Συνέντευξη Startup.gr: Nursify – Το έξυπνο app που σώζει ζωές

    Από: Startup Team

To nursify, με την βοήθεια της τεχνολογίας, θα καλέσει τον πλησιέστερο άνθρωπο που μπορεί να βοηθήσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Λίγα λόγια για την ομάδα

Είμαστε 3 Developers προερχόμενοι από τον χώρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας) και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν σε άλλα Android projects.

Τι θα μου προσφέρει το Nursify;

Ο μέσος όρος απόκρισης ενός ασθενοφόρου σε ένα περιστατικό υπολογίζεται στα 7 λεπτά, με τον χρόνο αυτό να αυξάνει σημαντικά στις αγροτικές και δύσβατες περιοχές, πιο μακρυά από νοσοκομειακά κέντρα. Κατά τη διάρκεια αυτή πολλές ζωές χάνονται απλά και μόνο από την έλλειψη παροχής πρώτων βοηθειών.

Προσπαθώντας να δώσουμε λύση στο πρόβλημα αυτό ξεκινήσαμε να υλοποιούμε το Nursify. Το Nursify αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παροχής πρώτων βοηθειών όσο το συντομότερο δυνατό κατά τις κρίσιμες στιγμές πρίν κάποιο ασθενοφόρο καταφθάσει στο περιστατικό.

Είναι μία εφαρμογή φτιαγμένη αρχικά για κινητές συσκευές Android η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τον καθένα δωρεάν για να ζητήσει πρώτες βοήθειες στο σημείο που βρίσκεται απο εθελοντές σε κοντινή απόσταση απο αυτόν, και με τον τρόπο αυτό να παρέχονται πρώτες βοήθειες στις κρίσιμες στιγμές πρίν κάποιο ασθενοφόρο προφτάσει στο σημείο.

Γιατί αποφασίσατε να ξεκινήσετε μια δραστηριότητα μόνοι σας;

Ο εθελοντισμός στην Ελλάδα είναι ένας παράγοντας που μας ώθησε σε αυτό. Πολλοί εθελοντές έρχονται απο τα συνήθη περιβάλλοντα όπως γιατροί, νοσηλευτές κ.α. και ο κάθε ένας συμβάλλει με τον τρόπο και την τεχνογνωσία του σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη. Έτσι και εμείς είπαμε να συμβάλλουμε με αυτά που ξέρουμε προσπαθώντας να δώσουμε λύση σε αυτό το πολύ απλό πρόβλημα.

Επίσης κάποιος για να γίνει ενεργός εθελοντής συνήθως χρειάζεται να πάρει μέρος σε κάποια εθελοντική οργάνωση ή δράση. Μέσω του Nursify μπορεί κάποιος να παράξει εθελοντικό έργο και να δράσει όταν χρειαστεί, όντας ενεργός εθελοντής ακόμα και από τον καναπέ του.

Τα smartphones είναι συνεχώς γύρω μας με την τεχνολογία τους να εξελίσσεται κάθε μέρα. Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αυτή για την κοινωνική μας δικτύωση, για την καθημερινή μας επικοινωνία, για να μοιραστούμε τις στιγμές μας με μία φωτογραφία, για την ψυχαγωγία μας και πολλά άλλα. Επίσης έχει όλα τα ελάχιστα απαραίτητα προσόντα (GPS και Internet) ακόμα και για να σώσει ζωές. Το Nursify είναι μία πολύ απλή λύση που θα κάνει χρήση αυτών των ελάχιστων τεχνολογιών στο πρόβλημα της άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών.

Μπορεί να μην είμαστε πλούσιοι και να έχουμε τη δυνατότητα να δωρίσουμε εξοπλισμό σε νοσοκομεία και κλινικές, πυροσβεστικά οχήματα σε απομακρυσμένες περιοχές κ.α., αλλά είμαστε διαθέσιμοι να δωρίσουμε την τεχνογνωσία, τις ικανότητες και τον χρόνο μας, και ελπίζοντας να βρει ανταπόκριση από εθελοντές και μη.

Σε ποιους απευθύνεστε και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σας;

Το Nursify απευθύνεται στον καθένα και είναι δωρεάν, είτε από κάποιον που μπορεί να την χρειαστεί, είτε από κάποιον που ξέρει πρώτες βοήθειες και είναι πρόθυμος να βοηθήσει.

Ο συμμετέχοντας σαν εθελοντής μπορεί να έχει το όφελος της συνεισφοράς και ίσως να βοηθήσει στο να σωθεί κάποιος άνθρωπος.

Έρευνες και στοιχεία προς τον αντίκτυπο της αναμονής ασθενοφόρου και της θνησιμότητας υπάρχουν σε κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι κλήσεις προς ασθενοφόρα έχουν αυξηθεί κατά 14% από το 2011 και ειδικοί λένε ότι η αναμονή για ασθενοφόρο αποφέρει πάνω από 3000 θανάτους κάθε χρόνο μόνο από καρδιακή προσβολή, που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν για το 90% των κλήσεων παρεχόταν η σωστή βοήθεια τη στιγμή που ζητήθηκε. Άρα ο άνθρωπος που ίσως χρειαστεί την εφαρμογή, ευελπιστούμε ότι θα έχει ως όφελος την αποφυγή απώλειας ζωής λόγω έλλειψης πρώτων βοηθειών, για αυτόν, ή για κάποιον γύρω του.

Τι συμβουλές δίνετε για τους νέους επιχειρηματίες out there!

Η συμβουλή μας πάει περισσότερο σε νέους που έχουν όρεξη και μεράκι να κάνουν κάτι, είτε είναι επιχειρηματίες είτε όχι, και ακουμπάει στο πρόβλημα που υπάρχει και μεγαλώνει, στο ότι πολλοί πτυχιούχοι δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω οικονομικών δυσχερειών να δουλέψουν πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν

Αν είστε νέοι και με σπουδές (όπως εμείς), προσπαθήστε να κάνετε κάτι με τις ικανότητές σας και τα πράγματα που μάθατε στα χρόνια των σπουδών σας. Πολλοί ίσως χρειάζεται να δουλέψετε διανομείς και σερβιτόροι για να τα βγάλετε πέρα, βρείτε λίγο χρόνο να κάνετε αυτό που αγαπάτε, αυτό που σπουδάσατε και μην το αφήνετε στο συρτάρι. Ναι ίσως η Ελλάδα να μην είναι στα καλύτερά της αυτή τη στιγμή, ναι ίσως υπάρχει ανεργία και πολλά άλλα προβλήματα. Μην βουλιάζετε μαζί με αυτό.