Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζει η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Τον “πάτο του βαρελιού” φαίνεται πως έχει δει η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, η οποία, υπό προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι έχει μια δυναμική ανάκαμψης κατά το τρέχον έτος. Η εγχώρια αγορά, έχοντας χάσει από το 2008 περί τα €3 δις, που ποσοστιαία μεταφράζεται σε απώλειες 44% (57% στην κινητή και 28% στη σταθερή), έδειξε σημάδια σταθεροποίησης το 2016. Εικόνα, που είχε διαφανεί ,ήδη, από το 2015 και επιβεβαιώθηκε στην πορεία του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WIND, το 2016 τα συνολικά έσοδα του κλάδου διαμορφώθηκαν σε €4,1 δις, εκ των οποίων το €1,8 δις αφορούσε την κινητή και τα €2,1 δις τη σταθερή τηλεφωνία. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του κλάδου το 2008 βρισκόταν στα επίπεδα των €7,4 δις (€4,2 δις τα έσοδα της κινητής και €3 δις της σταθερής) και έκτοτε βρίσκονται σε σταθερά πτωτική πορεία.

Μιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νάσος Ζαρκαλής, υπογράμμισε ότι η αγορά έχει μειωθεί με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με την εθνική οικονομία. “Σε συνθήκες ομαλοποίησης, νομίζω πως η αγορά έχει δυναμική να πάει λίγο καλύτερα από την εθνική οικονομία”, εκτίμησε ο ίδιος.

Το στοίχημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην ελληνική αγορά θα κριθεί στις υποδομές νέας γενιάς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, πάνω στα οποία θα “κουμπώσουν”, άλλωστε, υπηρεσίες, που αποφέρουν συμπληρωματικά έσοδα. Ένα τέτοιο πεδίο είναι το τηλεοπτικό περιεχόμενο, όπου φαίνεται, πλέον, να μεταφέρεται ένα σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής δραστηριότητας των παρόχων της ελληνικής αγοράς.

Επενδύσεις €100 εκατ.

Οι υποδομές δικτύου αποτελούν έτερο στοίχημα για τους παρόχους, καθώς σε αυτά “πατούν” οι υπηρεσίες data, που είναι ένα εξίσου πολλά υποσχόμενο τμήμα για τις εταιρείες του κλάδου.  Οι υπηρεσίες data είναι μια κατηγορία με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Wind, η μέση χρήση σήμερα είναι 1 Gb το μήνα, ενώ μπορεί να φτάσει τα 15 και τα 20 Gb το μήνα τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτούς τους δύο τομείς, υποδομές δικτύου και είσοδος στον τομέα της τηλεόρασης, θα επενδύσει η Wind περί τα €100 εκατ. έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μέχρι το τέλος του 2017, η εταιρεία  θα λανσάρει μια νέα υπηρεσία multiscreen βίντεο, μέσω της οποίας οι συνδρομητές θα έχουν πρόσβαση σε ζωντανές και catch-up τηλεοπτικές μεταδόσεις και σε ένα πλούσιο κατάλογο βίντεο On-Demand, από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν, ακόμη και tablet, smartphone ή υπολογιστή.

Σε επίπεδο υποδομών, το 2016 συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στην ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου 4G, οι οποίες θα συνεχιστούν ως και το 2018, οπότε η πληθυσμιακή κάλυψη θα αγγίξει το 100%.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr