Ανακοινώθηκαν οι νικητές του European Commission Social Innovation Competition για το 2015

    Από: Startup Team

Τρεις οργανισμοί με ιδέες για “Νέους Τρόπους Ανάπτυξης στην Ευρώπη διακρίθηκαν και θα μοιραστούν το βραβείο των 150,000

Το ίδρυμα Apiform, το οποίο υποστηρίζει την ανάπτυξη της μελισσοκομίας με έναν διαφορετικό τρόπο, το συνεργατικό ταξιδιωτικό δίκτυο για ανθρώπους μέσης ηλικίας Freebird Club, και η πλατφόρμα για αναζήτηση και κοινή χρήση αυτοκινήτων για άτομα με αναπηρία Wheeliz είναι οι νικητές του European Social Innovation Competition για τη φετινή χρονιά.

Οι νικητές που διακρίθηκαν ανάμεσα σε 1.400 αιτήσεις από περισσότερες από 40 χώρες από όλο τον κόσμο αντανακλούν το θέμα του διαγωνισμού που για φέτος ήταν “Νέοι Τρόποι Ανάπτυξης”. Οι κριτές τους επέλεξαν με την προοπτική να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητας, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά επιπλέον σε αυτό της κοινωνικής προόδου και αλλαγής.

Οι τρεις νικητές υπογραμμίζουν μέσα από τις πρωτοβουλίες τους κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για πολλούς Ευρωπαίους όπως η τρίτη ηλικία, η προσβασιμότητα και οι ίσες ευκαιρίες για όλους.

Οι  Apiform από τη Βοσνία επιτρέπουν στους ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπηρικά αμαξίδια, στους ηλικιωμένους, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν κινητικά και άλλα προβλήματα να εξασκούν τη μελισσοκομία. Δημιουργώντας μελίσσια προσβάσιμα από πίσω και σε πιο χαμηλό επίπεδο, οι  Apiform διευρύνουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η μελισσοκομία. Στόχος τους είναι να επαναλάβουν το μοντέλο και σε άλλες χώρες για να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την υγιεινή διατροφή, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην αποκατάσταση του πληθυσμού των μελισσών στην Ευρώπη.

Το Freebird Club είναι μια peer-to-peer πλατφόρμα κοινωνικού τουρισμού και φιλοξενίας ειδικά σχεδιασμένη για ανθρώπους άνω των 50 ετών.  Με έδρα την Ιρλανδία, η ιδέα βασίζεται στις αρχές της συνεργατικής οικονομίας και απαντά σε πρακτικά ζητήματα όπως η μοναξιά και η οικονομική βιωσιμότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Το Freebird Club προσφέρει ένα νέο περιβάλλον κοινωνικού τουρισμού σε μεγαλύτερους ενήλικες με το μοντέλο της συνδρομής.

Οι Wheeliz απαντούν στην προσβασιμότητα και την επίλυση του αποκλεισμού στη μετακίνηση και στην αντίστοιχη βιομηχανία μέσα από μια πλατφόρμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων. Οι δημόσιες συγκοινωνίες σε πολλές χώρες δεν είναι προσβάσιμες σε ανθρώπους που μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια και η χρήση ειδικών ταξί είναι πολύ ακριβή.  Οι Wheeliz στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τα  100,000 περίπου αυτοκίνητα που μπορούν να φιλοξενήσουν αναπηρικά αμαξίδια adapted και να δημιουργήσουν έναν κοινόχρηστο στόλο οχημάτων προς ενοικίαση από τους ανθρώπους που τα χρειάζονται.

Στη μνήμη του κοινωνικού καινοτόμου Diogo Vasconcelos, ο διαγωνισμός αναζητά ενδιαφέρουσες ιδέες που μπορούν να αλλάξουν και να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης. Φέτος στην ατζέντα της Ευρώπης κυριάρχησαν οι λύσεις για τον αποκλεισμό, την εκπαίδευση και τους νέους ανθρώπους, την απασχολησιμότητα, την υγεία και την τρίτη ηλικία, την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Ο Daan Weddepohl, κριτής του διαγωνισμού και ιδρυτής της συνεργατικής πλατφόρμας Peerby είπε χαρακτηριστικά: “Όλοι οι κριτές είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από την ποιότητα των αιτήσεων. Κάθε ένας από τους φιναλίστ και τους ημιφιναλίστ θα πρέπει να αντιληφθεί το γεγονός ότι έφτασε μέχρι εδώ σαν  Each of the semi-finalists and finalists should take being shortlisted as a stamp of credibility and an endorsement of their projects“.

“Η απόφαση ανάδειξης των φετινών νικητών ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά κοιτάξαμε πολύ προσεκτικά τη δυναμική κάθε ομάδας και τη δυνατότητά της να κινητοποιήσει την ανάπτυξη στην τοπική κοινότητα που δραστηριοποιείται, αλλά και πέρα από αυτή, καθώς επίσης και την δυνατότητα επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Εύχομαι καλή επιτυχία στους νικητές μας, αλλά και για αυτούς που δεν διακρίθηκαν το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Εκμεταλλευτείτε το καταπληκτικό δίκτυο των κοινωνικών επιχειρηματιών που συναντήσατε τον προηγούμενο χρόνο, μείνετε ενεργοί στο πεδίο της κοινωνικής καινοτομίας στη χώρα σας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και συνεχίστε να εργάζεστε σκληρά για να φέρετε την κοινωνική αλλαγή.

Μέρος της διαδρομής προς την τελική φαση του διαγωνισμού υπήρξε και η συμμετοχή των νικητών, αλλά και των υπόλοιπων 27 ομάδων που έφτασαν στο ημιτελικό στάδιο, στην ακαδημία κοινωνικής καινοτομίας η οποία φιλοξενήθηκε στο Magdas Hotel, φιναλίστ του διαγωνισμού του 2013. Σήμερα, το Magdas Hotel είναι μια επιτυχημένη κοινωνική επιχείρηση στη ΒΙέννη, ένα ξενοδοχείο 78 δωματιών το οποίο προσφέρει απασχόληση και εκπαίδευση σε πρόσφυγες και ανθρώπους που ζητούν άσυλο και προέρχονται από περισσότερες από 14 χώρες.

Ο Georgi Lossmann-Iliev Διευθυντής  του Magdas Recycling και μέλος της ομάδας που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε το  Magdas Hotel δήλωσε: “Διανύσαμε μεγάλη απόσταση από τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό του 2013 μέχρι σήμερα. Οι φετινοί νικητές, φιναλίστ και ημιφιναλίστ έχουν λαμπρό μέλλον αφενός χάρη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά κυρίως χάρη στη δική τους επιμονή και δημιουργικότητα.”

“ Ο διαγωνισμός απέδειξε ότι η κοινωνική καινοτομία είναι ζωντανή και ότι θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους Ευρωπαίους και δημιουργούν, να προσαρμόζονται, αλλά και να ανατρέπουν στο όνομα της ανάπτυξης και της προόδου. Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι μέχρι τώρα και καθώς ο διαγωνισμός προχωρά στην τέταρτη χρονιά διοργάνωσής του, είμαστε πολύ ενθουσιασμένου και ανυπομονούμε για όσα θα δούμε στο μέλλον”.

Κάθε νικητής θα λάβει το χρηματικό ποσό των €50,000 προκειμένου να υλοποιήσει την ιδέα του.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: ec.europa.eu/growth/industry/innovation/policy/social/competition/index_en.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους φετινούς φιναλίστ: www.nesta.org.uk/european-social-innovation-competition-semi-finalists.

Ακολουθήστε μας στοTwitter: @EUSocialInnov #diogochallenge

 

Σχετικά με το European Social Innovation Competition

Ο διαγωνισμός  European Social Innovation Competition που πραγματοποιείται στη μνήμη του Diogo Vasconcelos, είναι ένας διαγωνισμός που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία τρία χρόνια. Το θέμα για το 2015  αφορούσε τους νέους τρόπους ανάπτυξης και στόχος του ήταν η αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας για τη χάραξη μιας πιο βιώσιμης και προσβάσιμης σε όλους ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται με την υποστήριξη: Nesta, Kennisland, Shipyard, Impact Hub και Matter&Co.