Η επιλογή της Startup.gr (01/09/15): Forky

    Από: Startup Team

Με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση της Forky για την έναρξη των υπηρεσιών της σε Μαρούσι και Χαλάνδρι, εκμεταλευτήκαμε την ευκαιρία να της κάνουμε ένα αφιέρωμα από το Α ως το Ω.

Για όσους την ακούνε πρώτη φορά η Forky είναι μία υπηρεσία παραγγελίας και παράδοσης (ποιοτικού, όπως ευαγγελίζεται) φαγητού σε άμεσους χρόνους. H Forky είναι μία ακόμη ελληνική, πετυχημένη και innovative startup η οποία παρ’όλες τις αντιξοότητες της χώρας μας κατάφερνει να ανταπεξέλθει, να αναπτυχθεί και να συγκεντρώσει 800.000 ευρώ από χρηματοδοτήσεις ώστε να συνεχίσει το ίδιο δυμανικά τον αγώνα της. Αλλά ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή την startup;

H Aρχή της Forky και το Tέλος του Cookisto

Η επιλογή της Startup.gr (01/09/15): Forky

Ήταν το 2012 όταν οι Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσιλής δημιούργησαν το Cookisto, μια «γέφυρα» μεταξύ επαγγελματιών και μη μαγείρων και όσων ήθελαν ένα ποιοτικό “σπιτικό” φαγητό.  Η ιδέα έκανε αίσθηση, αλλά όπως εξηγεί ο ίδιος δεν μπόρεσε να γίνει μια «καθημερινή επιλογή» και σταμάτησε να είναι οικονομικά βιώσιμη. «Απαιτούσε περισσότερο χρόνο για να βρεις το φαγητό που ήθελες.

Το Forky ήρθε και “απλοποίησε″ αυτό το πρόβλημα παρέχοντας δύο πιάτα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Μιχάλης. «Η ανάγκη για κάτι πιο εύχρηστο , χωρίς όμως εκπτώσεις στη ποιότητα μας δικαίωσε» προσθέτει.

Η Forky όπως καταλάβατε αν δεν την έχετε ακούσει ήδη είναι μια νέα υπηρεσία παραγγελίας και παράδοσης (ποιοτικού, όπως ευαγγελίζεται) φαγητού σε άμεσους χρόνους, κάτω από 15 λεπτά. Δεν την έχετε δει ακόμη να «γυρίζει» τα «παράθυρα» καινοτομίας των ενημερωτικών εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς έχει επιλέξει να παραμείνει προς το παρόν σε καθεστώς «αορατότητας» για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: πρόκειται για την μετεξέλιξη του Cookisto!

Η ομάδα του Forky μεγαλώνει συνεχώς και μπορεί κάποιος να τη χωρίσει σε δύο «κατηγορίες». Όσοι βρίσκονται πίσω απ’ το Forky, δηλαδή η ομάδα των developers, η εξυπηρέτηση πελατών και οι διοικητικές θέσεις και η δεύτερη ομάδα που αποτελείται από τους «μαχητές της πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στο πρατήριο.

Το μενού, τα νέα προιόντα και η διανομή…

Η επιλογή της Startup.gr (01/09/15): Forky

Στην Forky καθημερινά ετοιμάζουν δυο κυρίως πιάτα, μια σαλάτα, και πλέον έχει εμπλουτιστεί με ψωμί (σε διάφορες γεύσεις), γλυκό χρησιμοποιώντας μόνο φρέσκα υλικά και αναψυκτικά που να ταιριάζουν με το μενού. Η ομάδα του αποτελείται από ταλαντούχους σεφ με προϋπηρεσία σε ιδιαίτερα γνωστά εστιατόρια της Αθήνας (λ.χ. Astir Palace, Τζίτζικας και Μέρμηγκας, Balthazar κ.ά.), έμπειρους προγραμματιστές και γρήγορους διανομείς. Το δε μενού του Forky έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρήστες να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση την υπηρεσία, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη διατροφή μέσα από ιδιαίτερα νόστιμη όσο και σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Είναι έτσι δηλαδή  σχεδιασμένο, ώστε να προσφέρει μια γευστική ποικιλία σε συνδυασμό με τα απαραίτητα συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων. Επίσης ένα από τα δύο κυρίως πιάτα καλύπτει και τους vegetarians.

Τα τρόφιμα παρασκευάζονται την ίδια ημέρα και στις 12:00 που “ανοίγει” επίσημα το Forky ξεκινούν οι παραδόσεις ως τις 16:00. Ο πελάτης επιλέγει τι θέλει να φάει και ολόκληρο το δίκτυο των διανομών ενεργοποιείται, ώστε το φαγητό να είναι στη πόρτα του σε λίγα λεπτά (15’).

«Η διαφορά με τους υπόλοιπους διανομείς των εστιατορίων είναι πως δεν πρέπει να επιστρέψουν στη ‘’βάση’’ τους για να πάρουν την επόμενη παραγγελία. Οι διανομείς έχουν επιπλέον μερίδες μαζί τους και μέσα απ’ την εφαρμογή ενημερώνονται live που πρέπει να παραδοθεί η επόμενη. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Forky – η χρήση αυτής της τεχνολογίας», αναφέρει ο Μιχάλης Γκόντας.

Η εταιρεία σήμερα, εξυπηρετεί εκατοντάδες άτομα ημερησίως και δεν είναι λίγοι αυτοί που «εγκατέλειψαν» την μαγειρική και αφέθηκαν στα χέρια του σεφ Στράτου Μάρκου.

Το μενού του Forky, όπως είπαμε και πριν, προσφάτως εμπλουτίσθηκε με μία νέα επιλογή, ψωμάκια σε διάφορες γεύσεις, προκειμένου να συνοδεύει τα πιάτα που προσέφερε ήδη, κάτι που ζητούσαν οι πελάτες της εταιρείας, όπως αναφέρει ο έτερος συνιδρυτής Πέτρος Πιτσιλής. Η εταιρεία, μάλιστα, εισήγαγε και μία επιλογή γλυκού, δίπλα στο κύριο πιάτο και στις σαλάτες που προσφέρει. Τα  Forky desserts by Stelios Parliaros Λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα, στο ίδιο καινοτόμο πνεύμα, και έχοντας λάβει υπόψιν τα μηνύματα του κοινού άρχισαν τη συνεργασία με τον Στέλιο Παρλιάρο, μια σειρά γλυκών υψηλής ζαχαροπλαστικής με την υπογραφή του διάσημου patissier, αποκλειστικά δημιουργημένη για τη Forky. Φτιαγμένα από τα πιο αγνά υλικά και νόστιμα, τα οποία οι χρήστες πλέον απολαμβάνουν καθημερινά σε λίγα μόλις λεπτά παραγγέλνοντας από το website ή τo app της Forky.

Ο στόχος του team μέσα από τη νέα αυτή συνεργασία είναι να φέρουν την υψηλή ζαχαροπλαστική στην καθημερινότητα των Forky fans.

Οι δύο αυτές νέες προσθήκες (ψωμί και γλυκό) που ζητούσε το κοινό βρήκαν άμεσα μεγάλη απήχηση, γεγονός που κάνει την ομάδα του Forky να σκέφτεται να δώσει και την επιλογή του φρούτου.

Κλείνοντας τον πρώτο γύρο χρηματοδοτήσεων με απόλυτη επιτυχία…

Η επιλογή της Startup.gr (01/09/15): Forky

Πριν μερικούς μήνες η εταιρεία έκλεισε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 800.000 ευρώ, με κύρια συμμετοχή του Openfund JEREMIE II από την Ελλάδα και του βρετανικού επενδυτικού ταμείου Blue Wire Capital. Ένα ποσό το οποίο θα επενδυθεί στην τεχνολογία και στις υποδομές του Forky, ώστε να προσφέρουν ακόμα υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών στα μέλη τους και στη γεωγραφική επέκταση της εταιρείας.

.Η ακτίνα των περιοχών που εξυπηρετεί έχει ήδη μεγαλώσει, ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία ενός δεύτερου πρατηρίου, το οποίο θα καλύψει την περιοχή του Χαλανδρίου και των γύρο περιοχών εντός καλοκαιριού. (δείτε expansion)

«Θα επενδύσουμε στη συνολική εμπειρία του Forky» τονίζει ο Μιχάλης και δε διστάζει να αποκαλύψει πως υπάρχουν σκέψεις τόσο για επέκταση του ωραρίου των διανομών, όσο και για την προσθήκη και άλλων γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Το σενάριο ενός «ανοίγματος» στο εξωτερικό δε μοιάζει και τόσο μακρινό για την ομάδα, δεδομένου πως και το Cookisto δραστηριοποιούταν στο Λονδίνο. Όλες οι υποδομές που χτίζουν τώρα κάνουν το σενάριο αυτό πιο ρεαλιστικό, άλλωστε – «πρωταρχικός μας στόχος είναι η επέκταση στην εγχώρια αγορά», ξεκαθαρίζει.

Δείτε την στο Μ. Γκόντας: «Το Forky έκλεισε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης 800.000 ευρώ»

Αξίζει να σημειωθεί οτι αντίστοιχες υπηρεσίες στο εξωτερικό, προσφέρουν μία ολοκληρωμένη γκάμα γευμάτων και συνοδευτικών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούν και βραδυνά ωράρια, σε αντίθεση με το Forky.

Πρώτος στόχος η υλοποίηση του πλάνου επέκτασης της εταιρείας…

Η επιλογή της Startup.gr (01/09/15): Forky

Το Χαλάνδρι και το Μαρούσι εξυπηρετεί -πλέον- το Forky, έπειτα από την υλοποίηση του πλάνου επέκτασης της εταιρείας. H Forky προετοιμάζεται να επεκτείνει τις περιοχές στις οποίες παραδίδει και να φθάσει μέσα στους επόμενους μήνες και σε νέες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ παράλληλα έχει ετοιμάσει ήδη και ένα δεύτερο πρατήριο, προκειμένου να παραδίδει στο Χαλάνδρι και στο Μαρούσι και ο επόμενος στόχος είναι να εξαπλωθουν σε ακόμα περισσότερες περιοχές στα Βόρεια Προάστια, όπου έχουν την έδρα τους πολλές εταιρείες και γραφεία.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μιχάλης Γκόντας, συνιδρυτής της Forky.

Η άποψη τους περί κρίσης…

«Η κρίση έχει βοηθήσει τις startups, περισσότερο στην αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας. Επίσης το κόστος ευκαιρίας είναι χαμηλό. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα στην αρχή, οπότε δεν είναι δύσκολο να πει κανείς πως θα δουλέψει 9-10 μήνες πάνω στην ιδέα του για να δει που αυτή θα οδηγήσει. Ειδικά τα εξαγωγικά startups έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα, δεδομένου πως έχουν πρόσβαση σε ένα δυνατό ανθρώπινο δυναμικό σε χαμηλό κόστος συγκριτικά με τους μισθούς του εξωτερικού, ενώ το προϊόν τους είναι ανταγωνιστικό».

Ο ίδιος επισημαίνει πως αυτό που χρειάζεται είναι χρόνος. Δεν είναι οι επενδυτές που λείπουν αφού θα μπορούσε κάποιος να πει πως ούτε οι startups είναι τόσες πολλές.

«Είναι η γέννηση του οικοσυστήματος. Χρειάζεται χρόνος ώστε να πετύχουν κάποιες εταιρείες, κάποιες να εξαγοραστούν, κάποιοι απ’ τους ιδρυτές να βγάλουν χρήματα και να επενδύσουν σε άλλες εταιρείες» καταλήγει ο Μιχάλης.

Τελος, με αφορμή τα capital controls, η Forky έκανε launch και ένα νέο feature.

Η επιλογή της Startup.gr (01/09/15): Forky

Απο τις 28/07 γίνεται δεκτ και η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία.

H εταιρεία ξεκίνησε την συνεργασία της με την Braintree, εταιρία της Paypal, υποστηρίζοντας άμεσες και ασφαλείς online συναλλαγές στην υπηρεσία της.

 

Πηγες

  1. www.forky.gr/about-us
  2. blog.forky.gr
  3. www.forky.gr
  4. startupper.gr/για-χαλάνδρι-και-βόρεια-προάστια-ετοι/
  5. www.fortunegreece.com/article/forky-apolafste-to-fagito-sas-ke-pliroste-me-karta/
  6. www.crunchbase.com/organization/forky