Θέλετε να πετύχετε; Φανταστείτε το!

    Από: Startup Team
πηγή: andro.gr

Ο Joe Kable είναι φημισμένος για το ερευνητικό του έργο σε Behavioral & Gognitive Neuroscience, στο Πανεπιστήμιο Πενσυλβανίας.


Του Τάσου Παγκάκη

Ο Joe Kable στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας αποδεικνύει ότι τα άτομα των οποίων οι εγκέφαλοι παρουσιάζουν αυξημένη φαντασιακή δραστηριότητα παίρνουν και καλύτερες οικονομικές αποφάσεις.

Πάντα πίστευα στη δύναμη της φαντασίας. Είναι μια ικανότητα –δεν αναφέρομαι στην ονειροπόληση– με την οποία εξασκείσαι στο παρόν, αλλά για μελλοντικά θέματα. Αφήστε, που μπορεί να πληρώσει τεράστια «μερίσματα» αυτό το μέλλον, όταν το φανταζόμαστε.

Αρκεί λίγη φαντασία, καλή διάθεση, θετική σκέψη και μετά μπόλικη πράξη; Εσείς πρέπει να απαντήσετε σ’ αυτό. Η φαντασία ήταν πάντα ένα δίπολο που στις ταινίες έπαιρνε μυθικές διαστάσεις (την ταυτίζαμε με το τρελό παραμύθι), ενώ στην πραγματική ζωή πάντα την υποτιμούσαμε!

Αλλά η νευρολογία έχει επισημάνει τα θετικά του φαντασιακού, στο μυαλό και στις πράξεις των ανθρώπων. Ας πούμε, η φαντασία μπορεί πραγματικά να τους βοηθήσει να εξοικονομήσουν χρήματα. Να είναι καλύτεροι στην αποταμίευση, ας πούμε, γιατί όχι;

Ο Joe Kable είναι φημισμένος για το ερευνητικό του έργο σε Behavioral & Gognitive Neuroscience, στο Πανεπιστήμιο Πενσυλβανίας. Έκανε πρόσφατα μία μελέτη, που αποκάλυψε ότι τα άτομα των οποίων οι εγκέφαλοι παρουσιάζουν αυξημένη φαντασιακή δραστηριότητα για το μέλλον παίρνουν καλύτερες οικονομικές αποφάσεις.

Οι εθελοντές της έρευνας ρωτήθηκαν, εάν θα προτιμούσαν να έχουν μια άμεση ανταμοιβή ή μια μεγαλύτερη στο μέλλον. Όσοι είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα, στο τμήμα του εγκεφάλου που «στεγάζει» τη φαντασία, επέλεξαν το δεύτερο. Ο Kable υποστηρίζει, ότι ενεργοποιώντας τη φαντασία των ανθρώπων, εκείνοι μπορούν να σκέφτονται καλύτερα και καθαρότερα για σχέδια περί μακροπρόθεσμης ικανοποίησης και καλές ανταμοιβές.

Ξέρω, ζούμε στην εποχή του τώρα, εξαναγκάζοντας τον εαυτό μας να αναζητά τη συνεχή ικανοποίηση. Αλλά η βιωσιμότητα, ως έννοια, βασίζεται στην ιδέα για ένα καλύτερο μέλλον, το οποίο δεν προκύπτει από το «τώρα το θέλω»! Το μέλλον ορίζεται διαφορετικά από τον καθένα, αλλά εμπεριέχει την έννοια της σταδιακής εξέλιξης και της βελτίωσης καταστάσεων κοινωνικά και προσωπικά. Η φαντασία μας πηγαίνει σε αυτό το καλύτερο προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, απελευθερώνοντας ορμόνες που συνήθως αναστέλλονται από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Η φαντασία συγκινούσε και κινητοποιούσε πάντα εφευρέτες, εμπόρους, διανοητές, αρχαιολόγους, δασκάλους, οι οποίοι έφταναν στα άκρα ενός νοητού κόσμου και έδιναν στην κοινωνία λίγο πιο προχωρημένες –για την εποχή– ανακαλύψεις, ιδέες και ερεθίσματα. Σήμερα, νομίζω, ότι χρειάζεται, να ενεργοποιήσουμε ξανά τη δύναμη της φαντασίας μας και να πάμε λίγο πιο μπροστά από τις συνήθειες και τα μόνιμα πιστεύω μας… Ξέρετε, αυτά που μας εμφυτεύει το οικείο περιβάλλον και τα θεωρούμε σημείο αναφοράς.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
andro.gr