Πόσες Ημέρες έχεις να μπεις στο STARTUP.GR? Δες τι έχασες 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Πως ο ανταγωνισμός ωφελεί τις startup επιχειρήσεις

Πως ο ανταγωνισμός ωφελεί τις startup επιχειρήσεις
Ημερομηνία: 30/03     Εμφανίσεις: 10812

Πηγή: www.emea.gr

Η βασική ιδέα της επιχειρηματικότητας είναι ο επαναπροσδιορισμός των υπαρχόντων πόρων και δεξιοτήτων για τη δημιουργία ενός καινοτομικού προϊόντος σε μια αγορά χωρίς ανταγωνισμό.

Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι η έκθεση στον ανταγωνισμό στα πρώιμα στάδια της ζωής μιας επιχείρησης αυξάνει τις προοπτικές μιας μακροπρόθεσμης επιβίωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα των φορολογικών στοιχείων περίπου 2 εκατομμυρίων επιχειρήσεων στη Βρετανία (στο χρονικό διάστημα 1995 - 2005), εταιρείες που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντέξουν τα επόμενα τρία χρόνια σε περίπτωση που επιβίωναν τον πρώτο δύσκολο χρόνο.

Η επίδραση της πρόωρης έκθεσης μιας εταιρείας στον ανταγωνισμό θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την ανοσοποιητική επίδραση ενός ατόμου που εκτίθεται σε μια ασθένεια δημιουργώντας αντισώματα που παρέχουν μακροχρόνια προστασία.

Πως όμως βοηθάει ο ανταγωνισμός τις startup επιχειρήσεις;

Ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προκαλεί τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην ικανοποίηση των αναγκών των πελατών ελέγχοντας συγχρόνως τη μείωση και διατήρηση του κόστους. Η Southwest Airlines, για παράδειγμα, ξεκίνησε σε μια πλήρως ανταγωνιστική βιομηχανία αεροπορικών εταιρειών το 1967. Ο πρόωρος ανταγωνισμός την ανάγκασε να δημιουργήσει μια στρατηγική που βασίζεται στην πολιτική χαμηλού κόστους, που είχε ως προτεραιότητα τη γρήγορη επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών μετατρέποντας κάθε μειονέκτημα (όπως οι κενές θέσεις) σε μια επιτυχημένη στρατηγική μάρκετινγκ.

Οι μάνατζερ που κατανοούν τα οφέλη του πρόωρου ανταγωνισμού καταφέρνουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να ενισχύσουν την επιχείρηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος επιχειρήσεων Virgin Group τουRichard Branson ο οποίος δεν αντιμετώπισε άμεσο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα οι μάνατζερ των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν ένα είδος εσωτερικού ανταγωνισμού. Ειδικότερα, αυτό το πέτυχαν συγκρίνοντας την αποδοτικότητα μεταξύ των επιχειρήσεων του ίδιου του ομίλου.

Με την ίδια λογική οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων μπορούν να προωθήσουν μια παρόμοια στρατηγική φροντίζοντας να μην υπερχρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και ασκώντας τους πίεση για να εφαρμόσουν μια πολιτική χαμηλού κόστους. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Sequoia Capitalπου εδρεύει στη Silicon Valley, έχει μια πολιτική κατά της χρηματοδότησης των startups που ανήκουν σε απογόνους πλουσίων οικογενειών, οι οποίοι δυσκολεύονται να αναπτύξουν ένστικτα λιτής διαχείρισης λόγω των ανεξάντλητων κεφαλαίων που διαθέτουν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώιμος ανταγωνισμός έχει ένα μειονέκτημα. Ορισμένες νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν πριν προλάβουν να αναπτύξουν την εν λόγω "ανοσία". Ωστόσο, οι έξυπνοι μάνατζερ νέων επιχειρήσεων πρέπει να έχουν πάντα στο μυαλό τους τα πλεονεκτήματα της έκθεσης σε ασφαλή επίπεδα εξωτερικού ανταγωνισμού ή σε ένα εσωτερικό ανταγωνιστικό περιβάλλον καθώς μια τέτοια έκθεση μπορεί να έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα στην αποδοτικότητα και την επιβίωση της επιχείρησης.

Πηγή: emea.gr

Tο EMEA Business Monitor (www.emea.gr) είναι ένα πρωτοποριακό επιχειρηματικό portal που καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με έμφαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στις αγορές όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ανοίγοντας νέους δρόμους για την επιχειρηματική και οικονομική ειδησεογραφική πραγματικότητα.

Ένα portal που ανοίγει τις ηλεκτρονικές του σελίδες για να καλύψει, για πρώτη φορά, μεγάλους διεθνείς προορισμούς των ελληνικών επιχειρήσεων, που θεωρούνται leaders στο χώρο τους.

Παράλληλα, ενημερώνει για τα τεκταινόμενα στο εγχώριο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.

Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα αποτελεί το εφαλτήριο για τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής τόσο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και σε εκείνες της Μέσης Ανατολής, το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ενημέρωσης και καταγραφής των νέων επιχειρηματικών δεδομένων σε όλους τους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, το EMEA Business Monitor (www.emea.gr) υιοθετεί μια επαγγελματική, έγκυρη και έγκαιρη προσέγγιση, παρέχοντας, στους επισκέπτες – αναγνώστες του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, έναν πλούτο σφαιρικής και πολύπλευρης πληροφόρησης για όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής ενημέρωσης.
Shoe Leather

Connects publications to writers in towns they want to cover
13-11-2018 - 20:19
δείτε περισσότερα

Radivision

”ESPN for Entrepreneurship” Platform
13-11-2018 - 19:58
δείτε περισσότερα

TriviaMob

Just a dope live game show
13-11-2018 - 18:55
δείτε περισσότερα

Quartz Membership

A new community-driven news platform and membership product
13-11-2018 - 18:38
δείτε περισσότερα

Bon Temps

Organic teas, no artificial flavors or bleaches
13-11-2018 - 17:20
δείτε περισσότερα

Hear Me Out!

Improve your city by sharing, discussing the ideas in public
13-11-2018 - 16:57
δείτε περισσότερα

The Freelancer Toolkit

Collection of tools and services for freelancers
13-11-2018 - 15:15
δείτε περισσότερα

Channels

Send money like text messages in a new multi-currency wallet
13-11-2018 - 15:11
δείτε περισσότερα

Coin2shop

Buy on Ebay and Amazon with crypto-currency 💰
13-11-2018 - 14:55
δείτε περισσότερα

Rendez

Make appointments in a snap 📅🤙
13-11-2018 - 14:53
δείτε περισσότερα