Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

    Από: Startup Team

Aπό τον: Θάνο Παράσχο

Όλοι μας περιμέναμε πως και πως τη φοιτητική ζωή…

Πως όμως διαχειριζόμαστε μια από τις πιο δημιουργικές χρονικές περιόδους της ζωής μας; Τι είναι αυτό που κάνουμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε για να λάβουμε καλύτερα εφόδια για το μέλλον;

Όλοι μιλάνε για το «πτυχίο» και το καλό μεταπτυχιακό! Είναι όμως αυτά απαραίτητα ή αρκετά από μόνα τους;

Ήταν.

Στην παλιά Ελλάδα του δημοσίου το πτυχίο ήταν το εισιτήριο για μια εύκολη και χαλαρή κατά τους περισσότερους δημοσιοϋπαλληλική ζωή του «βολέματος», τι γίνεται όμως στην Ελλάδα και στην παγκόσμια αγορά της κρίσης;

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς και ρηξικέλευθους ανθρώπους στον πλανήτη που μας έχουν χαρίσει τις καινοτομίες τους, είτε δεν ήταν και τόσο καλοί μαθητές στο σχολείο (βλ. Albert Einstein), είτε δεν είχαν πάρει ποτέ κάποιο πτυχίο στη ζωή τους ή εγκατέλειψαν τις σπουδές τους στη μέση: Abraham Lincoln, Walt Disney, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Henry Ford, Thomas Edison, Steve Jobs.

Να σημειωθεί ότι μόνο το 25% από όσους εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πετυχαίνουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ που επιθυμούν ενώ την ίδια στιγμή διαγράφονται 250.000 ‘αιώνιοι φοιτητές’ έτσι δε είναι τυχαίο που το 40% των πτυχιούχων κάνει άλλη δουλειά από το αντικείμενο των σπουδών του.

Αν ήμουν φοιτητής (ακόμα περισσότερο αν δε με ενδιέφερε η σχολή μου) πέρα από τις καθημερινές και για όλους υποχρεώσεις (εργαστήρια, παραδόσεις, εργασίες..) για να εμπλουτίσω το βιογραφικό μου ή καλύτερα για να χτίσω την προσωπικότητα μου θα έκανα μερικά ή και όλα από τα παρακάτω:

Internships

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Μέσω της πρακτικής άσκησης δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς νέους φοιτητές και σπουδαστές να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία στο αντικείμενο σπουδών τους για σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Η πρακτική άσκηση είναι η μόνη οδός για σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και προσωπικά πιστεύω ότι είναι απαραίτητη καθώς έχεις την ευκαιρία να εντοπίσεις ακριβώς το συγκεκριμένο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς.

 

Στα ακαδημαϊκά ιδρύματα υπάρχουν γραφεία πρακτικής που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να βρεις την κατάλληλη εταιρεία. Ωστόσο μπορείς και μόνος σου να επικοινωνήσεις απευθείας με την εταιρία που σε ενδιαφέρει, επομένως μη διστάσεις να στείλεις ένα mail το CV σου και ένα σύντομο κείμενο που να εξηγείς γιατί θέλεις να κάνεις πρακτική!

Links: atlaserasmusplacementerasmusentrepreneurshipaisec

Σχετική ταινία: The Internship

Part-Time Job

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Ξέρω, ξέρω… όταν λέμε για part-time δουλεία για φοιτητή εννοούμε για σερβιτόρο, PR, DJ, ντελιβερά, promotion κλπ. κλπ. ή για μεγαλύτερη ευκολία αν βαριέσαι περισσότερο, σκέφτεσαι το «Δουλειές Δεν Υπάρχουν», και  απλά κλείνει το κεφάλαιο εργασία στη φοιτητική ζωή…

Ή μήπως όχι;

Η σημερινή πραγματικότητα μας δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουμε απομακρυσμένα (work-from-home) έτσι μπορείς να αρχίσεις να παίρνεις εμπειρίες και χαρτζιλίκι δουλεύοντας για κάποια εταιρία από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου με contract (συμβόλαιο) ή και freelancing (ελεύθερα)!

Links: PPHodeskFreelancer

Εθελοντική Εργασία (εσωτερικό ή εξωτερικό)

Κάτι πολύ διαδεδομένο για νέους (εκτός Ελλάδας), οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν κοινότητες που έχουν ανάγκη, να γνωρίσουν άλλους νέους ανθρώπους, να βιώσουν νέες εμπειρίες, να μοιραστούν το χρόνο τους δημιουργικά, να ζήσουν άλλες κουλτούρες κάνοντας εθελοντική εργασία σε κάποιο παγκόσμιο οργανισμό, φορέα ή και μια μικρή οργάνωση στην χώρα τους ή σε κάποια άλλη χώρα!

Links: E.V.S.CiAUNCHCRMDMGREECEvolunteer4greeceglovo

Erasmus for Studies

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Ίσως μια από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορείς να βιώσει ένας φοιτητής όντας μέλος ενός άλλου ευρωπαϊκού ιδρύματος. Μπορείς για 3-12 μήνες να είσαι σε κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού, χωρίς δίδακτρα, με την παροχή χρηματοδότησης, παρέχοντας ταυτόχρονα πλήρη αναγνώριση του προγράμματος σπουδών αφού εκπληρωθούν οι απαιτήσεις όπως καθορίζονται στη Συμφωνία Σπουδών (Learning Agreement).

