Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα! Τρεις Ελληνες «διαμάντια» που διαπρέπουν στο εξωτερικό

    Από: Startup Team
πηγή: imerisia.gr

Της ΧΑΡΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ

Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος. Στον φετινό, έβδομο κατά σειρά, διαγωνισμό, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αφορά σε ερευνητές οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, πήραν μέρος συνολικά 3.273 υποψήφιοι 38 διαφορετικών εθνικοτήτων.

Από αυτούς επελέγησαν μόλις οι 328 (δηλαδή ποσοστό 10%) για να λάβουν χρηματοδοτήσεις, ύψους έως και 2 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η «ΗτΣ» μίλησε με τους διακριθέντες Έλληνες ερευνητές και παρουσιάζει τις καινοτόμες ιδέες τους, οι οποίες, στο μέλλον, θα βρουν εφαρμογές σε διάφορους τομείς, από τη ρομποτική ιατρική μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία και τις τηλεπικοινωνίες.

Γαλλία, Κωνσταντίνος Δανάς | Δημιουργεί «κυματισμούς» στις οθόνες των κινητών

Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα! Τρεις Ελληνες «διαμάντια» που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Ο Κωνσταντίνος Δανάς, ερευνητής στον τομέα της Μηχανικής, έφυγε από τη χώρα μας το 2003, στη «χρυσή εποχή» για το επάγγελμα του Μηχανικού, προκειμένου να ασχοληθεί με την έρευνα. «Τότε, όλοι μου έλεγαν πόσο μεγάλο λάθος κάνω», τονίζει ο κ. Δανάς.

Σήμερα, διαπρέπει στη Γαλλία όπου εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με βάση το Πολυτεχνείο του Παρισιού. Η ιδέα του, που θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία «έξυπνων» σύνθετων πολυμερών υλικών, όπως είναι το λάστιχο, το τζελ ή η σιλικόνη, τα οποία να αντιδρούν στο μαγνητικό πεδίο. Επίσης, στόχος είναι να αξιοποιηθεί η αστάθεια που έχουν αυτά τα υλικά για τη δημιουργία «κυματισμών», π.χ. σε επιφάνειες κινητών τηλεφώνων. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να τα χειριστούν άνθρωποι με προβλήματα όρασης, ενώ και οι υπόλοιποι χρήστες θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα πιο εύχρηστο πληκτρολόγιο.

Παράλληλα, η ιδέα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στη ρομποτική ιατρική, προκειμένου να αναπτυχθεί η αίσθηση της αφής και να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμών σε επεμβάσεις ασθενών, καθώς ακόμη και στη μηχανική αεροσκαφών για να ελέγχονται δύσκολες συνθήκες πτήσης. «Μέχρι σήμερα, οι μηχανικοί δεν θέλαμε να έχουμε αστάθειες π.χ. σε γέφυρες ή στις γραμμές του τρένου. Η καινοτομία της ιδέας είναι ότι θέλουμε να έχουμε αστάθειες, αλλά να τις ελέγχουμε», εξηγεί ο κ. Δανάς.

Μπορεί, όπως ο ίδιος μας λέει, να επικρατεί ένα σχετικό κλίμα φοβίας στο Παρίσι μετά την τρομοκρατική επίθεση στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, ωστόσο το συναίσθημα αυτό δεν τον κάνει να σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστροφής στη χώρα μας. «Με τους μισθούς που δίνονται στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να ζήσει κανείς. Επίσης, οι πανεπιστημιακοί φορτώνονται με διδασκαλία και δεν τους μένει χρόνος για έρευνα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
imerisia.gr