Αντίο HP

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Το τέλος μιας εποχής.

του Μπαρμπ Ντάροου

Ύστερα από 76 χρόνια, ο τεχνολογικός γίγαντας χωρίζεται σήμερα σε δύο εταιρείες. Άραγε, αυτές θα τα πάνε καλύτερα από την ενιαία HP;

Από την Κυριακή, η Hewlett-Packard δεν είναι πλέον μια ενιαία εταιρεία, αλλά δύο ξεχωριστές εισηγμένες εταιρείες: η HP Enterprise και η HP Inc.

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη μεταβολή στην ιστορία της εταιρείας – π.χ. είχε ήδη αποχωριστεί το τμήμα δοκιμών και οργάνων το 2002 -, είναι σίγουρα η μεγαλύτερη.

Η HP Enterprise θα πουλά διακομιστές, λογισμικό, αποθήκευση, δικτύωση και συναφείς υπηρεσίες. Και η HP Inc. θα πουλά εκτυπωτές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Τα σχέδια του διαχωρισμού της εταιρείας είχαν ανακοινωθεί από τη διευθύνουσα σύμβουλο της HP, Μεγκ Γουίτμαν, πριν από ένα χρόνο.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη ως προς την εξέλιξη είναι το πώς μια στιβαρή εταιρεία που ξεκίνησε το 1939 από ένα γκαράζ στο Πάλι Άλτο έχασε το δρόμο της αφότου οι ιδρυτές Γουίλιαμ Χιούλετ και Ντέιβιντ Πάκαρντ και οι διάδοχοί τους έφυγαν από την εταιρεία.

Το πού ακριβώς ξέφυγε η εταιρεία παραμένει αντικείμενο συζήτησης, όμως πολλοί εντοπίζουν την αρχή της πτώσης στην αμφιλεγόμενη εξαγορά της Compaq Computer τo 2001.

Από τότε, ακολούθησαν διάφορα άλλα γεγονότα που έπληξαν την εταιρεία, όπως το σκάνδαλο παρακολούθησης δημοσιογράφων, η εξαγορά της Palm Computing για 1 δισεκατομμύριο δολάρια, και η μετέπειτα πώληση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Palm.

Κι ύστερα υπήρξαν άλλες δύο ακόμα πιο αμφισβητούμενες εξαγορές, της EDS για 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 και της Autonomy για 11 δισεκατομμύρια δολάρια τρία χρόνια μετά.

Ο τεράστιος κλάδος του cloud θα βρεθεί στα χέρια της νέας HP Enterprise, μαζί με το σχετικό hardware, λογισμικό και υπηρεσίες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η όψιμη εστίαση της HP στο cloud θα αποδώσει καρπούς ή αν είναι πλέον αργά.

Όσο για την HP Inc…

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com