Links: erasmusfoititesgiatoerasmus

Online Μαθήματα

Έχεις ενδιαφέρον για μαθήματα της σχολή σου αλλά ο καθηγητής δε σε καλύπτει..;

Το Coursera και το Class Central δίνουν δωρεάν διαδικτυακές υπηρεσίες μαθημάτων πανεπιστημιακού επιπέδου.

Summer/Winter School

Μια καλή ευκαιρία να πάρει κανείς μια ιδέα για το τί συμβαίνει στα ιδρύματα του εξωτερικού, παρακολουθώντας κάποια μαθήματα που τον ενδιαφέρουν στο εξωτερικό, είναι τα Summer / Winter Schools.

 

Links: summerschool, EIA, oikos

Δεξιότητες που αναπτύσσεις: ομαδική εργασία, επικοινωνία, κουλτούρα, δίκτυο

Οργανισμοί/φορείς

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Γίνε μέλος σε παγκόσμιους ή τοπικούς οργανισμούς και πάρε μέρος στα συνέδρια που διοργανώνουν, ή γίνε μέλος σε κατά τόπους οργανωτικές ομάδες, ανάλογα φυσικά με τα εκάστοτε ενδιαφέροντα σου. Παραθέτω μερικούς χαρακτηριστικούς φορείς, ωστόσο με μια μικρή έρευνα μπορείς να βρεις ακόμα περισσότερους και πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου!

BEST, είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός οργανισμός. Από το 1989, το BEST παρέχει τη δυνατότητα για επικοινωνία, συνεργασία και ευκαιρίες ανταλλαγής για τους φοιτητές σε όλη την Ευρώπη. Οι φοιτητές της τεχνολογίας έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα που συμπληρώνουν την τεχνική τους εκπαίδευση. Το BEST δημιουργεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους, με την οργάνωση ακαδημαϊκών σεμιναρίων, διαγωνισμών μηχανικών, εκπαιδευτικών συμποσίων, εκδηλώσεων κατάρτισης και πολιτιστικών ανταλλαγών. Από την άλλη πλευρά, το BEST προσπαθεί επίσης να διευρύνει τους ορίζοντες  των νέων στην αγορά εργασίας με εκδηλώσεις προώθησης καριέρας.

ΙΕΕΕ branch(Institute of Electrical and Electronic Engineers), ένας μη-κερδοσκοπικός, τεχνολογικός, επιστημονικός  οργανισμός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1884 από μια ομάδα μηχανικών. Σκοπός της είναι η προώθηση της θεωρίας και των εφαρμογών της επιστήμης του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, καθώς και η δημιουργία καινοτομιών, οι οποίες θα κάνουν τη καθημερινή ζωή του ανθρώπου πιο εύκολη.

Ted (TedX Events), μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Technology – Entertainment – Design, αν και πλέον η ατζέντα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μια ευρύτερη θεματολογία, καθώς παρουσιάζονται ενδιαφέρουσες ιδέες ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους.

Links: YouthnetOne Young WorldΚυψέλες ΕπιχειρηματικότηταςYou in EuropeSandboxKairos Society

Συνέδρια προσομοιώσεων

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Προσομοιώνονται οι εργασίες των σημαντικότερων οργάνων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, διακυβερνητικών υπερεθνικών και εθνικών οργανισμών. Στις προσομοιώσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα να βιώσεις, να εφαρμόσεις και να πειραματιστείς με την επίλυση διαμαχών, το δημόσιο λόγο, τις μικρές δυναμικές ομάδων και τη διαπραγμάτευση

Δεξιότητες που αναπτύσσεις: κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, επικοινωνία, διπλωματία, πολιτική, δίκτυο)

Links: MUNMVEother

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αξιόλογα προγράμματα για Έλληνες φοιτητές:

Με το US educational trip οργανώνεται ένα ταξίδι στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από το Corralia, με στόχο οι νέοι που συμμετέχουν να εφοδιαστούν με νέες ιδέες και γνώσεις, που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν και να αξιοποιήσουν στο δικό τους ακαδημαϊκό περιβάλλον με την επιστροφή τους.

Με το CGIU fellowship οργανώνεται ένα ταξίδι στις ΗΠΑ από την κ. Αγγελοπούλου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής Ελλήνων φοιτητών σε ενέργειες κοινωνικής δράσης και αλληλεγγύης, αλλά και επιχειρηματικότητας

Startup Weekend

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στόχο έχει να φέρει κοντά ανθρώπους με διαφορετικά υπόβαθρα και δεξιότητες (business managers, startup enthusiasts, marketing gurus, graphic artists) προκειμένου μέσα σε 54 ώρες να συνεργαστούν και να μετατρέψουν μια ιδέα σε μια επιχείρηση.

Δεξιότητες που αναπτύσσεις:  ομαδική εργασία, μέλος μιας μελλοντικής startup, δίκτυο)

Links: SW

Φοιτητικοί Διαγωνισμοί

Τι θα έκανα αν ήμουν φοιτητής!

Οργανώνονται τόσο από ακαδημαικά ιδρύματα (ΔΑΣΤΑ/ΜΟΚΕ) όσο και από άλλους φορείς/εταιρίες! Δες πιο κάτω μερικούς από αυτούς:

Ennovation 2014

Economia

Web GIS APPS

 

Business Talents

Young Business Talents

GEW

Γενικότερα, αν ενδιαφέρεσαι για κάτι απαιτεί ενασχόληση και για ευκολία, άπειρο Google search.