Οι τάσεις της αγοράς εργασίας του… 2020: Ο τομέας της υγείας

    Από: Startup Team

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν στις προοπτικές του κλάδου της υγείας. Επανερχόμαστε στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, του γραφείου στατιστικών της αγοράς εργασίας (BLS), τα περισσότερα επαγγέλματα με ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση σήμερα και αντίστοιχα αισιόδοξες προοπτικές για τα επόμενα δέκα χρόνια αφορούν κατά κύριο λόγο τον τομέα της υγείας!

Μην φανταστείτε πως η αυξημένη ζήτηση αφορά μόνο υπηρεσίες από το εξειδικευμένο και με πολυετείς σπουδές ιατρικό προσωπικό (αναμενόμενη αύξηση +36%), ή τους ειδικούς στις διαγνωστικές εξετάσεις (+46%). Αντίστοιχα υψηλή αναμένεται να είναι η ζήτηση, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του BLS, για νοσηλευτικό προσωπικό (+37%), το προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης στον κλάδο της υγείας (+36%) ή/και το προσωπικό παροχής προσωπικής φροντίδας κατ’ οίκον (+49%). Τέλος, την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση στην ζήτηση προσωπικού ανάμενα στις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων αναμένεται να εμφανίσει ο τομέας των υπηρεσιών ψυχολογίας της εργασίας (+53.4%)! Γενικότερα, όλες οι ειδικότητες του κλάδου της υγείας εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερες προοπτικές ενίσχυσης της απασχόλησης τα αμέσως επόμενα χρόνια σε σχέση με τον μέσο όρο μεγέθυνσης της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ έως το 2020 (+11%).

Που οφείλεται αυτή η τάση αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο της υγείας; Η προφανής απάντηση αφορά την μακροχρόνια τάση αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της γήρανσης του πληθυσμού. Η τάση αυτή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση στην ζήτηση υπηρεσιών υγείας, ειδικότερα, με έμφαση τις ασθένειες της τρίτης ηλικίας.

Εάν θεωρείτε πως οι τάσεις της αμερικάνικης αγοράς εργασίας θα πρέπει να αφήνουν αδιάφορους τους κατοίκους της Ευρώπης, θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε πως η Γηραιά Ήπειρος αποτελεί, μετά την Ιαπωνία, την πλέον γερασμένη κοινωνία του κόσμου! Συνεπώς, μία παρόμοια εξέλιξη (εάν δεν παρατηρείται ήδη) θα εμφανιστεί αναμφίβολα και στην Ευρώπη τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πολύ ευχάριστα τα νέα για όσους επιλέγουν τον τομέα της υγείας!

Δείτε τις εκτιμήσεις του BLS για τα επαγγέλματα με ιδιαίτερες προοπτικές, εδώ.