Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνετε νωρίς στη δουλειά σας

    Από: Startup Team

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το να είναι κανείς επί μονίμου βάσεως νωρίς στη δουλειά του, δεν λειτουργεί πάντοτε θετικά. Ανάλογα με το χώρο και τη φύση της εργασίας σας μπορεί να ισχύουν διαφορετικά δεδομένα, και το να είναι κανείς νωρίτερα στο γραφείο πιθανώς να μην είναι ένα από αυτά. Προσοχή! Το να είσαι στην ώρα σου και το να είσαι μονίμως νωρίτερα στον εργασιακό σου χώρο δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δυστυχώς δεν επιβραβεύεται πάντα η καλή δουλειά που κάνεις, οπότε θα ήταν καλό να σιγουρευτείς πως δεν καταβάλλεις περιττό κόπο για να αποδείξεις την αξία σου.

Της Εύας Γιαρίκη

Γιατί ακόμα και στην περίπτωση που το αφεντικό σου το προσέξει, υπάρχει περίπτωση αντί να εκτιμηθεί η προσπάθειά σου, να φανείς πως δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις ή ότι προσπαθείς υπερβολικά να αναδειχθείς. Η δουλειά σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να είναι ο μοναδικός παράγοντας της ζωής σου.

Ακολουθούν πέντε προτάσεις που ίσως σας κάνουν να αναθεωρήσετε τη στάση σας στον εργασιακό σας χώρο.

1. Κανένας δεν θέλει τους «εθισμένους»

Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εκτιμήσουν τη σκληρή δουλειά που κάνεις, αλλά μήπως στην προσπάθειά σου να το καταφέρεις αυτό απομονώνεις τους πάντες γύρω σου; Μήπως ακούς συνέχεια πως δουλεύεις πάρα πολύ ή όλοι σου λένε να μην  είσαι συνέχεια τόσο σοβαρός και πως θα πρέπει να βρεις τρόπους να διασκεδάζεις και λίγο; Αυτό ίσως είναι ένα στοιχείο πως η υπερβολική σου αφοσίωση στη δουλειά δεν εκτιμάται στο έπακρο.

2. Αποξενώνεσαι από τους συναδέλφους σου

Το να έχεις υψηλούς στόχους και να θέλεις να αναδειχθείς στην εταιρική σκάλα είναι πολύ σημαντικό για την καριέρα σου, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να έχεις καλές σχέσεις με τους συναδέλφους. Αν παρουσιάζεσαι σαν το άτομο που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα αναδειχθεί στην εταιρία και αδιαφορεί για τους υπολοίπους, σίγουρα θα γίνεις στόχος κακόβουλων σχολίων. Προσπάθησε σιγά σιγά να χτίσεις φιλικές σχέσεις με τους συνεργάτες σου δείχνοντας ενδιαφέρον για τη δουλειά τους, πρόσφερε τους βοήθεια και να είσαι πάντα ευγενικός. Κανείς δεν τα κατάφερε στην καριέρα του χωρίς βοήθεια, κι εκτός αυτού, ο χώρος στον οποίο περνάς περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ευχάριστος.

3. Προσπάθησε να μην γίνεσαι «θύμα»

Αν είσαι μονίμως νωρίτερα από όλους στο γραφείο, τότε οι συνεργάτες σου πιθανώς να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον επιπλέον χρόνο σου και να σου αναθέσουν παραπάνω αρμοδιότητες, όπως για παράδειγμα να ετοιμάσεις καφέ για όλους. Ή σε χειρότερη περίπτωση, αν συνηθίζεις να κάνεις τα θελήματα όλων χωρίς να διαμαρτύρεσαι, αυτόματα μετατρέπεσαι στο τέλειο εξιλαστήριο θύμα που θα αναλάβει όλη την ευθύνη σε περίπτωση προβλήματος. Το να είσαι «θύμα» μόνο αρνητική επιρροή μπορεί να έχει στην καριέρα σου, γι’ αυτό προσπάθησε να μην αφήσεις κάτι τέτοιο να συμβεί.

4. Δεν έχεις ηγετικές ικανότητες

Όταν σχηματίζεις την εικόνα ενός επιτυχημένου μάνατζερ στο μυαλό σου, είναι μάλλον απίθανο πως θα φαντάζεσαι έναν άνθρωπο ο οποίος πηγαίνει πρώτος στο γραφείο και παλεύει πίσω από ένα γραφείο πριν ακόμα έρθουν όλοι οι υπόλοιποι. Αντίθετα, η ιδανική εικόνα είναι αυτή ενός δυναμικού ατόμου που είναι πάντα στη ώρα του, ούτε λεπτό νωρίτερα, και εντυπωσιάζει του πάντες με τον χαρακτήρα και τις ικανότητές του. Προσπάθησε να ακολουθήσεις αυτό το παράδειγμα για να κερδίσεις τις εντυπώσεις. Εξάλλου, αν εσύ είσαι πάντα ο πρώτος στο γραφείο, δεν θα είναι ποτέ κανείς εκεί για να το δει.

5. Όλοι σε θεωρούν δεδομένο

Είναι εγγυημένο πως τη μία και μοναδική φορά που θα σε πάρει ο ύπνος ή θα πάθεις λάστιχο και αργήσεις να πας στο γραφείο, όλοι θα το κάνουν τεράστιο θέμα. Όταν θέτεις υψηλά στάνταρ για τον εαυτό σου, χωρίς να υπάρχει λόγος, ουσιαστικά καταδικάζεις τον εαυτό σου, γιατί δίνεις την εντύπωση ενός ανθρώπου που δεν κάνει ποτέ λάθη. Μην θέτεις τόσο στενά όρια για τον εαυτό σου και προσπάθησε να αποδεχθείς ότι όπως όλοι, έτσι κι εσύ δεν είσαι αλάνθαστος.

Αν πάλι είσαι από τα άτομα που αρρωσταίνουν στην ιδέα ότι μπορεί να αργήσουν στη δουλειά, τότε απλά πήγαινε νωρίτερα. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μπεις στο γραφείο σου περισσότερο από δέκα λεπτά νωρίτερα. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να εκμεταλλευτείς τον χρόνο σου σε κάτι ευχάριστο που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με θετική διάθεση. Μπορείς να πας μια βόλτα ή να ετοιμάσεις τον καφέ σου. Αξιοποίησε τη συνήθειά σου να είσαι πάντα πιο νωρίς αφιερώνοντας λίγο εποικοδομητικό χρόνο στον εαυτό σου.