Ευρωπαϊκός οργανισμός για ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη μελετά η ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγείται στην Επιτροπή να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού, ο οποίος θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη σε ρυθμιστικά και δεοντολογικά θέματα για τη στήριξη των οικείων δημόσιων φορέων, τόσο σε επίπεδο Ένωσης, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Η πρόταση του Κοινοβουλίου περιλαμβάνεται σε ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 396 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 85 αποχές και με το οποίο ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για τον αναπτυσσόμενο κλάδο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Η αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής θέτει, επίσης, ηθικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Προτείνουν την εφαρμογή ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για τη ρομποτική, που θα αφορά τους ερευνητές και τους σχεδιαστές και θα εξασφαλίζει ότι ενεργούν σύμφωνα με τα νομικά και ηθικά πρότυπα. Ο κώδικας θα διασφαλίζει ακόμη ότι ο σχεδιασμός και η χρήση των ρομπότ σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Με το ψήφισμα, που υιοθέτησαν οι ευρωβουλευτές, ζητούν τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της ρομποτικής, όπως π.χ. κανόνων δεοντολογίας και καθορισμού των ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης ατυχημάτων από αυτόνομα οχήματα.

Νομοθετική πρόταση

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση κανόνων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες τους και να διασφαλισθεί, παράλληλα, ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας και προστασίας. Σημειώνουν ότι κάποιες χώρες έχουν, ήδη, αρχίσει να σχεδιάζουν τα ρυθμιστικά πρότυπα για τη ρομποτική και επισημαίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των προτύπων αυτών, ώστε να αποφύγει το σενάριο κατά το οποίο θα βρεθεί αναγκασμένη να ακολουθήσει εκείνα που θα καθορίσουν τρίτες χώρες.

Αυτόνομα οχήματα

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει νομοθεσία για να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα ευθύνης, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αυτόνομα οχήματα. Ζητούν τη δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης και τη σύσταση συμπληρωματικού ταμείου αποζημίωσης για να εξασφαλιστεί ότι τα θύματα των ατυχημάτων, στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα αυτοκίνητα, θα αποζημιώνονται πλήρως.

Προτείνουν, επίσης, στην Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας, μακροπρόθεσμα, ενός ειδικού νομικού καθεστώτος για τα ρομπότ, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο καθορισμός των ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών. Επιπλέον, τα μέλη του Κοινοβουλίου ζητούν από την Επιτροπή να αναλύσει τις δυνητικές επιπτώσεις της ρομποτικής στο εργατικό δυναμικό, με το σκεπτικό ότι η ταχεία εξέλιξη των ρομπότ μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας, της μετακίνησης και της απώλειας ορισμένων θέσεων εργασίας.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr