Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

    Από: Startup Team

Αν ψάχνετε τρόπους να κερδίσετε παραπάνω χρήματα, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνετε είναι να ανατρέξετε στα χόμπι σας. Όλοι έχουμε τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα και προτιμήσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ασχολείσαι και επαγγελματικά με κάτι για το οποίο να έχεις πάθος; Το να ασχολείται κανείς με το χόμπι του και παράλληλα να πληρώνεται γι’ αυτό ίσως ακούγεται ουτοπικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ ευκολότερο απ’ ότι νομίζετε. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε χόμπι όπως συλλογή γραμματόσημων αλλά υπάρχουν μερικές ασχολίες που μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση.

Της Εύας Γιαρίκη

1. Φωτογραφία

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Η φωτογραφία είναι κατά 50% χόμπι και κατά 50% τέχνη. Αν οι φωτογραφίες που βγάζετε τείνουν περισσότερο προς την καλλιτεχνική πλευρά, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό πως θα μπορέσετε με λίγη προσπάθεια να βγάλετε και κάποια χρήματα από αυτό. Γιατί μπορεί πολλοί να είναι εκείνοι που βγάζουν φωτογραφίες, αλλά μόνο λίγοι είναι οι πραγματικά καλοί σε αυτό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να έχει κανείς κέδρος από τις φωτογραφίες του. Στο διαδίκτυο διατίθεται μια ευρεία γκάμα από ιστοσελίδες, όπως το Flickr και το Shutterstock, που περιλαμβάνουν φωτογραφίες και τις πουλάνε σε διάφορους πελάτες από όλο τον κόσμο. Αν ασχολείστε με τη φωτογραφία, τότε μπορείτε να κερδίσετε κάποια χρήματα δημιουργώντας έναν λογαριασμό σε αυτές τις ιστοσελίδες, και προσθέτοντας φωτογραφίες τις οποίες οι πιθανοί πελάτες θα μπορούν να βλέπουν και να αγοράζουν.

Ένας πιο άμεσος τρόπος να κερδίσετε χρήματα είναι να παρέχετε το έργο σας κατευθείαν στους πελάτες. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι είναι αρκετά ακριβοί, γι’ αυτό εσείς μπορείτε να αποτελέσετε την πιο εναλλακτική και οικονομική λύση και να παρέχετε τις υπηρεσίες σας βγάζοντας φωτογραφίες σε αποφοιτήσεις, γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Όσο θα αποκτάτε περισσότερη εμπειρία και θα ευρύνετε το πελατολόγιό σας, θα μπορείτε να αυξήσετε και τις τιμές σας και άρα να αυξήσετε και το εισόδημά σας.

2. Τεχνικός υπολογιστών

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Αν έχετε επιδεξιότητα με τους υπολογιστές και γενικότερα τις ηλεκτρονικές συσκευές, τότε πολύ εύκολα μπορείτε να μετατρέψετε το χόμπι σας σε πηγή εισοδήματος. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο επάγγελμα, τουλάχιστον συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν που είχε γίνει η έκρηξη στην παραγωγή Η/Υ, πράγμα που σημαίνει πως αν κάποιος έχει έναν καλό κύκλο γνωριμιών μπορεί πολύ εύκολα να κερδίσει αρκετά χρήματα ασχολούμενος με αυτό το χόμπι. Χώρια το γεγονός ότι πλέον οι άνθρωποι εμπιστεύονται πολύ ευκολότερα κάποιον γνωστό τους να τους επισκευάσει τη συσκευή τους, παρά μια εταιρία, η οποία χρεώνει εξωφρενικά ποσά για το απλούστερο πράγμα και είναι και πιθανό να προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στη συσκευή.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μια αγγελία σε κάποια σχετική ιστοσελίδα όπως για παράδειγμα το Craigslist, να χρεώσετε λιγότερο από τους ανταγωνιστές σας και να κάνετε επισκέψεις κατ’ οίκον. Η επιχείρησή σας θα απογειωθεί σύντομα.

3. Συγγραφή

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Η συγγραφή είναι ένας κλάδος πολυδιάστατος. Διότι δεν είναι απαραίτητο πως για να ασχοληθεί κανείς με τη συγγραφή θα πρέπει απαραίτητα να γράψει βιβλίο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέσω των οποίων μπορεί να εξασκήσει το ταλέντο του, όπως για παράδειγμα η ενασχόληση σαν ελεύθερος επαγγελματίας ή σαν παροχέας συμβουλών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Η Miranda Marquit, η οποία εργάζεται σαν ελεύθερη συγγραφέας και θεωρείται από τους καλύτερους στον κλάδο της, μοιράζεται τις συμβουλές της επιτυχίας της: «Το να εργάζεται κάποιος σαν ανεξάρτητος συγγραφέας απαιτεί πολύ ατομική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Αν όμως είσαι διατεθειμένος να καταβάλλεις αυτή την προσπάθεια, είναι πολύ πιθανό πως θα ανταμειφθείς με μια πολύ καλή επαγγελματική σταδιοδρομία».

Δεν είναι όμως απαραίτητο να περιοριστείτε στην παραγωγή του γραπτού λόγου. Μπορείτε επίσης να ασχοληθείτε με την επεξεργασία του έργου άλλων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα τη συγγραφή ομιλιών. Επιπλέον αν σας ενδιαφέρει το επάγγελμα του καθηγητή μπορείτε ακόμα και να διδάξετε σε άλλους πώς να γράφουν. Δεν είναι το ίδιο εύκολο για όλους να παράγουν ένα γραπτό κείμενο και σίγουρα θα βρείτε άτομα που είναι διατεθειμένα να διαθέσουν χρήματα για να βελτιωθούν.

4. Γραφιστική

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Παρόλο που στην αγορά διατίθενται πολλά πακέτα εκμάθησης γραφιστικής, πολλοί άνθρωποι απλά δεν «το έχουν» και όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν μπορείτε να αφήσετε ανεκμετάλλευτη. Αν είστε καλός με τη γραφιστική μπορείτε να αναζητήσετε  άτομα ή εταιρίες που έχουν ανάγκη από έναν graphic designer για να σχεδιάσει την ιστοσελίδα τους. Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας ιστοσελίδα όπου θα παρέχετε δείγματα της δουλειάς σας.

Η αλήθεια είναι πως η αγορά στον χώρο της γραφιστικής είναι αρκετά ανταγωνιστική αλλά αν έχετε ταλέντο και όρεξη για δουλειά τότε μπορεί να είστε εσείς εκείνοι που θα ανεβάσουν τον πήχη και θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν, κερδίζοντας παράλληλα και αρκετά χρήματα.

5. Γυμναστική

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Αν γενικά στη ζωή σας έχετε συμπεριλάβει την άσκηση και την καλή διατροφή, τότε γιατί να μην επιδιώξετε να βγάλετε και χρήματα από αυτό; Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να γίνετε personal trainer.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να βγάλετε μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να κάνετε και μαθήματα πρώτων βοηθειών, αλλά καλό θα ήταν να κάνετε πρώτα μια έρευνα για να δείτε ακριβώς τι χαρτιά χρειάζεστε, καθώς η νομοθεσία μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Μπορείτε να ξεκινήσετε απλά σαν γυμναστής σε οποιοδήποτε γυμναστήριο, και ενώ αποκτάτε περισσότερη εμπειρία να αναλάβετε ομαδικά προγράμματα, και όταν αργότερα θα έχετε πλέον αρκετά εφόδια μπορείτε να αναλάβετε και προσωπικά πελάτες.

6. Δημιουργία/επεξεργασία βίντεο

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Αν περνάτε αρκετό χρόνο στο YouTube ξέρετε ακριβώς σε τι αναφερόμαστε. Πλέον πολλές είναι οι επιχειρήσεις που θεωρούν αναγκαιότητα το να προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσω του διαδικτύου.

Αν λοιπόν είστε από τα άτομα που ασχολούνται με το βίντεο –πώς να τα δημιουργείς και πώς να τα επεξεργάζεσαι-, τότε η ευκαιρία να βγάλετε χρήματα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας κανάλι στο οποίο μπορείτε να ανεβάζετε βίντεο παντός θέματος, από εκπαιδευτικά βίντεο μέχρι και διαφημίσεις για προώθηση επιχειρήσεων. Ακόμα, αν λόγου χάρη ασχολείστε με τη μουσική, μπορείτε να ανεβάζετε βίντεο με τα δικά σας κομμάτια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε επινοητικοί και σύντομα θα δείτε πως με λίγη προσπάθεια θα αποκτήσετε ένα σταθερό εισόδημα.

7. Ξυλουργική

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Στις μέρες μας εκείνοι που ασχολούνται κατ’ επάγγελμα με την ξυλουργική είναι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού. Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο των κατασκευών και θεωρούνται ξυλουργοί, αλλά η ξυλουργική είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο από αυτό.

Αν έχετε την ικανότητα να κατασκευάσετε ή να διορθώσετε ένα παλιό έπιπλο, τότε πληροίτε τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση, η οποία μπορεί να γίνει και εξαιρετικά προσοδοφόρα αν αναλογιστούμε τον ελάχιστο ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και την περίπτωση που το χόμπι σας περιλαμβάνει και αναπαλαίωση επίπλων. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε πως οι αντίκες μπορούν να κρύβουν πολύ μεγάλη αξία. Καλλιεργώντας τις ικανότητές σας θα μπορέσετε να φτάσετε και σε επίπεδο να αυξάνετε την αξία του αντικειμένου το οποίο επεξεργάζεστε, εξασφαλίζοντας παράλληλα και περισσότερα έσοδα.

8. Διαιτησία

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Είστε λάτρης των σπορ αλλά είτε αποφασίσατε να μην επιδιώξετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με αυτό είτε δεν καταφέρατε να γίνετε επαγγελματίας αθλητής; Υπάρχει κι άλλη λύση. Μπορείτε να γίνετε διαιτητής. Υπάρχουν πολλές σχολές που πάντα ψάχνουν να στρατολογήσουν νέα ταλέντα που θα έχουν τα προσόντα να γίνουν διαιτητές.

Το θετικό του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι ότι μπορεί να εφαρμοσθεί σε οποιοδήποτε άθλημα. Δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, εκτός φυσικά αν αυτό είναι το πάθος σας. Παντού χρειάζονται διαιτητές αλλά το αρνητικό και παράλληλα θετικό για εσάς είναι ότι ελάχιστοι επιλέγουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ασχοληθούν και με τα «outsiders».

9. Μηχανικός αυτοκινήτων

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Όλοι ξέρουμε πόσο μπορεί να κοστίσει ακόμα και η απλούστερη βλάβη στο αυτοκίνητό μας. Αν λοιπόν εσάς το χόμπι σας αφορά στην ενασχόληση με τα αυτοκίνητα τότε μπορείτε πολύ εύκολα να βγάλετε χρήματα από αυτό.

Σαφώς δεν γίνεται να ανοίξετε ολόκληρο συνεργείο αυτοκινήτων στην πίσω αυλή σας, αλλά αν στο σπίτι σας έχετε τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και την τεχνογνωσία μπορείτε να αναλάβετε πιο εύκολες εργασίες όπως η αλλαγή των φρένων, των ηλεκτρικών εξαρτημάτων κοκ.  Αν τυχαίνει συχνά να ασχολείστε με το δικό σας όχημα ή των γνωστών σας, γιατί να μη διευρύνετε το πελατολόγιό σας λίγο περισσότερο;

Όπως είναι φυσικό, η ανάθεση μιας τόσο σημαντικής εργασίας σε ένα άτομο προδιαθέτει και μεγάλη δόση εμπιστοσύνης. Δεν θα εμπιστευόσασταν την επισκευή του αυτοκινήτου σας στον οποιονδήποτε. Για το λόγο αυτό, δουλέψτε τις κοινωνικές σας σχέσεις και προσπαθήστε να δημιουργήσετε το δικό σας κύκλο ατόμων που θα εμπιστευτούν σε εσάς τα οχήματά τους και θα σας προτείνουν και σε τρίτους.

10. Blogging

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Σκεφτείτε ένα θέμα το οποίο να σας αρέσει. Να σας αρέσει πολύ. Να σας αρέσει σε τέτοιο βαθμό που θα θέλετε να μιλάτε συνέχεια γι’ αυτό και να ανταλλάζετε τις απόψεις σε με άλλους. Αν υπάρχει ένα τέτοιο θέμα, τότε μπορείτε να αρχίσετε το δικό σας blog μέσα από το οποίο να εκφράζετε τις απόψεις σας και να μεταδίδετε τη γνώση σας στο διαδίκτυο. Blog είναι εκείνη η μορφή ιστότοπου που αποτελεί μια λίστα καταχωρίσεων με κατάταξη από την πιο πρόσφατη στην παλαιότερη και μπορεί να φιλοξενεί κυριολεκτικά οποιοδήποτε θέμα υπάρχει.

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια απλή ιστοσελίδα μέσω του WordPress, όπου τα περισσότερα πρότυπα είναι δωρεάν, και μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο blog, το οποίο θα έχει μια συγκεκριμένη ροή επισκεπτών κάθε μήνα που ανάλογα με την απήχηση που θα έχει, ολοένα θα αυξάνεται, μέχρι που τελικά θα μπορείτε να προσθέσετε διαφημίσεις και να κάνετε συνεργασίες με άλλους bloggers και εταιρίες.

11. Μουσική (διδαδκαλία)

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Η μουσική είναι ένα από τα χόμπι που αναγκαστικά κάποιος πρέπει να σου μάθει. Δύσκολα γίνεται κανείς αυτοδίδακτος, καθώς τα περισσότερα μουσικά όργανα έχουν πολύ ειδικούς χειρισμούς και τεχνικές, οπότε η συμβολή ενός δασκάλου είναι άκρως απαραίτητη. Αν αναλογιστείτε τα άτομα που γνωρίζετε εσείς προσωπικά, σίγουρα θα βρείτε πολλούς που είχαν προσωπικούς δασκάλους για μαθήματα πιάνου, κιθάρας, βιολιού κοκ. Αν λοιπόν εσείς ο ίδιος ξέρετε από μουσική και παίζετε κάποιο μουσικό όργανο, θα μπορούσατε να διδάξετε.

Το βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της δουλειάς είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε ο ίδιος άριστος μουσικός για να διδάξετε. Σαν δάσκαλος θα συνεργάζεστε με άτομα που είτε ξεκινούν από το μηδέν είτε είναι χαμηλού επιπέδου, οπότε ακόμα κι αν εσείς είστε μετρίου επιπέδου, θα έχετε πολλά να μεταλαμπαδεύσετε σε έναν μαθητή.

Μπορείτε να διαφημίσετε τον εαυτό σας είτε μέσω διαδικτύου είτε, ακόμα καλύτερα, μοιράζοντας φυλλάδια με τα στοιχεία σας σε σχολεία και φροντιστήρια. Πολλοί είναι οι γονείς που είναι σε αναζήτηση δασκάλου για τα παιδιά τους, οπότε ποιο καλύτερο μέρος για να βρείτε πελάτες;

12. Μουσική

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατηγορία και εναλλακτικά( σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει η διδασκαλία) αν παίζετε κάποιο μουσικό όργανο αλλά δεν καταφέρατε ή δεν επιδιώξατε καριέρα μουσικού, μπορείτε να βρείτε άλλον τρόπο να κερδίσετε χρήματα. Μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποια τοπική μπάντα. Συνήθως ο τρόπος πληρωμής των μελών ενός τέτοιου συγκροτήματος είναι ανά εμφάνιση, επομένως μπορείτε να κάνετε παράλληλα και κάποια άλλη δουλειά, ενώ ασχολείστε επαγγελματικά και με το χόμπι σας.

Αναζητήστε την ιστοσελίδα της τοπικής μπάντας για να μπορείτε να είστε πάντοτε ενημερωμένοι σχετικά με τις κινήσεις αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής μουσικής σκηνής. Επιπλέον μην παραλείψετε να κατατάξετε τον εαυτό σας σε συγκεκριμένο μουσικό είδος, διότι με αυτόν τον τρόπο θα  είναι πιο εύκολο για όσους αναζητούν μουσικούς να σας βρουν. Παράλληλα μπορείτε να τοποθετήσετε και τη δική σας αγγελία διαφημίζοντας τις υπηρεσίες σας. Τυπώστε φυλλάδια ή επαγγελματικές κάρτες και αφήστε τα στα τοπικά δισκοπωλεία ή στούντιο για να μπορέσετε να κάνετε το όνομά σας γνωστό. Να θυμάστε ότι οι κοινωνικές σχέσεις είναι το Α και το Ω όσον αφορά στο επάγγελμά σας οπότε φροντίστε να διευρύνετε συνεχώς τον κύκλο σας.

13. Σχεδιασμός ιστοσελίδων

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Μπορεί εσείς να σχεδιάζετε ιστοσελίδες για διασκέδαση, αλλά υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που είναι πρόθυμοι να σας πληρώσουν για να το κάνετε για εκείνους. Σαφώς στην αγορά υπάρχουν και δωρεάν υπηρεσίες που μπορούν να το αναλάβουν, όπως το WordPress για παράδειγμα, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν έχουν καθόλου χρόνο να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο, ή απλώς δεν μπορούν να το κάνουν λόγω έλλειψης ικανοτήτων.

Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους έχουν τις ικανότητες και φυσικά την όρεξη να ξεκινήσουν μια τέτοια επιχείρηση. Μπορείτε να ξεκινήσετε προσεγγίζοντας μικρές και τοπικές επιχειρήσεις ή απλά βάζοντας αγγελίες. Δημιουργήστε μια ιστοσελίδα όπου θα διαφημίζετε τον εαυτό σας και δείγματα της δουλειάς σας και ορίστε και την τιμή που ζητάτε, φροντίζοντας όμως να είναι αρκετά ανταγωνιστική για να προσεγγίσετε πελάτες.

Ξεκινήστε από απλές ιστοσελίδες, και όσο αποκτάτε περισσότερη πελατεία και αναβαθμίζετε και το επίπεδο δυσκολίας σας, θα μπορείτε να αυξήσετε και τις τιμές σας.

14. Social media

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Αν ασχολείστε με τα Social media σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχει λόγος να μην προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε και μερικά χρήματα από αυτό. Στις μέρες μας η διαχείριση των Social media τείνει να γίνει από μόνος του ένας επαγγελματικό κλάδος, ενώ οι περισσότερες εταιρίες επιλέγουν το διαδίκτυο σαν μέσο διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Αν είστε μέσα στα πράγματα και έχετε το ταλέντο και την ενέργεια να ασχοληθείτε με κάτι τόσο απαιτητικό, τότε η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο μπορεί να σας αποφέρει πολλά χρήματα. Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι ο κλάδος είναι εξαιρετικά περιζήτητος, γεγονός που εκτοξεύει τον ανταγωνισμό στα ύψη.

15. Κωμωδία

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Μερικοί άνθρωποι απλά γεννιούνται με αυτό το χάρισμα. Μπορούν να κάνουν τους άλλους να γελάσουν. Η αλήθεια είναι πως δεν ανήκει 100% στην κατηγορία «χόμπι». Πρόκειται μάλλον για στάση ζωής παρά για μια ασχολία που κάποιος μπορεί να έχει στον ελεύθερο χρόνο του, αλλά αν αυτό είναι που σας χαρακτηρίζει τότε θα χαρείτε να μάθετε πως υπάρχουν τρόποι να βγάλεις χρήματα από αυτό.

Παντού υπάρχουν μαγαζιά που φιλοξενούν συχνά παραστάσεις και standup comedy και που είναι σε διαρκή αναζήτηση νέων ταλέντων. Ίσως στην αρχή χρειαστεί να δώσετε μερικές παραστάσεις δωρεάν ή για ελάχιστα χρήματα, αλλά αν καταφέρετε να εδραιωθείτε στον χώρο θα μπορέσετε να αρχίζετε να κερδίζεις αρκετά για κάθε παράσταση.

Το σημαντικό είναι να είστε σε διαρκή αναζήτηση τρόπων να μαθευτεί το όνομά σας. Σε πρώτο στάδιο μπορείτε να συμμετέχετε σε παραστάσεις και να «ζεσταίνετε» το κοινό πριν βγει το μεγάλο όνομα, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας βίντεο με αποσπάσματα της δουλειάς σας τα οποία μπορείτε να ανεβάσετε στο YouTube.

16. Κατασκευές

Αυτά τα 16 χόμπι θα σας αποφέρουν χρήματα

Οι χειροποίητες κατασκευές ανέκαθεν είχαν απήχηση στον κόσμο. Από κοσμήματα μέχρι και διακοσμητικά για το σπίτι. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ιστοσελίδα Etsy, η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που πουλάει χειροποίητα ή και βιομηχανοποιημένα vintage προϊόντα που σχετίζονται με την τέχνη, τη φωτογραφία, το φαγητό, τα είδη σπιτιού κα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που έχουν φαντασία και «πιάνουν τα χέρια τους», τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια απλή ιστοσελίδα μέσω της οποίας θα διαφημίζετε και θα πουλάτε τα δικά σας προϊόντα. Προσοχή όμως στην επιλογή των τιμών σας, καθώς ο ανταγωνισμός και στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ιδιαίτερα αυξημένος.