509.000 θέσεις εργασίας κενές το 2015, λόγω έλλειψης δεξιοτήτων ΤΠΕ

    Από: Startup Team
πηγή: dikaiologitika.gr

Στην Ελλάδα, ενώ η ζήτηση για επαγγελματίες στον κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αυξάνεται σταθερά μέχρι το 2020, οι υποψήφιοι υπολείπονται δεξιοτήτων, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας να μην καλύπτεται.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS), Βύρων Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου. «Όσο η Πληροφορική αναδεικνύεται η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα χαμηλά επίπεδα επαγγελματισμού και η έλλειψη δεξιοτήτων, ενέχουν σημαντικά ρίσκα», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης. Όπως είπε, το χαμηλό επίπεδο προσόντων αποτυπώνεται σε έρευνα του CEPIS, σύμφωνα με την οποία μόνο το 23% των επαγγελματιών Πληροφορικής διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες για τις θέσεις που κατέχει.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής μειώνεται σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ενώ η πληροφορική δεν αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό μάθημα στα σχολεία, με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται νέων ταλέντων. Ενδεικτικά, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι λιγότερο από το 20% των επαγγελματιών Πληροφορικής στην Ευρώπη είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι 509.000 θέσεις εργασίας θα παραμείνουν κενές το 2015, λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες ΤΠΕ. Το 2020, ο αριθμός εκτοξεύεται στις 913.000 (αύξηση 79,3%).

Όπως επισημάνθηκε, η κοινωνία και η οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από υπηρεσίες και προϊόντα Πληροφορικής. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, ο κλάδος συνεισφέρει το 6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και συμβάλλει κατά 50% στην αύξηση της παραγωγικότητας.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
dikaiologitika.gr