Συνέντευξη στο Startup.gr: Kriton Rountos, Tiz

    Από: Startup Team

Αφού ολοκλήρωσε τις σπούδες του σε computer science στο Queen Mary, University of London, o Κρίτων προσχώρησε στην ομάδα της νεοσύστατης τότε Upstream Systems ως software developer. Στην Upstream έμεινε για οκτώ χρόνια, για να αποχωρήσει από την εταιρεία το 2009 ως Director of Client Services και να συν-ιδρύσει την Cambo Industries, ένα digital agency με έδρα την Αθήνα. Σήμερα είναι CEO της Cambo, που πλέον έχει μεγαλώσει σημαντικά, με project σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, είναι ο ιδρυτής και δημιουργός του Tiz, που κάνει αυτή τη στιγμή τα πρώτα του βήματα.

Πως προέκυψε η ιδέα για το Tiz;

Το Tiz είναι μια από εκείνες τις ιδέες που σου έρχονται ξαφνικά, απρόβλεπτα, και απλά αποδεικνύονται πολύ καλές για να τις αγνοήσεις. Ήρθε σε μια πολύ χαλαρή στιγμή, κατά τη διάρκεια διακοπών, ενώ συζητούσαμε με φίλους για εφαρμογές που χρησιμοποιούν πλέον οι περισσότεροι για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και να γνωρίσουν νέο κόσμο (σ.σ. Tinder και Snapchat). Όταν μέσα στην κουβέντα άρχισαν οι αναφορές στα μειονεκτήματα που συνοδεύουν κάθε μία εφαρμογή, ξεκίνησα να σκέφτομαι ποια χαρακτηριστικά θα έπρεπε να είχε ένα ιδανικό τέτοιο app, και κυρίως, ποιο app θα ήθελα εγώ να έχω στο κινητό μου για να γνωρίσω κόσμο.

Αυτή η κουβέντα οδήγησε, τις επόμενες ημέρες, στην κεντρική ιδέα του Tiz. Προσωπικά, το Tiz είναι το app που πλέον εύχομαι να μπορούσα να έχω στα φοιτητικά μου χρόνια – όλες εκείνες τις φορές που χρειάστηκε να καταναλώσω μπόλικο αλκοόλ προκειμένου να βρω το θάρρος να μιλήσω στην κοπέλα που μου άρεσε. Το Tiz θα ήταν η λύση!

Τι ακριβώς κάνει το Tiz; Ποιες είναι οι διαφορές του σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Συνέντευξη στο Startup.gr: Kriton Rountos, Tiz

Το στοιχείο – κλειδί στο Tiz, βρίσκεται σε αυτό που εμείς ονομάζουμε «instant connection». Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή που θα δοκιμάσεις την εφαρμογή, μέχρι τη στιγμή που θα επικοινωνήσεις με κάποιον, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ο εξής: Ο χρήστης στέλνει το Tiz του (στην ουσία μια selfie) και αυτόματα, όλοι οι χρήστες του app που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ειδοποιούνται με push notification για το νέο Tiz και έχουν 4 λεπτά στη διάθεσή τους για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Μόλις περάσουν τα τέσσερα λεπτά, ο χρήστης που έστειλε το Tiz παίρνει τη λίστα με τους ενδιαφερόμενους. Επιλέγει έναν και εκείνη τη στιγμή, ξεκινά chat μαζί του. Έχεις έτσι ξαφνικά στη διάθεσή σου έναν έυκολο και διασκεδαστικό τρόπο για να γνωρίσεις νέο κόσμο, τη στιγμή που το θέλεις.

 

Αυτή η αμεσότητα του Tiz, το “instant local network” που δημιουργεί, πιστεύουμε πως το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό. Ενώ οι περισσότερες εφαρμογές της κατηγορίας του προωθούν την ασύγχρονη επαφή μεταξύ των χρηστών, το Tiz λειτουργεί με διαφορετική λογική – εκμεταλλεύεται τη δύναμη της στιγμής και φέρνει στο προσκήνιο τη γοητεία του πραγματικού χρόνου.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που είχατε να αντιμετωπίσετε κατά την υλοποίηση του Tiz;

Τη μεγαλύτερη πρόκληση τη συναντήσαμε στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, από την αρχή, χωρίς να αντιγράψουμε στοιχεία από άλλες εφαρμογές μόνο και μόνο επειδή ήταν δημοφιλείς και πετυχημένες. Επίσης, επειδή ακριβώς το Tiz είναι κάτι καινούριο, αντιμετωπίζουμε ως ένα βαθμό τη δυσκολία στο να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς του προσφέρει.

Είναι κάτι που περιμέναμε να συμβεί και δεν μας έχει ξαφνιάσει. Γι’ αυτό και έχουμε στρέψει την ενέργειά μας στο να προσφέρουμε την ιδανική εμπειρία στους χρήστες του Tiz, από την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσουν το app – στόχος μας άλλωστε είναι να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα με εκείνα που βιώνουν όταν γνωρίζουν κόσμο στην «πραγματική ζωή».

Τι συμβουλές δίνετε στους νέους επιχειρηματίες εκεί έξω;

Νομίζω πως είναι λίγο νωρίς για να δώσω ολοκληρωμένες συμβουλές – ίσως θα ήταν καλύτερα να με ρωτήσετε ξανά σε ένα – δυο χρόνια! Μια καλή συμβουλή πάντως για όλους τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες θα ήταν η εξής: σιγουρέψου πως η ιδέα που έχεις στο μυαλό σου, είναι κάτι το στο οποίο θα ήθελες να αφιερώσεις τα επόμενα πέντε χρόνια της ζωής σου. Σε εκφράζει πραγματικά; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε κατα την γνώμη μου έχεις τουλάχιστον μια καλή βάση για να ξεκινήσεις.

Που μπορείτε να βρείτε το Tiz:

Website

App Store (iOS)

Facebook

Twitter

Instagram