Μετά το χάος η ΤτΕ επιτρέπει στους Ελληνες του εξωτερικού να χρησιμοποιούν κάρτες

    Από: Startup Team
πηγή: iefimerida.gr

Την απόλυτη παράλυση παντού έχει επιφέρει η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών. Εκτός από τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, που έχει μετατραπεί σε Γολγοθά με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζουν όλοι, τεράστια είναι τα προβλήματα που ζουν και οι Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, φοιτητές, άνθρωποι που έλειπαν για δουλειά, ή που έκαναν διακοπές.

Καταρχάς, μέχρι και το πρωί της Τετάρτης οι πιστωτικές κάρτες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μετά την «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας», αναλήψεις δεν μπορούσαν αν γίνουν και επιπλέον τα ξενοδοχεία ζητούσαν από τους έλληνες τουρίστες μετρητά προκειμένου να πληρωθούν οι λογαριασμοί. Τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για ειδικές περιπτώσεις όπως τα νοσήλια των Ελλήνων, οι οποίοι υποβάλλονται σε θεραπεία στο εξωτερικό και με τις συντάξεις των Αποδήμων.

Τελικά, λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης, η αρμόδια επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε στους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των πιστωτικών τους καρτών για εμπορικές συναλλαγές. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που μετά την επιβολή περιορισμών είχαν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό αδυνατώντας να κάνουν χρήση των πιστωτικών τους καρτών είτε για πληρωμές είτε για αναλήψεις μετρητών.

Διευκρινίζεται ότι η έγκριση της ΤτΕ αφορά μόνο τις εμπορικές συναλλαγές και όχι την ανάληψη μετρητών.

Οι οδηγίες προς τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει οδηγίες σε όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια σε έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στους έλληνες φοιτητές εξωτερικού αποφασίστηκε ότι όλα τα αιτήματά τους θα πρέπει να υποβάλλονται, σύμφωνα με την ΠΝΠ, από τους ενδιαφερόμενους, στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών (ΕΕΤΣ, παρ. 4 ΠΝΠ). Το ίδιο και τα αιτήματα που αφορούν νοσήλια ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τους έλληνες τουρίστες που βρίσκονται στο εξωτερικό, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάσθηκε λύση, ώστε να εξυπηρετούνται πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών και να καλυφθούν οι ανάγκες τους σύμφωνα με το σχετικό όριο που αναμένεται να ορίσει η Ένωση Τραπεζών.

Τέλος σχετικά με τις συντάξεις η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση της ομαλής ροής των συντάξεων Ελλήνων, που ζουν στο εξωτερικό, για τους οποίους ισχύει κατ’ αρχήν ό,τι ισχύει για όλους τους έλληνες πολίτες.


διαβάστε περισσότερα εδώ:
iefimerida.gr