Με online παρουσία 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Το Διαδίκτυο επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το 80% αυτών έχει online παρουσία και βλέπει θετικά αποτελέσματα από τη διαδικτυακή δραστηριοποίηση της, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) σε συνεργασία με την πλατφόρμα εύρεσης επαγγελματιών Douleutaras.gr. Από την άλλη πλευρά, η έρευνα έδειξε ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, σχεδόν 6 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να σημειώνουν μεγάλη πτώση και είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 2 στις 10 έκανε λόγο για πτώση άνω του 50%.

 

Η έρευνα έχει τίτλο “Προκλήσεις & Ευκαιρίες των Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων” και συμμετείχαν 430 εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαφόρων επαγγελματικών κλάδων – συνεργάτες του Douleutaras.gr. Σημειώνεται πως το Douleutaras.gr συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 επαγγελματίες σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κατηγοριών. Το συμμετέχον στην έρευνα δείγμα αφορά αποκλειστικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 20 διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους, με σκοπό την καταγραφή της γενικής άποψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, ανεξαρτήτως του κλάδου δραστηριοποίησης τους.

 

Η έρευνα καταγράφει τις κατηγορίες προβλημάτων και προκλήσεων, που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών. Παράλληλα, αποτυπώνει το επίπεδο χρήσης της τεχνολογίας στην καθημερινή λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προθυμία των επιχειρήσεων αυτών να εξελιχθούν τεχνολογικά και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες, που η τεχνολογία μπορεί να τους προσφέρει. Τα κύρια συμπεράσματα, που προέκυψαν, ήταν τα εξής:

  • Tο επίπεδο βοήθειας και υποστήριξης των δημόσιων φορέων – οργανισμών προς τις νέες μικρομεσαίες καταδεικνύεται ανεπαρκές.
  • Το 57% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν δήλωσε ότι παρουσίασαν σημαντική μείωση των εσόδων τους τους τελευταίους 12 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 19,3% απάντησε ότι η πτώση ξεπερνά το 50%.
  • Το 62% δήλωσε ότι προχώρησε σε μείωση των τιμών του προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις.
  • Οι περισσότεροι εντοπίζουν πολύ υψηλά επίπεδα ανταγωνισμού στον κλάδο τους, θεωρώντας εύκολο το να στραφούν οι πελάτες τους σε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου για τις ίδιες ή περίπου ίδιες υπηρεσίες/προϊόντα με αυτές που προσφέρουν και οι ίδιοι.
  • Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους υπαλλήλους με τα απαραίτητα προσόντα για τη στελέχωση των επιχειρήσεων τους.
  • Mόλις 2 στους 10 επιχειρηματίες γνωρίζουν την ύπαρξη κρατικών προγραμμάτων κατάρτισης, εκ των οποίων οι μισοί έχουν προχωρήσει τελικώς σε παρακολούθησή τους.
  • Παρουσιάζεται ανοδική τάση διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με 2 στις 3 να δηλώνουν πως διατηρούν τόσο τα στοιχεία των πελατών τους, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία ηλεκτρονικά.
  • Σημαντικό έδαφος φαίνεται να κερδίζουν τα ηλεκτρονικά μέσα προώθησης έναντι των παραδοσιακών, η χρήση των οποίων περιορίζεται σημαντικά.
  • Εντυπωσιακό είναι πως 4 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη οnline παρουσία, με το 75% αυτού του συνόλου να εμφανίζεται ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα που είχε αυτή η κίνηση στην εξέλιξη της επιχείρησής τους.
  • Τρεις στους τέσσερις συμμετέχοντες να δηλώνουν πως θα επιδιώξουν την τεχνολογική εξέλιξη της επιχείρησης τους στο μέλλον.
  • Ως βασικοί παράγοντες επιτυχίας της επιχείρησης τους, ξεχώρισαν με διαφορά η ποιότητα των υπηρεσιών/προϊόντων που προσφέρουν, καθώς και η ικανοποίηση των πελατών τους.
  • Παρά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και τη γενικότερη αβεβαιότητα για το μέλλον, υψηλά εμφανίζονται τα ποσοστά των συμμετεχόντων, οι οποίοι δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησης τους.

 

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό βαθμό την αξία της τεχνολογίας και δείχνουν να αλλάζουν προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο με βάση, κυρίως, τον κλάδο δραστηριοποίησής τους. Σημαντικότερα εμπόδια εμφανίζονται να είναι η εκτίμηση του κόστους χρήσης της τεχνολογίας, αλλά και η μη ολοκληρωμένη ενημέρωση τους για τους πιθανούς τρόπους χρήσης της. Βέβαια τα προβλήματα υποδομής (έλλειψη επαρκούς υποστήριξης από τη δημόσια διοίκηση, δυσχέρεια στην εύρεση υπαλλήλων, κ.λπ.) και τα αρνητικά αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης (μείωση πωλήσεων, αύξηση του κλαδικού ανταγωνισμού, κ.λπ.) παραμένουν και αποτελούν ουσιαστική τροχοπέδη στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη. Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό στίβο της Ελλάδας του 2017, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνουν αισιόδοξοι και πρόθυμοι να εξελιχθούν. Οι ευκαιρίες εκσυγχρονισμού, κατάρτισης και απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι μεγάλες και οι διορατικοί επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr