Δέκα λάθη που μπορούν να καταστρέψουν το βιογραφικό σας

    Από: Startup Team

Ένα από τα στοιχεία που μπορεί να αποτρέψει τους υπεύθυνους προσλήψεων από το να διαβάσουν το βιογραφικό σας είναι η συστατική επιστολή. Παρά τα όσα έχετε ακούσει, η συνοδευτική επιστολή εξακολουθεί να παίζει καίριο ρόλο στον τομέα των προσλήψεων. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο στοιχείο, καθώς κάθε εργασία έχει διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά τους υπαλλήλους της, αλλά όσοι είναι μεθοδικοί και θέλουν να παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό θα ήταν προτιμότερο να τη συμπεριλαμβάνουν.

Η συνοδευτική επιστολή είναι ένας τρόπος να παρουσιάσετε ένα μέρος της προσωπικότητάς σας, τις δεξιότητές σας, καθώς και την προϋπηρεσία σας.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία, διότι μπορούν να βλάψουν την εικόνα μας και να μας στερήσουν ευκαιρίες.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της σύνταξης της.

Ορθογραφικά λάθη

Το έχουμε τονίσει αρκετές φορές, τόσο το βιογραφικό σας όσο και η συνοδευτική επιστολή, είναι η εικόνα του εαυτού σας. Δεν δύναται να έχει ορθογραφικά, τυπογραφικά, γραμματική ή συντακτικά λάθη. Όταν συντάσσετε οποιοδήποτε έγγραφο, και δη μια επιστολή που μπορεί να εξασφαλίσει την καριέρα σας, οφείλεται να είστε πάρα πολλοί προσεκτικοί. Δικαιολογίες όπως «μου ξέφυγε» ή «βιαζόμουν» δεν επιτρέπονται. Διότι ο εργοδότης που θα διαβάσει αυτή την επιστολή το πιθανότερο είναι να σκεφτεί πως δεν καταβάλλετε την προσοχή που απαιτείται, δεν ενδιαφέρεστε τόσο ή απλά ότι είστε ανορθόγραφος. Σε κάθε περίπτωση δεν βγαίνετε κερδισμένος. Μη βασίζεστε μόνο στην αυτόματη διόρθωση του Word και ζητείστε από κάποιον άλλο να τη διαβάσει – ίσως δει κάτι που σας έχει ξεφύγει.

Γράφετε πάρα πολλά πράγματα

Σήμερα οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν καθόλου χρόνο στη διάθεση τους ώστε να διαβάζουν εξονυχιστικά κάθε βιογραφικό ή συνοδευτική επιστολή που έρχεται στην κατοχή τους, πράγμα λογικό αν σκεφτούμε πως στα χέρια τους φτάνουν πάρα πολλά βιογραφικά καθημερινά. Προσπαθήστε να μη ξεπερνάτε τη μια σελίδα στο βιογραφικό και τις δύο παραγράφους συνοδευτικής επιστολής ώστε να αποφύγετε να βρεθεί το βιογραφικό σας στον κάδο των αχρήστων. Κάντε την ανάγνωση του εύκολη και ενδιαφέρουσα και τονίστε τα σημεία-κλειδιά.

Λάθος παραλήπτης

Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία στο να στείλετε το βιογραφικό σας σε λάθος άτομο. Αν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο όνομα να απευθυνθείτε, παραλείψτε το εντελώς και μην προσπαθήσετε να βρείτε τον υπεύθυνο. Απλώς στείλτε το βιογραφικό σας στο αντίστοιχο τμήμα προς αποφυγήν παρεξηγήσεως.

Δεν προσαρμόζετε τη συστατική σας επιστολή στην αντίστοιχη θέση ή εταιρεία

Οι συστατικές επιστολές δεν είναι γενικές και δε μπορούν να χρησιμοποιούνται σε όλες τις αιτήσεις. Σε περίπτωση που ο υπεύθυνος προσλήψεων δει ότι η επιστολή σας είναι γενικευμένη θα το εκλάβει σαν αδιαφορία και απροσεξία από μέρους σας και είναι πολύ πιθανό αυτό να σας κοστίσει τη θέση. Φροντίστε να διαμορφώνετε την επιστολή σας ανάλογα με τον παραλήπτη και υπερτονίστε τα χαρακτηριστικά σας που αρμόζουν στην εκάστοτε θέση εργασίας.

Ξεχνάτε να αλλάξετε το όνομα της εταιρίας ή της θέσης για την οποία κάνετε αίτηση

Στην περίπτωση που είστε σε αναζήτηση εργασίας και στέλνετε βιογραφικά το ένα μετά το άλλο, θα δείτε πως συχνά αντιγράφετε την ίδια ακριβώς επιστολή αλλάζοντας απλά τα ονόματα, αντί να το γράφετε εκ νέου, για εξοικονόμηση χρόνου. Πέρα από το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό, όπως αναφέραμε και παραπάνω, εμπεριέχεται και ένας άλλος κίνδυνος: να ξεχάσετε να αλλάξετε τα στοιχεία. Φανταστείτε πως κάνετε αιτήσεις σε πολύ συγγενείς θέσεις, όπου μπορείτε να στείλετε την ίδια επιστολή και ξεχνάτε να αλλάξετε το όνομα της εταιρείας ή τον τίτλο της θέσης για την οποία κάνετε αίτηση. Μεγάλο λάθος από μέρους σας που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα σας στερήσει τη θέση.

Είστε πολύ σεμνοί

Το ξέρουμε πως είναι δύσκολο να υπάρχει μια ισορροπία λέξεων και πράξεων. Πολλοί λένε περισσότερα απ’ όσα έχουν κάνει, σίγουρα όμως το να κρύβετε πράγματα δεν είναι η σωστή τακτική, διότι είναι σαν να υπονομεύετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Αν μπορείτε να αποδείξετε όσα έχετε κάνει, πείτε τα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιάσετε.

Έχετε μεγάλη αυτοπεποίθηση

Αντιστρόφως, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί να μην φανείτε πολύ αλαζόνες. Σαφώς μέσα από ένα βιογραφικό καλείστε να παρουσιάσετε εν συντομία τον εαυτό σας όσο καλύτερα γίνεται ώστε να φανείτε πιο ικανοί, αλλά η υπερβολική προώθηση του εαυτού σας ίσως προκαλέσει αρνητική εντύπωση στον αναγνώστη. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη προσέγγιση και αφήστε τον αναγνώστη να καταλάβει από μόνος του την αξία σας.

Λέτε ψέματα

Τα λόγια είναι περιττά για το συγκεκριμένο παράπτωμα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να πείτε ψέματα για τις δουλειές σας ή την προεργασία σας διότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθείτε, και αυτό θα είναι ακόμα χειρότερο από το να παραδεχτείτε εξ’ αρχής πως δεν γνωρίζετε κάποια πράγματα.

Εξηγείτε γιατί φύγατε από την προηγούμενη θέση σας

Αρχικά, το να συμπεριλάβει κανείς τους λόγους που έφυγε ή απολύθηκε από την προηγούμενη θέση του είναι κάτι που δεν χρειάζεται να συμπεριληφθεί στο βιογραφικό ή τη συστατική επιστολή σας. Οφείλετε να είστε επικεντρωμένοι στο παρόν και το μέλλον. Αν αναφέρετε τους λόγους που αποχωρήσατε είναι σαν να είστε προσκολλημένος στην προηγούμενή σας θέση και δεν είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε κάτι καινούριο. Στην περίπτωση που ο υπεύθυνος προσλήψεων θέλει να μάθει γιατί φύγατε από την προηγούμενη εταιρία, αυτό θα το ρωτήσει στη συνέντευξη.

Συστατικές επιστολές

Μπορεί να γνωρίζετε σημαντικά άτομα που μπορούν να σας δώσουν μια συστατική επιστολή, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος να το συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας. Ο υπεύθυνος προσλήψεων στο σημείο αυτό θέλει να σχηματίσει μόνος του μια εικόνα για εσάς. Μπορείτε να παρουσιάστε τις συστατικές σας επιστολές εφόσον σας ζητηθούν.