Τα σουηδοπουλάκια μαθαίνουν προγραμματισμό a.k.a coding στο δημοτικό. Yes indeed

    Από: Startup Team
πηγή: impossible.works

Η Σουηδία έχει καταφέρει να γίνει ένα «Startup Nation», με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα

 

Αν μπορούσατε να έχετε λόγο στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και δη σε αυτό του δημοτικού, τι θα κάνατε; τι θα αλλάζατε; θα υπήρχε κάτι που θα αφήνατε ίδιο;

Τη στιγμή που στην Κύπρο θεωρούμε ασέβεια οποιαδήποτε καλλιτεχνική πρωτοβουλία μαθητών και έχουμε την απαίτηση οι μαθητές να συμπεριφέρονται, σκέφτονται και ενεργούν ακριβώς όπως συνταξιούχοι, στη Σουηδία τα πράγματα έχουν φτάσει σε επίπεδο που ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε, πόσω μάλλον υιοθετήσουμε.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας παρουσίασε αρκετές αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας με στόχο να αυξηθούν οι ψηφιακές δεξιότητες των παιδιών του δημοτικού σε εξαιρετικά πρακτικούς και χρήσιμους τομείς σύμφωνα με άρθρο του TheLocal.se

Η Σουηδία έχει καταφέρει να γίνει ένα «Startup Nation», με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, με τη στρατηγική υποστήριξης της καινοτομίας, την έρευνας αλλά και τους οικοσυστήματος των Startups να γίνεται από το Πανεπιστήμιο και σε διάφορα κέντρα γεωγραφικά, επιχειρηματικά, ενώσεων, επιταχυντές κλπ.

Ο προγραμματισμός είναι προφανώς η βάση για ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών τώρα και στο μέλλον με διάφορους οργανισμούς, εταιρείες αλλά και κράτη να υποστηρίζουν μια σειρά πρωτοβουλιών. Είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη προγραμματιστών σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ στην Σουηδία υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προγραμματιστές παιχνιδιών για παράδειγμα.

Προφανώς υπάρχει και συμφωνήθηκε ένα σχέδιο την χώρα για να επενδύσει οργανωμένα στο μέλλον των παιδιών αλλά και της ίδιας εισάγοντας την εκπαίδευση προγραμματισμού στο σχολικό πρόγραμμα του δημοτικού. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τον Ιούλιο του 2018 στην χώρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός παιδείας της Σουηδίας, Gustav Fridolin, εκτός από τον προγραμματισμό τα παιδιά θα διδάσκονται να ξεχωρίζουν τις αξιόπιστες και τις μη αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης στο Internet μαζί πάντα με τη βασική εκπαίδευση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ίσως εξίσου σημαντικό με την εκμάθηση κώδικα και θα αρχίσει από τα παιδιά δέκα ετών.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα στη Σουηδία αλλά και διεθνώς μια και όπως αναφέρουν σχετικές έρευνες το κοινό επηρεάζεται σημαντικά από τις ψευδείς ειδήσεις και ειδικά στη Σουηδία.

Στην Κύπρο που ο αριθμός των μαθητών απαιτεί όπως ο Υπουργός Παιδείας ξέρει όλους τους μαθητές με το υποκοριστικό τους, όπου θεωρτικά θα έπρεπε να είμαστε πιο ευέλικτοι λόγω μεγέθους και ανοιχτόμυαλοι ένεκα σπουδών στο εξωτερικό των περισσοτέρων, η κατάσταση είναι τραγικά οπισθοδρομική.

Έχουμε πτυχιούχους αλλά όχι μορφωμένους. Δημιουργούμε δημοσίους υπαλλήλους αλλά όχι entrepreneurs.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
impossible.works