PwC: Οι προβλέψεις για το 2015

    Από: Startup Team
πηγή: sigmalive.com

Καθώς υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά, οι οικονομολόγοι της PwC αποκαλύπτουν τις πέντε σημαντικότερες προβλέψεις τους για το 2015.

1. Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και μια δεκαετία

Το 2014 η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κάτω από το 6%. Αναμένουμε ότι η τάση αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, θα συμβάλει στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Στο βασικό μας σενάριο, προβλέπουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα καταγράψει αύξηση πέραν του 3% το 2015. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2005. Παράλληλα, αναμένουμε ότι το 2015, οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά περίπου 3% . Θα είναι η μεγαλύτερη συμβολή τους από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

2. Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται να είναι η χαμηλότερη από το 1990

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Κίνα θα συνεχίσει και το 2015 να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7,2% είναι ο χαμηλότερος από το 1990, ενώ τα υψηλά επίπεδα χρέους υποδηλώνουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης σε αυτό το βασικό σενάριο.
Δύο από τις άλλες οικονομίες της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) βρίσκονται ωστόσο αντιμέτωπες με σοβαρότερα προβλήματα:
–    Στη Ρωσία αναμένουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2015, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις, ενώ
–    Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική στη Βραζιλία όπου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του βασικού μας σεναρίου, η οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη μόλις 1% περίπου.
Συνολικά, αναμένουμε ότι το 2015, η συμβολή της ομάδας BRIC στην παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε περίπου 33% .

3. Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί την Ευρωζώνη στην Ποσοτική Νομισματική Χαλάρωση

Αναμένουμε ότι τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν το 2015 σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Εκτιμούμε συνεπώς ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην εισαγωγή ενός προγράμματος ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης, που θα περιλαμβάνει την αγορά κυβερνητικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ζήτησης και αποτροπής του αποπληθωρισμού.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sigmalive.com