοιχτά για άμεση αποθήκευση όποιας χρήσιμης ή εν δυνάμει χρήσιμης πληροφορίας και γνώσης.

  2. Προ-σπάθεια= Δούλεψε σαν να ήταν κάθε μέρα η τελευταία σου μέρα στη δουλειά. Η προσπάθεια κάποια στιγμή εκτιμάται. Ακόμα και λάθος να κάνεις, είσαι καλυμμένος άμα προσπάθησες. Τουλάχιστον στον εαυτό σου! Προσπάθησε μάλιστα, ακόμα κι αν δεν πετυχαίνει κάτι ή και όταν σου λένε ότι δεν πετυχαίνει. Ψάξε μόνος σου, πολέμησέ το ή και ρώτα κιόλας, και θα δεις. Μη μεταφέρεις κατευθείαν το πρόβλημα πάλι πίσω ή αλλού, χωρίς να προσπαθήσεις. Ξεκίνα με τη σκέψη ότι μπορείς.

  3. Πρό-γραμμα= Βάλε σε πρόγραμμα εσένα και την ομάδα σου. Ο χρόνος είναι αυτός που κυρίως μας περιορίζει τις κινήσεις. Έτσι προσπάθησε από νωρίς να οργανώνεις τα πάντα και μέσα σε αυτά να υπολογίζεις και την περίπτωση των αστάθμητων κι απρόβλεπτων παραγόντων. Προγραμμάτισε τις κινήσεις, τα ραντεβού, την ατομική και ομαδική δουλειά, το budget. Και μάλιστα καλύτερα έχε τα όλα αυτά γραπτά, για να έχεις λόγους να δεσμεύεσαι.

  4. Προ-τεραιότητες= Κάθε δουλειά καταντά τελικά να είναι σημαντική και αυτό είναι που σου τη «σπάει» περισσότερο, και όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα και όλοι θέλουν να γίνει το δικό τους και θέλεις να είσαι και αρεστός, και χαλά τότε και το φωτοτυπικό και δεν αντέχεις. Και όμως κάποια είναι τα πιο επείγοντα και κάποια τα σημαντικά, κι εσύ κατά βάθος ξέρεις τι θα κάνεις. Θα γράψεις εν ανάγκη τις δουλειές σου, θα πεις «όχι τώρα» όπου χρειάζεται και θα τα πάρεις όλα ένα ένα με τη σειρά. Θα τα καταφέρεις.

  5. Προ-ετοιμασία= Μελέτησε την κατάσταση, τους παράγοντες και τους ανθρώπους. Κάνε πρόβες, κουβάλα στοιχεία και εξοπλισμό, επιβεβαίωσε ότι έχεις όλα όσα χρειάζεσαι και κοιμήσου καλά πριν βρεθείς στη μέρα της παρουσίασης.

  6. Προ-σήλωση= Ότι και να γίνει, μείνε προσηλωμένος στο στόχο της ομάδας. Μην σε πτοήσει κάποια αποτυχία. Απλά μάθε από αυτήν και συνέχισε να κυνηγάς το στόχο ακόμα πιο αποφασισμένος. Αυτό θα βοηθήσει και την ομάδα να μείνει επίσης δυνατή και ενωμένη.

  7. Pro-active!= Ίσως είναι η πιο σημαντική συμβουλή- παράγοντας επιτυχίας! Έρχονται μήπως τα Χριστούγεννα και το προϊόν σου είναι εποχικό; Ε ελπίζω δεν περίμενες το Δεκέμβριο για να ξεκινήσεις το πλάνο σου. Ξέχνα τον «Ελληναρά» που κρύβεις μέσα σου. Μην αρχίσεις τελευταία στιγμή παρόλο που είσαι σίγουρος πως θα τα κατάφερνες. Φύλαξε χρόνο και ανάσες για εσένα και τους συναδέλφους σου. Μπες στη θέση και του άλλου, και μάθε να ακούς την εσωτερική φωνή που ακούγεται πριν καν ο άλλος σκεφτεί να «σου την πει». Αν έχεις απαντήσεις έτοιμες από πριν, σε πιθανές ερωτήσεις/ ανησυχίες που προκύψουν, γλιτώνεις χρόνο, άγχος και ατελείωτα μπρος πίσω, ενώ ταυτόχρονα δείχνεις μια εικόνα εμπειρίας, γνώσης του αντικειμένου και επαγγελματισμό, καλλιεργώντας έτσι εμπιστοσύνη. Σα να παίζεις λοιπόν σκάκι, ψυχολόγησε τον «αντίπαλο», πρόβλεψε όσο μπορείς τις επόμενες κινήσεις της παρτίδας, και κέρδιζε κάθε φορά.

  8. Προ-σωπική ζωή= Μείνε ευτυχισμένος! Η δουλειά είναι καλή αλλά είναι απλά κομμάτι από τη ζωή μας. Επένδυσε όσο γίνεται στην προσωπική σου ζωή, γιατί άμα είσαι καλά μέσα σου, το χαμόγελο και αυτή η ενέργεια είναι που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις στην όποια δυσκολία και θα συνεχίσουν να σου δίνουν το κίνητρο να γίνεσαι όλο και καλύτερος.

 

Τα ΠΡΟ που χρειάζεται να μάθεις να αφαιρείς από την καθημερινότητα.

  1. Προ-σβολή= Ο καθένας έχει τα προβλήματα και τις πιέσεις του’ μπορεί να πει και μια κουβέντα παραπάνω. Εσύ μην το πάρεις προσωπικά- εκτός κι αν πρέπει. Καλύτερα συνέχισε με σεβασμό κι αξιοπρέπεια όπως ξέρεις τη δουλειά σου και άσε τη δουλειά σου να είναι η αθόρυβη αλλά τρανταχτή απάντηση στην όποια άδικη «προσβολή».

  2. Πρό-βλημα=  Κανείς δε θέλει τους problem- oriented. Γίνε ο άνθρωπος που κατευθείαν θα ψάχνει τη λύση κατανοώντας πρώτα το πρόβλημα. Αν κάθεσαι και γκρινιάζεις με τις ώρες για τη συμφορά, να ψάχνεσαι να μιζεριάζεις με αυτόν και αυτούς που έκαναν τα λάθη ή να κλαις τη μοίρα σου πριν καν προσπαθήσεις, απλά χάνεις κι άλλο χρόνο. Ψάξε για τη λύση!

Αυτά είναι λοιπό τα πολύτιμα ΠΡΟ που πρέπει να μάθεις. Είναι η προπαίδεια που σου δίνει τις βάσεις που χρειάζεσαι, και κατόπιν σιγά σιγά θα προσθέτεις και άλλες εμπειρίες και γνώσεις, με στόχο να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι συνεχώς στο σχολείο της επαγγελματικής σου ζωής.