Διστακτικοί στις αγορές τους οι Έλληνες καταναλωτές

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αρνητική επίπτωση εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει στη λιανική αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών, η διστακτικότητα που παρατηρείται μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά στην πραγματοποίηση αγορών πέραν αυτών που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες τους.

Σε πρόσφατη έρευνα της GfK για το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρώπη, ο δείκτης πρόθεσης αγοράς στην Ελλάδα στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2017 διαμορφώθηκε στις -44,6 μονάδες, παρουσιάζοντας μείωση άνω των 7 μονάδων, σε σχέση με το Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Τα χαμηλά αυτά επίπεδα αποδίδονται και στο γεγονός ότι η εικόνα που παρουσιάζεται όσον αφορά στις εισοδηματικές προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών, είναι δυσμενής.

Στο τέλος του 1ου τριμήνου, ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του από τον Οκτώβριο του 2012, αγγίζοντας τις -52,3 μονάδες στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή παραπάνω από επτά μονάδες χαμηλότερος από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την GfK, η συνεχιζόμενη τεταμένη κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας μειώνει τις προσδοκίες των καταναλωτών ως προς τη διεύρυνση θέσεων εργασίας και βελτίωσης της κατάστασης, όσον αφορά τα εισοδήματα τους.

Ο γενικός δείκτης του οικονομικού κλίματος είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς στο 1ο τρίμηνο διαμορφώθηκε στις -51 μονάδες, μία από τις πιο “χειρότερες” επιδόσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016, όπου και είχε διαμορφωθεί στις -50,6 μονάδες. Οι χαμηλές οικονομικές προσδοκίες αντανακλούν τη συνεχιζόμενη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, επισημαίνει χαρακτηριστικά η GfK.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr