Με 17% θα -τρέξει- η αγορά των υπηρεσιών public cloud το 2016

    Από: Startup Team

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά υπηρεσιών Public Cloud. Η αγορά θα κινηθεί ανοδικά το 2016, υποβοηθούμενη από τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού εταιρειών και οικονομιών ανά τον πλανήτη, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με σχετικό report της Gartner, το 2016 η αγορά των υπηρεσιών public cloud θα ενισχυθεί ποσοστιαία κατά 17,2% έναντι του 2015. Σε απόλυτα μεγέθη θα υπερβεί τα $208,6 δις από $178 δις ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη για τον κλάδο θα προέλθει από τις υπηρεσίες cloud system infrastructure (infrastructure as a service-IaaS), με τη συγκεκριμένη κατηγορία να αναπτύσσεται με ρυθμό 42,8% το 2016. Οι υπηρεσίες cloud application (software as a service-SaaS), ένας από τους μεγαλύτερους τομείς του κλάδου παγκοσμίως, θα διευρυνθεί κατά 21,7%, φθάνοντας τα $38,9 δις.

“Την ανάπτυξη των υπηρεσιών public cloud υποστηρίζει το γεγονός ότι σήμερα οργανισμοί και επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 14% των ετήσιων προϋπολογισμών τους ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του”, αναφέρει η σχετική ανάλυση της Gartner, επικαλούμενη στοιχεία ερευνών της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εταιρείες που στρέφονται στις υπηρεσίες public cloud επιχειρούν μέσα από αυτές να εξυπηρετήσουν την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΙΤ τους και δευτερευόντως να επιτύχουν οφέλη, όπως ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους και η ευελιξία.

Οφέλη
Ωστόσο, οι αναλυτές της Gartner υπογραμμίζουν ότι, παρά την εμφανή πρόθεση εταιρειών και οργανισμών να υιοθετήσουν υπηρεσίες δημόσιου cloud, η ευρεία διάδοση τους, συνεχίζει να φέρνει τους φορείς σε επαφή με μια σειρά προκλήσεων. Όπως μάλιστα προσθέτουν οι ίδιοι, παρά την πρόβλεψη για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των υπηρεσιών δημόσιου cloud, πολλές επιχειρήσεις και οργανισμοί παγκοσμίως δεν έχουν, επί του παρόντος, σχέδια για την υιοθέτηση τους.

Εξηγώντας τους λόγους που δρουν ανασταλτικά στην υιοθέτηση των υπηρεσιών public cloud, οι αναλυτές της Gartner τοποθετούν στην πρώτη θέση το σκεπτικισμό περί ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής. “Η θέση της Gartner για την ασφάλεια του cloud είναι σαφής. Δημόσιες υπηρεσίες cloud, που προσφέρονται από τους κορυφαίους παρόχους του κλάδου, είναι ασφαλείς. Η πρόκληση της πραγματικής ασφάλειας είναι να χρησιμοποιεί κάποιος δημόσιες υπηρεσίες cloud με ασφαλή τρόπο”, αναφέρει η εταιρεία στο report της.

Private cloud
Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, οι συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς θα είναι ευνοϊκές, πέραν από το public cloud και για τις υπηρεσίες private cloud, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να διευρύνεται, επίσης, τουλάχιστον έως το 2017. “Η αύξηση της χρήσης των πολλαπλών παρόχων δημόσιων cloud, καθώς και η ανάπτυξη διαφόρων τύπων ιδιωτικών υπηρεσιών cloud, θα δημιουργήσουν ένα multicloud περιβάλλον στις περισσότερες επιχειρήσεις και την ανάγκη να συντονίσουν τη χρήση cloud, χρησιμοποιώντας υβριδικά σενάρια”, αναφέρει το σχετικό report.