Αυτές είναι οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις της χρονιάς

    Από: Startup Team

Ο ενθουσιασμός αλλά και η αγωνία κορυφώνονται για τις 10 μαθητικές ομάδες από αντίστοιχα σχολεία που προκρίθηκαν στον τελικό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» , του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece».  Ο πανελλαδικός τελικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην αίθουσα Ιφιγένεια, «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Ομάδες μαθητών σε 100 Γυμνάσια και Λύκεια απ όλη την Ελλάδα, έστησαν τη δική τους μαθητική επιχείρηση στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Υλοποίησαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και οι 67 παρουσίασαν τα προϊόντα τους τον Απρίλιο σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η παρουσία τους στις εμπορικές εκθέσεις αλλά κυρίως τα επιχειρηματικά τους σχέδια αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece και οι 10 «Εικονικές Επιχειρήσεις» που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.  Την ημέρα εκείνη τα παιδιά θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους στην κριτική επιτροπή και  θα αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των 10 καλύτερων «Εικονικών Επιχειρήσεων» της χρονιάς περιγράφουν  κατά αλφαβητική σειρά τις καινοτόμες ιδέες που κατάφεραν να υλοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία:

1)«Άρωμα Ολύμπου» – ΓΕ.Λ. Κονταριώτισσας (Κονταριώτισσα, Πιερίας)

Μεταποιήσαμε τα βότανα, το μέλι, το λάδι και άλλα προϊόντα του Ολύμπου, σε μείγματα αφεψημάτων, καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια,  εξαιρετική μεντοβίνα (κρασί από μέλι) και ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Εξοικειωθήκαμε, έτσι, με την μεταποίηση προϊόντων μαθαίνοντας ταυτόχρονα οικονομία, χημεία, βιολογία με βιωματικό τρόπο. Τα προϊόντα μας μεταφέρουν το άρωμα του Ολύμπου και φέρνουν την ανάπτυξη στον τόπο μας. www.facebook.com/aromaolympou

2)beLIVE- Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού (Ψυχικό, Αττικής)

Το προϊόν μας είναι μία σύμπραξη εφαρμογής και καινοτόμου εξωτερικής συσκευής αποστολής μηνύματος κινδύνου. Μόλις νιώσεις κίνδυνο και φόβο, πάτα το κουμπί της ειδικής συσκευής, 10 άτομα της επιλογής σου λαμβάνουν ΑΜΕΣΩΣ στα κινητά τους  α) ένα μήνυμα SOS και β)  τις γεωγραφικές σου συντεταγμένες και σπεύδουν να σε βοηθήσουν.  Στόχος η επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος: της έκθεσης  στον κίνδυνο των ευπαθών ομάδων, τυφλών, κωφαλάλων, αναπήρων αλλά και του καθένα από εμάς.

belive.gr/index.php

3)«BUDGEE» – Λύκειο Pierce-Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Αγ. Παρασκευή, Αττικής)

Έχουμε   αναπτύξει,   μe  χορηγία   της  ALPHA  BANK,   την   εφαρμογή  BUDGEE,   για   κινητά   με λειτουργικό IOS. Έίναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν που διατίθεται στο App Store. Απευθύνεται σε νέους, με σκοπό να γίνει ο καθημερινός e-κονομικός σύμβουλος στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους. Συμβάλλει στην απόκτηση σωστής καταναλωτικής

και αποταμιευτικής συμπεριφοράς!

www.budgee.gr

4)«ΕPEIKON» – B’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού (Ψυχικό, Αττικής)

Η  EPEIKON  σας   προσκαλεί   σε   ένα   ταξίδι   στο   χρόνο   µέσω   του  APPOLLO Συναρπαστικός συνδυασµός cardboard VR γυαλιών και εφαρµογής για  smartphones.Θα μεταφερθείτε  εικονικά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο του 5ου αι.π.Χ.,   αναγνωρισμένο   από   την  UNESCO.   Πολυβραβευμένη   καινοτόμος επιχειρηματική   πρωτοβουλία   ανάδειξης   του   ελληνικού   πολιτισµού,   προσέλκυσης τουρισμού και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.

www.epeikon.gr

5)«Λαδί… Μεσσηνίων γεύσεις»-Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Καλαμάτα, Μεσσηνίας)

Στόχος της εταιρίας μας είναι να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και να τους δώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία. Στα πρώτα μας βήματα ασχοληθήκαμε με το λαλάγγι. Δημιουργήσαμε, δύο σνακ σε μπουκίτσες, τα «λαλαγγάκια φουρνιστά με σφέλα» για τους εναλλακτικούς και τα «λαλαγγάκια κλασικά» για τους πιστούς της παράδοσης.

www.ladimessinia.com

6)«MΑPP» – Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού (Ψυχικό, Αττικής)

Οι μαθητές του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας ανέπτυξαν την εφαρμογή ΜAPP (Marathon APPlication) για κινητά, με στόχο την προώθηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Τόσο οι δρομείς όσο και οι θεατές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν μία πληθώρα υποστηρικτικών υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πιο σημαντική καινοτομία της εφαρμογής είναι η υπηρεσία tracking, που προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης δρομέων από θεατές και άλλους δρομείς μέχρι τον τερματισμό τους.

www.athensmapp.com

7)S.P.E.S. & ΣΙΑ Ο.Ε. (Solar Protection Energy System)-Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης (Ν.Σμύρνη, Αττικής)

Το «προϊόν» της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «S.P.E.S. & Σια Ο.Ε.» (Solar Protection Energy System) είναι η S.Sp.U.P. UP (Solar Spinning Umbrella Protection Up), μια πρωτοποριακή ομπρέλα της οποίας οι ηλιοσυλλέκτες της επιτρέπουν να περιστρέφεται ανάλογα με τη θέση του ήλιου και να συσσωρεύει και να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

8)«SMILEYBIN» – Γυμνάσιο Πύδνας-Κολινδρού (Αλώνια, Πιερίας)

Η SMILEYBIN ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην ανακύκλωση. Κατασκευάζουμε κάδους state of the art με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες. Τα ανακυκλώσιμα υλικά ζυγίζονται και συγκεντρώνονται εκπτωτικοί πόντοι στα δημοτικά τέλη είτε σε καταστήματα. Το προϊόν μας αγκαλιάστηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη, το Δήμο Αθηναίων και επιχειρήσεις στην εγχώρια και ξένη αγορά. Σύνθημά μας: Aνακύκλωσε και κέρδισε εσύ και το περιβάλλον!

smileybin.com

9) «S.T.Ι.Ι.R» (START TO INVEST IN RESEARCH) – 3ο ΓΕ.Λ. Κηφισιάς (Κηφισιά, Αττικής)

Είμαστε μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς και φέτος δημιουργήσαμε το S.T.I.I.R.net μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή τους Έλληνες ερευνητές  με τους επιστημονικούς φορείς και τους επενδυτές. Η καινοτομία μας εστιάζεται στο ότι καλύπτουμε ένα πραγματικό κενό αγοράς,  διευκολύνοντας τους ερευνητές  να βρίσκουν όλες τις προκηρύξεις εργασίας εγκαίρως, σε έναν μόνο ιστότοπο. www.stiir.net

10) «U.S.B. Radio» Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Γέρακα (Γέρακας, Αττικής)

Ο  U.S.B.  Radio  (United  States  of  Balkans)   “The  Art  of  Being  a  Balkanian”   μέσω   της ιστοσελίδας και της εφαρμογής του επιδιώκει την ανάδειξη του Βαλκανικού Πολιτισμού. Επικοινωνεί, εκπαιδεύει, ψυχαγωγεί και ενημερώνει το κοινό του για τους καλλιτέχνες και το έργο τους, συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων μορφών τέχνης και κυρίως προωθεί τα arts festivals και cultural events στα Βαλκάνια, ενισχύοντας τον «εορταστικό τουρισμό» (festival tourism). usbradio.gr

 

Τo «ΣΕΝ/JA Greece» που υλοποιεί το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Wordwide», που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.