Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καταλύτης επιχειρηματικών συμφωνιών το 2017

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ως καταλύτης για συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε), καθώς και για εταιρικές συμμαχίες και συμπράξεις θα λειτουργήσει, εντός του 2017, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο πολλαπλασιασμός των δεδομένων. Με την εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι μια “δυνατή χρονιά παγκοσμίως για τη σύναψη συμφωνιών”, μελέτη της ΕΥ επισημαίνει ότι “ο ρυθμός των επιχειρηματικών μοντέλων διασφάλισης έναντι των μελλοντικών εξελίξεων θα επιταχυνθεί, καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να προσαρμόζονται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα ασαφή όρια των παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών”.

Υπό αυτήν τη λογική, η διασφάλιση των επιχειρήσεων ως προς τις μελλοντικές προκλήσεις θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι εταιρείες αναζητούν την καινοτομία εκτός των κλάδων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη θα παραμείνει κύρια προτεραιότητα για τα στελέχη το 2017, καθώς οι ραγδαίες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον αντισταθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα. “Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (Σ&Ε) – παράλληλα με τις κοινοπραξίες, τις συμμαχίες και τις συμπράξεις – αποτελούν, πλέον, τον ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής εταιρικής στρατηγικής ως η ταχύτερη οδός προς την ανάπτυξη”, αναφέρει η μελέτη της ΕΥ.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το 2016 αποτέλεσε μία από τις καλύτερες χρονιές παγκοσμίως για τη σύναψη συμφωνιών. Συνολικά, σημειώθηκε αύξηση κατά 9% έναντι του 2014 και κατά 44% έναντι του 2013, παρά το γεγονός ότι η αξία των συμφωνιών παγκοσμίως ($3,5 τρις) μειώθηκε κατά 17% έναντι του 2015, που ήταν μία χρονιά ρεκόρ.

Το 2017, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα στελέχη των επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αναζητούν τους κατάλληλους στόχους σε ένα μεγάλο εύρος επιλογών, καθώς και να δοκιμάζουν μια ποικιλία δομών για τις συμφωνίες τους. Οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα επιταχύνουν τις εξαγορές εκτός του βασικού τομέα δραστηριοποίησης τους, ανταποκρινόμενες στον αυξανόμενο ανταγωνισμό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν νέους πελάτες και να αυξήσουν το εύρος των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών τους.

Κυρίαρχες τάσεις

Η μελέτη της ΕΥ εντοπίζει πέντε κυρίαρχες τάσεις που αναμένεται να προσδιορίσουν την αγορά των Σ&Ε διεθνώς το 2017. Πρώτη εξ αυτών είναι η διαπίστωση ότι οι σημερινές συμφωνίες καθορίζουν τις αυριανές εξελίξεις. Μεταξύ των συμφωνιών που ολοκληρώθηκαν το 2016, οι 9.616, αξίας $937 δις, ήταν διακλαδικές συναλλαγές, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% σε σχέση με το 2015, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα στελέχη, ήδη, εξασφαλίζουν την καινοτομία που θα τροφοδοτήσει την επανίδρυση των επιχειρηματικών τους μοντέλων και του τομέα τους ευρύτερα.

Η ΕΥ βλέπει, παράλληλα, πληθώρα ευκαιριών διασυνοριακών συμφωνιών το 2017. Το 2016, οι Κινέζοι αγοραστές κυριάρχησαν παγκοσμίως, με τη συνολική αξία μόνο αυτών των συμφωνιών να αγγίζει τα 210 δις δολάρια, αυξημένη κατά 127% σε σχέση με το 2015. Συνολικά, πέρυσι ολοκληρώθηκαν 8.731 διασυνοριακές συμφωνίες μεικτής αξίας 1,3 τρις δολαρίων (37% της συνολικής αξίας). Το 2017, είναι πιθανό να προστεθούν και άλλες χώρες στη μάχη για την απόκτηση μεριδίου στην ανάπτυξη και τη διασφάλιση εφοδιαστικών αλυσίδων σε μια εποχή αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι ισοτιμίες

Εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η εξέλιξη των ισοτιμιών θα δημιουργήσει εντός του 2017 παράθυρα ευκαιριών για συμφωνίες. Η χρονική συγκυρία των συμφωνιών μπορεί να επηρεαστεί από τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών, ενώ η υποτιμητική πίεση στη βρετανική λίρα και το ευρώ ενδέχεται να καταστήσει τα περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη πιο ελκυστικά.

“Φαίνεται πως τα σχέδια στρατηγικής ανάπτυξης ενισχύουν τις συμφωνίες και όχι τις ισοτιμίες. Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν σπίτια που δεν τους αρέσουν, μόνο και μόνο επειδή η τιμή τους έχει πέσει κατά 10%. Το ίδιο ισχύει και για τις Σ&Ε. Ωστόσο, ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με ταμειακές ροές σε ξένο νόμισμα – ιδιαίτερα σε δολάρια ΗΠΑ – θα βρεθούν σε ισχυρή θέση στην εγχώρια αγορά, έχοντας τη δυνατότητα να προβούν σε περισσότερες συμφωνίες”, αναφέρει σχετικά η μελέτη. Μάλιστα, οι αποκλίνουσες οικονομικές επιδόσεις σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές το 2017 θα δημιουργήσουν προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, για όσους προχωρούν σε συμφωνίες, προσφέροντας πρόσθετη ώθηση στις διασυνοριακές Σ&Ε.

Ρυθμιστικό περιβάλλον

Το 2016 ένας αριθμός – ρεκόρ συμφωνιών αποσύρθηκαν λόγω των ανησυχιών για τις ρυθμιστικές και αντιμονοπωλιακές παρεμβάσεις. Το 2017, η ρυθμιστική πτυχή των συμφωνιών θα βρεθεί στο επίκεντρο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου, μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, είναι πιθανή μια χαλάρωση στους ελέγχους.

Παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση σε ορισμένες χώρες για τη δημιουργία “εθνικών οικονομικών πρωταθλητών”, που θα δραστηριοποιηθούν στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι ρυθμιστικές αρχές στις αναπτυγμένες αγορές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μπορεί να επιδιώξουν να αντιμετωπίσουν αυτήν την τάση στην παγκόσμια αγορά.

Επιπλέον, η ΕΥ εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανακύκλωσης των χαρτοφυλακίων θα επικρατήσει το 2017: “Είναι σαφές ότι η εξασφάλιση του ισχυρότερου και υγιέστερου χαρτοφυλακίου θα εξακολουθήσει να αποτελεί προτεραιότητα. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία τα οποία δε συμβάλλουν στην αύξηση των καθαρών εσόδων ή των μικτών πωλήσεων τους. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων το 2017, ιδιαίτερα στην αγορά μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν περιουσιακά στοιχεία χαμηλών αποδόσεων, τα οποία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών συμμετοχών”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr