Το 24% των στελεχών δεν αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως σημαντική

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Εταιρείες, οργανισμοί και φορείς σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας, έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν δράση εν όψει της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται ήδη παγκόσμια, οι ηγέτες της βιομηχανίας αναβαθμίζουν ψηφιακά τις βασικές λειτουργίες των οργανισμών τους, εμπλουτίζουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων τους με ψηφιακές λειτουργίες και εισάγουν καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες. Εντούτοις, υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στελεχών, που δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως σημαντική, συνεπώς δεν κατανοεί την έμφαση που δίνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με έρευνα των Citrix και Warwick Business School, που αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, το 24% των στελεχών, ποσοστό που η έρευνα χαρακτηρίζει “ενοχλητικά υψηλό”, επιμένει να παραγνωρίζει το ρόλο της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 27% των στελεχών διοίκησης των βρετανικών εταιρειών δεν πιστεύει ότι “η επιχείρηση τους έχει χρόνο να επενδύσει στην ψηφιακή της στρατηγική, ενώ ένα 14% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να υιοθετήσει ψηφιακές πρακτικές ή να ενσωματώσει ψηφιακές διαδικασίες στη στρατηγική του. Επιπλέον, ένα 36% των στελεχών δηλώνει ότι δυσκολεύεται να εξελίξει την τεχνολογία σε επιχειρηματική στρατηγική προς όφελος της επιχείρησης – αν και τονίζει ότι προσπαθεί. Όπως επισημαίνει η έρευνα – θέλοντας να δείξει την τεχνολογική υστέρηση μιας μερίδας των εταιρειών – το 15% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι ακόμη επικοινωνεί με τους πελάτες μέσω fax.

“Το ξεκάθαρο ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στις βρετανικές επιχειρήσεις είναι πράγματι ανησυχητικό, με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Βρετανία είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολλούς κλάδους, που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τη digital επιχειρηματικότητα”, σχολιάζει η Citrix.

Figure 1

Το 24% των στελεχών δεν αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως σημαντική

Figure 2

Το 24% των στελεχών δεν αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως σημαντική

Μετασχηματισμός

Στο μεταξύ, η ίδια έρευνα διαπιστώνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των στελεχών διοίκησης στη Βρετανία θεωρεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις της χώρας, τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Πάντως, το 58% των στελεχών πιστεύει ότι η ψηφιακή στρατηγική είναι μεν χρήσιμη για ορισμένες βασικές λειτουργίες των επιχειρήσεων, αλλά όχι επιτακτική ανάγκη για όλους τους τομείς οργάνωσης. “Αυτή η διάσπαση καταδεικνύει μια έλλειψη κατανόησης γύρω από τον τρόπο, με τον οποίο ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλάζει και θα συνεχίσει να αλλάζει σχεδόν κάθε επιχειρηματική λειτουργία”, τονίζουν οι αναλυτές.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει αυτό το έλλειμμα κατανόησης προκύπτει από τις απαντήσεις των στελεχών στην ερώτηση αν η εταιρεία τους διαθέτει Chief Digital Officer. Ένα 42% των στελεχών στις μεγάλες επιχειρήσεις, το οποίο αυξάνεται στο 58% για τις μεσαίες εταιρείες απαντά “όχι”. Στο μεταξύ, ποσοστό 22% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για τις μεγάλες εταιρείες απαντά “ναι”.

Figure 3

Το 24% των στελεχών δεν αντιλαμβάνεται την τεχνολογία ως σημαντική

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr